yla
logo
banneri_yla
       Antikvaarinen kirjakauppa Kimmo Välkesalmi
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelit/juttunenkulma_ylaHaastetta sudoku- ja shakkiväelle

Matematiikan tohtori Arto Inkala ei ole shakinpelaajille erityisen tuttu, sillä hän lopetti aktiivipelaamisen noin 20 vuotta sitten – mutta sudokujen harrastajille hänestä voi tulla hyvinkin tunnettu.

Inkala tuore kirja AI Sudoku – 1002 vaikeaa tehtävää on nimittäin ensimmäinen kokonaan Suomessa tehty, vain monipuolisia ja vaikeita sudoku-tehtäviä sisältävä kirja. Kirjassa on yhteensä 1002 tehtävää, mikä on poikkeuksellisen paljon sudoku-kirjalle.

Inkala päätti tehdä sudoku-kirjan kyllästyttyään ratkaisemaan tavanomaisia 4-5 tähden sudokuja. Niissä ei ollut tarpeeksi haastetta.

Erilaiset pulmatehtävät ovat kiehtoneet Inkalaa aina. Lopetettuaan shakin aktiiviharrastamisen hän keskittyi matematiikan opintoihin ja väitteli sovelletun matematiikan tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2001. Työkseen hän tekee matemaattisia malleja vesistöistä.

Parhaana shakkisaavutuksenaan Inkala pitää varhaisnuorten SM-hopeaa vuonna 1984. Pian tämän jälkeen aktiivinen shakkiharrastus kuitenkin jäi – samoin selo-luku silloiselle tasolle. Inkala pelaa kuitenkin yhä vanhan seuransa Nokian Pyryn pikapelijoukkueessa ykköspöytää ja toisinaan netissä freechess-saitilla.

Inkalan mukaan shakin ja sudokujen selvin yhtäläisyys on huolellisuuden tarve.
- Sudokuja lähinnä lienee tehtäväshakki: molemmissa täytyy löytää tietty idea tai oivallus.

Sudoku tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia

AI Sudoku -kirjan tehtävät on jaettu neljään eri tasoon. Kullakin sivulla on kuusi tehtävää, joista viisi ensimmäistä ratkeaa monipuolisten, lyhyiden päättelyketjujen avulla. Sivun viimeinen tehtävä on haasteellisempi ja vaadittavat päättelyketjut pidempiä.

AI Sudoku –kirjassa tehtäväkohtainen hinta on markkinoiden halvin: yksi tehtävä maksaa selvästi alle kaksi senttiä. Kirjan tekstiosuudet on tehty 16 kielellä.

Inkala kehitti sudokujen tekemistä varten oman tietokoneohjelman, sudoku-generaattorin. Se sisältää useita kymmeniä ratkaisutekniikoita, joista monet ovat harvinaisia. Tehtävien vaikeusaste määräytyy niiden ratkaisemiseen tarvittavien tekniikoiden avulla.

- Generaattori tuottaa ensin ison määrän satunnaisia tehtäviä, joista se valitsee parhaat. Valitsen näistä lopuksi itse tasapainoisen tehtäväkokonaisuuden.

Inkalan mukaan tietokoneohjelman käyttäminen on välttämätöntä, jos haluaa tehdä monipuolisia ja vaikeita, loogisesti päättelemällä ratkaistavia sudokuja. Niitä on nimittäin minimaalisesti helppoihin sudokuihin verrattuna. Omin käsin. tai pikemminkin omin päin tai aivoin, niiden etsiminen olisi valtavan työlästä.

Yhdelle tietyllä tavalla täytetylle ristikolle löytyy jopa yli 2,4 miljoonaa triljoonaa mahdollista alkutilannetta. Eniten alkutilanteita löytyy sudoku-tehtäville, joissa on 40 tai 41 valmiiksi annettua numeroa: yhteensä hiukeat 212 392 290 424 395 860 814 420 kappaletta eli 212 392 triljoonaa. Erilaisia mahdollisia täytettyjä sudoku-ristikoita on yhteensä yli 6670 triljoonaa. Erilaisten mahdollisten sudoku-ristikoiden määrä on valtava, yli 2,4 miljoonaa triljoonaa kertaa yli 6670 triljoonaa.

AI Sudoku –kirjaa myydään kirjakaupoissa.

www.aisudoku.com20.7.2006