Palaute Hakemisto Edellinen Seuraava Avoin Linja
 

Shakki on kamppailulaji

Kirjoittaja Jouni Yrjölä

Palkki

 

Tällaisen väitteen olen joskus kuullut ja yhä enemmän pidän sitä paikkansa pitävänä. Siitä pitävät tietokoneohjelmistoja tuottavat yritykset huolta.

Shakkiohjelmat haluavat erottua muista

Joku aika sitten ostin mikrooni uuden kovalevyn, koska entisellä turhien tiedostojen siivoaminen levytilan puutteessa alkoi tuntua työltä - varmaan tuttu tilanne itse kullekin nykyisin. Ongelmaksi osoittautui, että koneeni BIOS (Basic IO System) ei tunnistanut yli 2.1 gigaisia levyjä, enkä uskaltanut kokeilla BIOSia huijaavia ohjelmistoja.BIOS on itsekin softaa ja onneksi Internetistä löytyi BIOS-tyypilleni päivitys.

Päivitys sujuikin ongelmitta, mutta ongelmat alkoivat päivityksen jälkeen. Kaikki shakkiohjelmani olivat sanoneet työsuhteen irti samalla kun kaikki muut ohjelmat jatkoivat toimintaansa normaalisti. Syynä oli melkein kaikkia shakkiohjelmia vaivaava kopiosuojaus, joka uskoi nyt olevansa eri koneessa kuin aiemmin. Olihan BIOS-versio vaihtunut.

Onneksi olin "vahingossa" siirtänyt levynvaihdon ajaksi Geniuksen kopiosuojauksen levykkeelle. Tämän elintärkeän ohjelman kun voi asentaa vain kolme kertaa ja minulla oli vain yksi asennus jäljellä. Muut olivat menneet aiemmin levyjä partitioidessani. Muiden shakkiohjelmien uudelleenasentamisessa kaikkine asetuksineen entiselleen oli silti tälläkin kertaa vaivaa.

Windows ja Chess Assistant ne yhteen soppii...

Yhdestä ongelmasta selvittyäni tuli eteen seuraava. Aioin asentaa firman juuri hankittuun kannettavaan Chess Assistantin version 2.01 shakkivalmennustilaisuutta varten.En odottanut kohtaavani mitään ongelmaa, koska olin saanut Assistantin pyörimään pöytäkoneessani useammassakin käyttöjärjestelmässä ongelmitta. Kannettavassa oli tietysti Windows95, kuten useimmissa esiasennuksissa.

Asssistant ei suostunut heti käynnistymään asennuksen jälkeen.Tämä ei ollut yllätys, sillä asetus FILES=50 on ohjelman vaatimus. Näpäytin ohjelman kuvaketta hiiren oikealla näppäimellä, valitsin asetukset ja etsin paikkaa tälle asetukselle. Sitä ei löytynyt. Aloin aavistella, että asetus pitää laittaa CONFIG.SYS -tiedostoon ja niin teinkin. Nyt Assistant käynnistyi, mutta kaatui nopeasti.

Arvasin, että ohjelma ei saanut riittävästi perusmuistia. Tämä on aina ollut ongelma Windows-järjestelmissä. Yritin hieman viritellä, mutta valmista ei tullut. Olin pakotettu kustantamaan ATK-kirjan. Siinä kehotettiin virittelemään CONFIG.SYS -asetuksia samaan tapaan kuin vanhassa DOS:issa, onhan susivitonen joidenkin väitteiden mukaan sama kuin DOS 7. Tein työtä käskettyä, latasin EMM386.EXE-ajurin ja HIMEM.SYS:in sekä käyttelin ahkerasti LOADHIGH-komentoa.

Muutamien kokeilujen ja buuttausten jälkeen tilanne paranikin, mutta edelleen Assistant kaatui aina TREE-ominaisuutta käynnistettäessä. Valitettavasti shakkipuu on täysin korvaamaton piirre, jota ilman on vaikea kuvitella tulevansa toimeen. Tässä vaiheessa aloin saada tarpeekseni.

Tartuin Partition Magic -ohjelmaan partitioidakseni kovalevyn ja asentaakseni toisen käyttöjärjestelmän rinnalle. Magic ilmoitti pahaenteisesti: "Partition table corrupted". Manuaalista löytyi arvio todennäköisestä selityksestä: virus! Koska en usko kummituksiin, tulin tarkistaneeksi levyn tiedostojärjestelmän. Osoittautui, että kyseessä oli uusi, toistaiseksi lähes kaikkien muiden käyttöjärjestelmien ja apuohjelmien kanssa yhteensopimaton tiedostojärjestelmä FAT32. Myyjä ei ollut katsonut asiaa mainitsemisen arvoiseksi. Yritykseni tyssäsi siihen, koska en jaksanut poistaa kaikkea levyltä ja asentaa uudelleen.

Tässä vaiheessa otin järjen käteen ja aloin ihmetellä, miksi sama parivaljakko toimi yhteen pöytäkoneessani, mutta ei kannettavassa. Erona oli, että pöytäkoneessani Windows95 oli asennettu DOSin päälle, jolloin se oli kopioinut itselleen DOSin jo valmiit systeemitiedostot. Tosin kannettavassa olin jo saanut systeemitiedostot editoitua suunnilleen samaan kuntoon.

Tarkemman analyysin ja muutaman kokeilun jälkeen pieni, mutta merkittävä ero kuitenkin löytyi. Pöytäkoneessa EMM386.EXE -ajuri oli ladattu eri hakemistosta kuin kannettavassa. Kannettavassa hakemisto oli tietysti väärä. Oma virhe, mutta minkäänlaista virheilmoitusta ei tullut silloin kun olisi pitänyt tulla - niin tyypillistä.

Mitä tämä tapaus sitten opettaa. Ainakin sen että sitkeä yrittäminen johtaa usein tulokseen. Luulen, että Microsoft käyttää nykyisin aivan laskelmoidusti erästä kikkaa ohjaillakseen tietokoneen käyttäjiä. Jos joku ohjelma tai ohjelmatyyppi ei sovi sen kuvioihin, tehdään sen asennus niin vaikeaksi, että vain 10 prosenttia riittävästi motivoituneista käyttäjistä onnistuu siinä. Raastuvassa voidaan edelleen väittää, että kyllä se hyvin onnistuu... Taistelin joku aika sitten yhtä tiukasti asentaessani Netscapea oletusselaimeksi Windows NT:ssä. Homma onnistuu kyllä, mutta vain yrityksen ja erehdyksen kautta.

Päivitä välittömästi Win95-only versioon!

Vanhat DOS-ohjelmat tulee tietysti korvata uusilla - mieluummin Microsoftin omilla tuotteilla. Assistant onkin mahdollista päivittää uudella 3.X -versiolla, joka toimii vain NT:ssä ja 95:ssä. Testasin jonkin aikaa version 3.01 demoa, joka pystyy käsittelemään vain pieniä kantoja, mutta sain sen nopeastikin niin pahaan juntturaan, että se ei varmaankaan olisi toipunut kuin uudelleenasennuksella. Asensin päälle version 3.02 demon, jota en vielä yllättäen ole onnistunut sekoittaa. Kestänee kuitenkin vuoden, pari ennenkuin tähän hyvin monipuolisen oloiseen tuotteeseen voi luottaa. Uusia ikkunoita syntyy(GIF, 43 K) ainakin tappavaa tahtia ohjelmaa käettäessä.

Seuraava hankinta kuitenkin lienee kehuttu Fritz5, jossa väitetään olevan kohtuulliset tietokantaominaisuudet. Chessbase alkaa ilmeisesti vihdoin viisastua kopiosuojausten suhteen. Fritz5:n kopiosuojaus kuulostaa siedettävältä verrattuna aikaisempiin: asennus-CD:n olemassaolo tarkistetaan silloin tällöin. Lisäksi Fritz5 toimii vanhemmissakin Windows-versioissa.

Palkki