yla
logo
banneri_yla
       Antikvaarinen kirjakauppa Kimmo Välkesalmi
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelit/galleriakulma_yla
KvM Joose Norri

Syntymäaika ja -paikka:
20.6.1971 Haminassa

Opiskelut ja ammatti:
Ylioppilas; Ammatti? Olen shakinpelaaja, mutta se on pikemminki elämänasenne.

Perhesuhteet:
Vapaaherra; vanhemmat ja yksi sisko elossa.

Shakkisiirtojen oppiminen:
Noin kahdeksanvuotiaana kirjastosta sattumalta lainaamani yleispelioppaan avulla. Tai silloin siis opin säännöt.

Ensimmäinen shakkikerho:
Syksyllä 1982, HSK

Nykyinen shakkikerho:
Sama

Saavutukset shakissa:
Kansainvälinen mestari, viisi Suomen mestaruutta (+pienempää), pääseminen Aku Ankkaan. (Voitin kesäkuussa -91 SM:n. Noin 1,5 kk myöhemmin Aku Ankassa oli jatkosarja, jonka päähenkilö oli tunnettu tiedemies Iisakki Neutonen. Hänellä oli veljenpoika, joka oli ajettu maanpakoon, koska oli voittanut shakkipelissä ko. maan tyrannin Tyrannius I:n. Hänen nimensä oli Joose Neutonen.)

Paras peli:
Yleensä sanon, että Drazen Sermekiä vastaan Brasiliassa 1993. En tosin ole juuri viiden viimeisen vuoden pelejä miettinyt.

Makea voitto:
Eero Raastetta vastaan harjoitusottelussa maajoukkue - "lehdistö" 1992 oli nautittava, samoin Andrei Sokolovia vastaan nelimaaottelussa, kun uhrasin kaksi upseeria hyvin epäselvään ja pitkäaikaiseen kompensaatioon.

Onnekas peli:
???

Katkera tappio:
Eero Raastetta vastaan SM:n viimeisellä kierroksella 1993.

Pahin munaus:
Yhden siirron matin salliminen triviaalissa voittoasemassa Kalle Kiikiä vastaan, kun voitto (tai edes tasapeli) olisi nostanut seloni yli 2500:n.

Unohtumaton shakkikokemus:
Onhan näitä, mutta ne, jotka tekisi mieli kertoa, eivät taida olla julkaisukelpoisia - tulkaa kysymään privaatisti...

Avausvalikoima:
Nimzon Rubinstein-muunnelmahan on ollut lemppari, johtuen epäilemättä siitä, että lapsena kaikki shakintutkimiseni tapahtui turnauskirjojen ja vanhojen mestarien pelikokoelmien parissa, ja tämä muunnelma niissä esiintyy luvattoman usein.

Pelityyli:
Kun László Hazai runsaat kymmenen vuotta sitten kommentoi shakkileirin yhteydessä pelejäni, kiinnitti hän huomiota maltin puutteeseen. Hänen vaikutelmansa oli, että yritin yleensä tehdä matin heti. Luulen päässeeni tuosta viasta eroon, pikemminkin valmistelen hyökkäystä joskus liiankin pitkään. Loppupelejä pelaan hyvin mielelläni.

Shakkimotto:
Kyllähän tätä vastaan tulee rikottua, mutta aina jälkikäteen hävettää: Pelin lopputulosta ei saa koskaan ajatella, ainoastaan loogista ja kaunista suoritusta.

Muut harrastukset:
Shakki ei ole harrastus; kirjallisuus ja historia, viime vuosina erityisesti Neuvostoliiton ja Suomen poliittinen.

Muuta:
Eniten arvostamani pelaajat ovat Aljechin noin vuosina 1923-31 sekä Karpov 70-luvulla ja 80-luvun alussa. Mutta Talin huippuvuodet 1973 ja 1979 ovat kyllä yksittäisinä piikkeinä ylittämättömät. Hän oli paljon kypsempi pelaaja kuin maailmanmestarina ollessaan eivätkä sairaudet, sen enempää synnynnäiset kuin itse hankitutkaan, ilmeisesti vaivanneet.

20.07.2001