yla
logo
banneri_yla
       Antikvaarinen kirjakauppa Kimmo Välkesalmi
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelit/juttunenkulma_ylaShakki ja pokeri

Moni menestyksekäs pokerinpelaaja on aloittanut uransa shakin parissa. Mestaruustason pokerinpelaajat kuten Dan Harrington, Bob Ciaffone ja Howard Lederer ovat kaikki olleet eksperttejä myös shakissa. Miksi shakin pelaajat ovat niin hyviä pokerissa? Peleissä on itse asiassa merkittäviä yhtäläisyyksiä. Yhtäläisyydet eivät ehkä ole itsestään selviä, mutta yhtä kaikki ne ovat olemassa. Olemme huomioineet muutamia seikkoja siitä, miten shakki muistuttaa pokeria.

Strategia

Shakki ja pokeri ovat kumpikin pelejä, jotka perustuvat strategiaan. Shakissa on tärkeää ajatella peliä jo muutamia siirtoja eteenpäin. Joka ikistä siirtoasi harkitessasi, sinun on myös mietittävä kaikkia mahdollisia vastustajasi tekemiä vastasiirtoja ja sitä miten itse reagoit noihin siirtoihin. Pokeri ei poikkea tästä mitenkään. Ennen kuin teet korotuksen flopilla, sinun pitäisi miettiä, miten toimit, jos korotuksesi maksetaan tai vastustajasi uudelleen korottaa. Sinun pitää myös suunnitella tekemisesi seuraavilla panostuskierroksilla riippuen siitä, mitä kortteja pöytään ilmestyy.

Informaatio

Shakki ja pokeri pakottavat kumpikin pelaajansa luottamaan saatavissa olevaan tietoon, jonka avulla pitää pyrkiä tekemään mahdollisimman hyviä päätöksiä. Shakki on täydellisen informaation peli. On mahdollista tietää kaikki, mitä vastustajasi aikoo tehdä, ainakin siis lyhyellä aikavälillä. Pokeri on epätäydellisen informaation peli. Et voi tietää, mitä vastustajasi pitelee taskukorteissaan. Mutta toisaalta jos pelaat kumpaa tahansa peliä täydellisessä tietotyhjiössä ja keskityt vain siihen, mitä itse haluaisit tehdä etkä ollenkaan mieti vastustajasi suunnitelmia, et pärjää kovin pitkälle.

Tyyli

Sekä shakissa että pokerissa pelaajat voivat pärjätä hyvin erilaisilla pelityyleillä. Jotkut shakin pelaajat ovat erittäin taktisia pelaajia. He ovat aggressiivisia ja valmiita uhraamaan nappuloita jo pelin aikaisessa vaiheessa, jos he vain siten pääsevät uhkaamaan vastustajansa kuningasta. Toiset pelaajat taas ovat asemiaan puolustavia pelaajia, jotka ovat valmiita hankkimaan pienen edun pitkällä aikavälillä ja puristamaan siten voiton. Samoin pokerissa toiset pelaajat ovat aggressiivisia ja valmiita riskeeraamaan pelimerkkinsä jyrätessään vastustajiensa yli ja toiset taas ovat tiukempia pelaajia, jotka odottavat ja iskevät tilaisuuden tullen. Kummassakin pelissä parhaat pelaajat osaavat menestyksekkäästi ja tehokkaasti yhdistää nämä kaksi tyyliä.

Kilpailu

Menestyvät shakinpelaajat ja menestyvät pokerinpelaajat ovat kummatkin erittäin kilpailuhenkisiä. Kummallakin on suuri voittamisen tarve ja he ovat valmiita uhraamaan paljon aikaa yrittämiseen ja pelin opiskeluun saavuttaakseen tavoitteensa.

Jos pelaat shakkia, kannattaa miettiä, voisitko soveltaa shakkitaitojasi pokerissa. Jos taas pelaat pokeria, mutta et shakkia, kannattaa miettiä, jos kokeilisit tätä toista suosittua strategiapeliä. Se on hauskaa ja kasvattaa henkistä vahvuutta, mutta se saattaa myös hioa joitain elintärkeitä pokeritaitojasi yllättävän tuottavasti.