Palaute Hakemisto Edellinen Seuraava Avoin Linja
 

Valmistautuminen

Kirjoittaja Jouni Yrjölä

Palkki

  Tämä artikkeli perustuu alun perin eri tilaisuuksissa pitämiini esitelmiin. Viimeksi täydensin materiaalia Karhulan shakkikerhon liiga-valmentautumistilaisuutta varten. Ajatukset ovat täysin omiani eivätkä perustu viisaampien (lue: suurempien mestareiden) mielipiteisiin.


Avausvalmistautuminen on nykypäivää. Siihen on aina vain paremmat edellytykset tiedon kulun ja tietokantojen kehittyessä. Shakki on yhä enemmän rankkaa työtä menestyksen eteen, vaikka luovuudellekin on edelleen sijaa - jopa valmistautumisessa.

Valmistautuminen tiettyä pelaajaa vastaan

Valmistautuminen pelaajaa vastaan on yleensä mahdollista tärkeimmissä turnauksissa, kuten SM-liigassa, SM-turnauksissa ja kv-turnauksissa. Tällöin yleensä tiedetään tuleva vastustaja ja värit runsaasti ennen peliä. SM-liigassa valmistautumisaikaa saattaa olla periaatteessa jopa kuukausi. Yleensä tämä tilaisuus käytetään hyväksi, sillä se antaa valmistautuneelle pelaajalle etulyöntiaseman. Antti Pyhälä keksi aikoinaan termin "valmistautumisetu". Jollei asemaetua tullutkaan, oli ainakin valmistautumisetu. Hyvin valmistautunut pelaaja saa kuitenkin usein avauksesta sekä aika- että asemaedun valmistautumatonta vastaan. Vaikka vastustaja saattaa yllättää, on ainakin hänen vaarallisimmat aseensa "eliminoitu".

Joillekin valmistautuminen antaa tiettyä henkistä varmuutta peliin. Se on joka tapauksessa hyvin kehittävää avausten ja erilaisten asematyyppien opiskelun kannalta, vaikka siitä sillä kertaa ei sattuisi oleva hyötyä. Valmistautumisessa voidaan noudattaa esimerkiksi seuraavaa järjestystä:

1. Etsi käsiisi kaikki materiaali vastustajasta. Yleensä kätevimpiä ovat shakkitietokannat. Esimerkiksi Suomessa kiertää ns. Suomi-tietokantoja, jotka ovat saatavilla mm. shakkiliiton sivujen kautta. Tietysti myös vastustajan tunteminen helpottaa tätä vaihetta.

2. Selvitä mitä systeemejä hän on käyttänyt avauksiasi vastaan. Selvitä myös hänen pelityylinsä, se usein paljastaa mitä on odotettavissa ja etenkin mitä ei tarvitse pelätä. Selvitä myös, onko hän menestynyt huonosti jotain tiettyä systeemiä vastaan, joka sopii omaan avausrepertuaariisi. Älä iske salamana sellaiseen heikkouteen, joka ei sovi repertuaariisi. Vastustajasi on sitä paitsi voinut jo paikata reiän.

3. Päätä avauksesi ajoissa, jos sinulla on useita vaihtoehtoja. Valinnan jättäminen viime tippaan on yleensä vakava virhe. Se hankaloittaa valmistautumista ja voi jopa häiritä yöunta. Älä vaihda valintaasi viime hetkellä. Tutki myös miten olet itse pelannut valitsemaasi systeemiä aiemmin ja kehitä tarvittaessa parannuksia tai poikkeamia aiempiin pelitapoihisi. Ota huomioon, että myös vastustaja mitä todennäköisimmin osaa ja viitsii valmistautua.

4. Valmistaudu vastustajasi yleisimpiä systeemejä vastaan. Tutki huipputason pelejä näistä systeemeistä, yritä tarvittaessa keksiä omia ideoita. Tutki asemia, jotka tuntuvat kriitisiltä ja joihin voisit kuvitella vastustajasi pyrkivän. Päätä ajoissa, miten vastaat kuhunkin systeemiin.

5. Jos aikaa on riittävästi käytettävissä, ota huomioon vastustajasi harvinaisemmat yritykset ja sellaiset pelitavat, joiden arvelet sopivan hänen pelityyliin. Voit myös varmistella joitakin muunnelmia, joita itse tunnet heikosti, vaikka vastustajasi ei niitä olisikaan pelannut. Se voi parantaa omaa mielen rauhaasi ja on ehdottoman kehittävää.

Avausyllätys

Vastustajasi todennäköisesti myös valmistautuu. Yllätysavaus, jota et ole pelannut koskaan tai äärimmäisen harvoin saattaa tulla tietyissä tilanteissa kyseeseen. Yllätysavaus on aina riski ja vaatii itseltä kovaa työtä. Seuraavat seikat voivat puoltaa yllätysavauksen käyttöä:

  • vastustajasi on kova valmistautumaan

  • vastustajasi on todellinen spesialisti, jolta ei löydy heikkoa kohtaa normaalivalinnoilla

  • vastustajasi on menestynyt huonosti tiettyä avausta vastaan

  • vastustajalla on todella ilkeät systeemit kaikkia sinun normaalisysteemejäsi vastaan

  • tiedät, että vastustajasi tuntee systeemisi läpikotaisin

Yllätysavausta ei ehkä kannatakaan käyttää seuraavien seikkojen vallitessa:

  • et ole löytänyt riittävästi tietoa vastustajastasi

  • olet aiemminkin menestynyt häntä vastaan normaalipelillä

  • vastustajasi on tunnettu laiskuudestaan tai kyvyttömyydestään valmistautua

  • vastustajasi oli illalla matkalla kapakkaan

  • vastustajasi ei ole osannut valmistautua juuri sinua vastaan

  • et ehdi valmistella yllätysavausta kunnolla

Muita valmistautumisessa huomioitavia seikkoja:

  • jätä vähintään tunti lepoaikaa ennen peliä

  • älä anna valmistautumisen häiritä yöunta tai muita merkittäviä asioita

Usein valmistautumisesta ei ollut hyötyä juuri sen pelin kannalta, mutta vastaisuudessa voi olla. Voit päästä samoihin ideoihin jotain toista vastaan tai samaa vastustajaa vastaan pari vuotta myöhemmin.

Aseita valmistautumista vastaan

Jos itselläsi ei aina ole aikaa valmistautua, ei suinkaan pidä heittäytyä epätoivoiseksi vaan pelata sitä mitä osaa. Valmistautumisedun merkitys alkaa haihtua keskipelissä. Suurin virhe on ajatella, että koska vastustaja on valmistautunut, pelaan sellaista mitä en ole koskaan aiemmin pelannut. Veijo Mäki totesi joskus: "Yllätykset ovat useimmiten miellyttäviä".

Parhaat aseet valmistautumista vastaan ovat

  • monipuolisuus

  • solidit avaussysteemit, joita ei hevin murreta edes hyvillä valmisteluilla

  • luottamus omiin systeemeihin

Jos aikaa ei ole varsinaiseen valmistautumiseen, voi myös henkisellä valmistautumisella olla suuri merkitys. Mieti tarkasti, mikä voisi olla tällä kertaa pottumaista vastustajallesi. Henkisen valmistautumisen mestari Suomessa on Joose Norri, mutta hänen taitonsa perustuu eri tyyppisten shakkiasemien monipuoliseen tuntemiseen.

Valmistautuminen tulevaisuuteen

Jotkut pelaajat saattavat kehitellä ideoita tiettyjä pelaajia vastaan tietämättä, koska kohtaavat heidät seuraavaksi. Tässä saattaa olla jotain mieltäkin. Joskus sattuu tulemaan eteen aivan sattumalta idea, jolla voi odottaa yllättävänsä tiettyä kaavaa noudattavan pelaajan. Ideaa kannattaa tutkailla hieman ja laittaa se korvan taakse odottamaan tilaisuutta.

Usein samat pelaajat pyörivät samoissa piireissä. Kerhoturnauksissahan se on tyypillistä, mutta niin myös viikonloppurumbassa. Samat vastustajat toistuvat - ja kumma kyllä usein myös samoin värein. Kannattaa hiukan seurata trendejä. Voi olla, että tappio tulee säännöllisesti tietylle pelaajalle. Silloin ei pidä sortua tyypilliseen angstgegner-ajatteluun vaan kannattaisi hieman miettiä, mistä häviöt oikein johtuvat.

Kärsin kahtena vuonna peräkkäin ainoan tappioni Heart of Finland - turnauksessa Igor Rausikselle, kun hän onnistui yllättämään minut harvinaisella systeemillä avauksessa. En tietenkään hävinnyt heti avauksessa, mutta jouduin käyttämään runsaasti aikaa. Molemmilla kerroilla kannoista paljastui, että hän oli harrastanut systeemiään aiemminkin. Tänä vuonna ajattelin, että ainakaan samanlaista yllätystä ei tule ja otin kannettavan mukaan HOF-turnaukseen, jossa valmistautumisaika on yleensä tiukan aikataulun vuoksi olematon. Tietenkään Rausis ei tällä kertaa ilmestynyt paikalle.

Turnauksiin valmistautuminen

Oletetaan, että edessä on jokin tärkeä turnaus. Turnauksen luonteesta riippuu, miten siihen kannattaa valmistautua. Yleensä kannattaa keskittyä omien heikkouksiensa vahvistamiseen, mutta jos on kyseessä suljettu turnaus, voi ottaa myös vastustajat huomioon. Edes suljetun turnauksen tapauksessa ei kuitenkaan yleensä tiedetä värejä ennen turnauksen alkua, joten yksittäiseen vastustajaan keskittyminen saattaa olla liioittelua. Olen kuitenkin joskus tehnyt analyysin, mitä avauksia on eniten odotettavissa osanottajajoukolta ja toiminut sen mukaan. Se analyysi ei kuitenkaan välttämättä ole kovin paikkansapitävä. Pääsääntöisesti kannattaa siis keskittyä itseensä.

Viimeisen viikon ennen tärkeää turnausta voi pyhittää taktiikan hiomiseen esimerkiksi funtsimalla kuvioasemia eri shakkijulkaisuista tai vaikka käymällä läpi joukon Aleksei Shirovin pelejä. Avausten suhteen voi kevyesti verestää muistiaan. Todellinen analyysityö tulisi olla tehty jo aiemmin.

Uuden avauksen opiskelu

Avauksessa tärkeintä on pyrkiä asematyyppeihin, joissa viihtyy ja joista on riittävästi kokemusta. Yleensä ratkaisu tapahtuu keskipelissä, ei avauksessa. Usein tietyistä avauksista siirrytään tyyppiloppupeleihin, joiden tuntemisella voi olla ratkaiseva merkitys.

Eräs tehokas tapa opiskella tiettyä avausta on käydä läpi suuri määrä huipputason pelejä kyseisestä avauksesta loppuun saakka. Keskity erityisesti pelien keskipelivaiheeseen. Jos avauksesta syntyy säännöllisesti tyyppiasemia (eristetty d-sotilas, Anderssonin systeemiasema, suljettu sotilasfalangi tms.), keskity erityisesti selvittämään, mitkä ovat järkeviä suunnitelmia tällaisissa asemissa. Myös tyyppiloppupeleihin on syytä paneutua.

Jos avausta on harrastanut joku suuri spesialisti, voi olla hyödyllistä tutkia erityisen tarkasti hänen pelejään. Ensimmäisenä mieleen tulevia esimerkkejä ovat Malanjuk hollantilaisessa, Nunn kuningasintialaisessa tai Polugajevsky, Sveshnikov, Taimanov, Kveinys omissa sisilialaisissaan. Älä kuitenkaan samaistu liikaa spesialistin pelitapoihin, sillä muillakin voi olla hyviä ideoita - jopa sinulla itselläsi.

Tärkeitä lähteitä ovat Informaattorit tai muut vastaavat avauksittain järjestetyt, mielellään kommentoidut pelikokoelmat. Erityisen tehokasta opiskelu on shakkitietokantojen avulla, mutta niillä pelit tulee usein käytyä läpi liian nopeasti. Käytä kantoja yleiskäsityksen muodostamiseen ja käy tärkeimpiä pelejä läpi laudan kanssa.

Pelaavia shakkiohjelmia voi käyttää hyväksi taktisten asemien tutkimisessa. Joskus ne saattavat keksiä jotain hyödyllistä, mutta käytä aikaa myös sen todentamiseen, ovatko ne todella oikeassa. Usein ne ehdottelevat pelitapoja, jotka eivät ole ihmismielelle sopivia. Tyypillinen koneen jatko on sellainen, missä rohmutaan materiaalia ja joka sitten kestää juuri ja juuri. Ja kun kokeilet sitä käytännössä, se ei kestäkään.

Encyklopedioita ja avauskirjoja suosittelen käytettäväksi vain muunnelmien tarkistamiseen, mutta niihin ei pidä luottaa liikaa. Nehän kuitenkin perustuvat yleensä vain pelattuihin peleihin. Muunnelmien läpi kahlaaminen ei ole yhtä mielekästä kuin kokonaisten pelien läpi käynti. Suosi avauskirjoja, jotka antavat paljon kokonaisia pelejä. Suosi erityisesti avauskirjoja, jotka antavat inside-tietoa mekaanisen pelattujen muunnelmien kelaamisen sijaan. Omasta hyllystäni ei tällaisia valitettavasti löydy kovin montaa.

Kevyet pelit ovat hyödyllisiä uusien avausten, ideoiden ja asematyyppien testaamisessa. Älä kuitenkaan anna pikapelitulostesi liikaa vaikuttaa arvioihisi. Pikapeli on eri laji ja siinä voidaan jopa menestyä eri tyyppisillä avauksilla. Jotkut asematyypit vaativat yksinkertaisesti enemmän miettimisaikaa. Jotkut romahtavat kuin korttitalot virheiden seurauksena, jotkut kestävät useitakin epätarkkuuksia.

Jos opettelet uuden avauksen tai muunnelman, älä luovu siitä vielä parin tappion jälkeen ellet tunne ehdottomasti, että avauksesta syntyvät asemat eivät sovi sinulle. Yleensä tappiot ovat alussa väistämättömiä. Eräissä avauksissa ja asematyypeissä käytännön tulokset huipputasolla saattavat olla huonoja. Älä anna sen liikaa häiritä itseäsi, jos olet mieltynyt syntyviin asematyyppeihin. Älä usko liian herkästi kaveria, joka väittää että jokin avaus tai muunnelma on kumottu. Tällaisia väitteitä kuulee silloin tällöin ja yleensä aina ne ovat humpuukia. Käsite "kumottu" on suhteellinen ja hyvin harva avaus on niin huono, että sillä joutuu väistämättä selvästi huonompaan asemaan. Hyvin tuntemasi harvinaisemmat avaukset johtavat usein keskipeliasemiin, joita vastustaja käsittelee huonommin kuin sinä itse. Toisaalta hyvissä asemissa useimmat pelaajat viihtyvät.

Jos huonot tulokset ovat jatkuvia, vaikka kokemustakin asematyypeistä alkaa olla, on avauksen, muunnelman tai pelitavan vaihdos paikallaan. Kannattaa ylipäänsäkin seurata, onko joissakin avauksissa säännöllisesti vaikeuksia. Minulla tuli joskus tunne, että ei mennyt kovin hyvin mustan Nimzo- ja Daami-intialaissysteemejä (1.d4 Rf6 2.c4 e6) vastaan. Totesin kannasta, että olin harrastanut peräti kahdeksaa erilaista pelitapaa. Keskittyminen näistä pariin kohensi nopeasti tuloksia. Liiallinen monipuolisuus voi siis olla haitaksikin, koska kaikkea ei voi osata kunnolla.

Aina saman avauksen pelaaminen ei ole kuitenkaan kovin kehittävää, sillä tällöin ei synny riittävästi kokemusta eri tyyppisistä asemista. Ovela ja hyvin valmistautunut vastustaja voi keksiä keinon pakottaa tuntemattomiin asematyyppeihin. Eräissä avauksissa saattaa olla suurta hyötyä kokemuksista sukulaisavauksista. Esimerkiksi kuningasintialaisen pelaaja voi usein siirtyä edullisesti benoni-tyyppisiin asemiin.

Luo silti yhtenäinen avausjärjestelmä, josta ei löydy pahoja aukkoja. Kieroimmat pelaajat kehittelevät yhtä mittaa siirtojärjestys- ym kikkoja, joilla he pyrkivät viemään sinua oudoille vesille.

Suosittelen seuraavaa järjestystä uutta avausta tai muunnelmaa opeteltaessa:

  1. Käy runsaasti pelejä lävitse tietokannan kanssa yleiskäsityksen saamiseksi.

  2. Kerää materiaalia kirjallisuudesta ja selvitä, mitkä ovat kriittiset pelit ja muunnelmat.

  3. Paneudu materiaalin avulla syvällisemmin näihin kriittisimpiin muunnelmiin. Käy pelejä läpi ajatuksella alusta loppuun.

  4. Yritä löytää omia uusia ideoita etenkin jos jokin muunnelma alkaa näyttää huonolta.

  5. Testaa avausta käytännössä ensin mielellään keveissä peleissä.

  6. Kertaus on opintojen äiti. Kertaa tärkeimmät pelit ja muunnelmat säännöllisesti.

Palkki