LOGO

Murray Campbell: "Deep Blue and Deep Computing", Helsinki / Espoo, 21.4.1999

Takaisin
ShakkiNet-sivulle

Tohtori Murray Campbellin mukaan huhut inhimillisen älyn kukistumisesta ovat liioiteltuja, sillä hän itsekään ei pidä Deep Blue –shakkitietokonetta ihmistä älykkäämpänä. Hänen mukaansa Deep Blue osaa pelkästään suorittaa laskutoimituksia, ja vain rajatulla ongelma-alueella, shakkipelissä.

Deep Blue voitti maailmanmestari Garri Kasparovin toukokuussa 1997 historiallisessa ottelussa, mutta nykyisin tietokone on vetäytynyt kilpailushakista, jättäen jälkeensä suuren joukon avoimia kysymyksiä. Mikä on tietokoneshakin tulevaisuus – milloin tavallinen koti-PC:n shakkiohjelma on sillä tasolla, että se kamppailee maailmanmestarin kanssa tasaväkisesti? Mikä on totuus tietokoneen v. 1997 voittamasta ottelusta – onko Kasparovin terävissä väitteissä ottelun epärehellisistä luonteesta perää? Mitkä keinot mahdollistivat Deep Blue –tietokoneen menestyksen, ja milloin yksityiskohdat näistä keinoista julkaistaan akateemiselle tutkijajoukolle ja suurelle yleisölle?

Deep Blue –tietokoneen kehittänyt tutkijajoukko jatkaa nykyisin IBM:n Deep Computing –nimisen tutkimusaiheen parissa. Tehotietojenkäsittelyksi suomennettu ala tutkii rinnakkaisprosessoinnin ja kiihdytinpiirien soveltamista esimerkiksi lääketieteellisiin ja kemiallisiin prosesseihin, joiden mallitus on osoittautunut aikaisemmin liian monimutkaiseksi tietokoneille.

Lisätietoja:

Opas Sivu päivitetty 21.4.1999.