yla
logo
banneri_yla
       Antikvaarinen kirjakauppa Kimmo Välkesalmi
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelit/juttunenkulma_ylaNäkö- ja liikuntavammaisten ystävyysottelu

Suomessa on sekä näkövammaisia että liikuntavammaisia aktiivisia shakinpelaajia shakkikerhoissa kautta maan. Koska shakki sopii lajina kaikille, eivät erilaiset fyysiset rajoitteet estä shakin harrastamista normaaleissa shakkikerhoissa. Tähän saakka Suomen liikuntavammaisilla shakin harrastajilla ei olekaan ollut mitään yhteistä toimintaa, vaan kukin on pelannut oman paikkakuntansa kerhossa muiden mukana. Kansainvälisiinkin liikuntavammaisten MM- ja EM-kisoihin suomalaiset ovat osallistuneet vasta muutaman viime vuoden ajan. Sen sijaan näkövammaisilla shakinpelaajilla on ollut jo pidempään toimintaa myös Suomessa kansainvälisten tapahtumien lisäksi. He ovat pelanneet myös ystävyysotteluita mm. naispelaajia vastaan aiemmin.

Tänä vuonna järjestettiin ensimmäisen kerran Suomessa näkö- ja liikuntavammaisten keskinäinen ystävyysottelu 2.10.2004. Sopivaa pelimuotoa mietittiin muutamia viikkoja ja lopulta päädyttiin yhden päivän aikana käytävään joukkueotteluun, johon pyrittäisiin saamaan mahdollisimman monta pelaajaa molemmilta puolilta. Pelipaikaksi valittiin Näkövammaisten Keskusliiton upouusi Iiris-talo Helsingin Itäkeskuksessa. Peliajaksi sovittiin 1 h 30 min koko peliin, jolloin ehdittäisiin mukavasti pelata päivän aikana kaksi kierrosta eli samaa vastustajaa vastaan molemmilla väreillä. Joukkueiden kooksi muodostui lopulta 5 pelaajaa.
Ensimmäistä kierrosta saatiin pelata ainakin pari tuntia ennen ensimmäisten pelien päättymistä. Keijo Riekkinen (lv=liikuntavammaiset) pääsi yllättämään Eero Luikun (nv=näkövammaiset) ja Reijo Mäkelän (nv) ja Ilkka Melankon (lv) peli päättyi materiaalin loputtua remissiin. Pian myös kärkipöydällä Markku Pukkila (lv) voitti Bengt Wikmanin (nv). Kaksi viimeistä peliä kestivätkin sitten melkein täyden ajan, ja lopulta Tomi Tocklin (lv) voitti Teemu Ruohosen (nv) ja viimeisenä Kari Holmela (nv) yritti ensin pitkään voittoa, hävisi sitten sotilaan, jota kuitenkaan Pauli Hakaniemi (lv) ei onnistunut realisoimaan aikapulassa kuin tasapeliksi. Kierros päättyi 1-4 liikuntavammaisten eduksi.
Toisella kierroksella Riekkinen, Melanko ja Pukkila voittivat vastustajansa varsin nopeasti. Myös Tocklin otti pian toisen pisteensä. Kierroksen viimeinen kamppailu oli pitkään Holmelan hallinnassa ja näytti siltä, että näkövammaiset kuittaavat siitä avausvoittonsa. Aikapulan lähestyessä peli kuitenkin sovittiin tasapeliksi, vaikka Holmelalla oli vielä kevytupseeri enemmän. Toinen kierros päättyi selviin lukemiin 0,5-4,5 ja koko ottelu 1,5-8,5 liikuntavammaisten eduksi.

Kaikki osanottajat tuntuivat pitävän tämäntyyppisestä tapahtumasta, joten eiköhän ensi vuonna yritetä taas järjestää vastaava tilaisuus. Toivon mukaan tässä ollaan rakentamassa pysyvämpää perinnettä tuleville vuosille!

Tulokset

Näkövammaiset - liikuntavammaiset 1 - 4, 0,5 - 4,5 = 1,5 - 8,5
1. Bengt Wikman - Markku Pukkila 0-1, 0-1
2. Kari Holmela - Pauli Hakaniemi 0,5-0,5, 0,5-0,5
3. Reijo Mäkelä - Ilkka Melanko 0,5-0,5, 0-1
4. Teemu Ruohonen - Tomi Tocklin 0-1, 0-1
5. Eero Luikku - Keijo Riekkinen 0-1, 0-1

Teksti: Markku Pukkila

6.11.2004