yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

London Chess Classic käynnissä

Lontoo, 13.12. 2009, Antti Parkkinen

Terveiset aurinkoisesta Lontoosta! Olympia-konferenssikeskuksessa alkoi viime tiistaina vahva turnaus, jonka nimenä on London Chess Classic. Turnaus jatkuu vielä ensi tiistaihin 15.12. saakka, ja ShakkiNet seuraa turnauksen loppukierroksia päivittäin tekstein ja kuvin.


PELIPAIKKA

Turnaus on ensimmäinen näin kovatasoinen Englannissa järjestetty turnaus 25 vuoteen. Sen puuhamiehenä on London Chess Centerin vetäjä ja Daily Telegraphin shakkitoimittaja Malcolm Pein. Hänen johdollaan kilpailulle on luotu upeat puitteet. Kahdeksan pelaajan pääturnauksen lisäksi kisapaikalla on järjestetty runsaasti oheistapahtumia. Avoimessa turnauksessa kisaa yli sata pelaajaa, joukossa kahdeksan suurmestaria. Kymmenen naispelaajaa pelaa omassa kutsuturnauksessaan, ja eripituisia turnauksia lyhyillä ja pitkillä miettimisajoilla on tarjolla tavallisille shakinharrastajille. Turnaussalissa ja englantilaisten suurmestarien isännöimässä kommentaarihuoneessa on satoja katsojia, ja tämän päivän ja huomisen iltaohjelmaan kuuluu myös kunniavieraan Viktor Kortshnoin simultaaninäytös.

Pääturnauksessa kohtaavat toisensa neljä parasta englantilaista ja neljä maailman parhaimmistoon kuuluvaa vierasta. Yleisön ykkössuosikki ei taida olla kuitenkaan kukaan isäntämaan edustajista, vaan hiljattain maailman vahvuuslukulistan ykköspaikalle noussut 19-vuotias norjalainen Magnus Carlsen (vahvuusluku 1.11. 2009 julkaistulla listalla 2805, sijoitus 1.).


MAGNUS CARLSEN

Entinen maailmanmestari Vladimir Kramnik (34, Venäjä, 2772, 5.) on myös ollut viime aikoina hyvässä kunnossa. Hän voitti viime kesänä yhdeksänteen kertaan Dortmundin turnauksen ja viime kuussa Moskovassa pelatun Mihail Talin muistoturnauksessa, jossa olivat mukana kaikki maailman huiput Bulgarian Veselin Topalovia lukuun ottamatta.


VLADIMIR KRAMNIK

Tulevaisuuden lupauksiin kuuluu USA:n mestari, 21-vuotias Hikaru Nakamura (2715, 24.), joka on kuuluisa taidoistaan pikapelissä, varsinkin yhden minuutin peliajoilla pelatuissa, ja joka myös voitti tämänvuotisen Fischerandom-turnauksen Mainzissa. Hieman tuntemattomampi pelaaja on Kiinan Ni Hua (26, 2665, 61.), joka on jäänyt maanmiestensä Wang Yuen ja Bu Xiangzhin varjoon, silti hän on varteenotettava tekijä.


HIKARU NAKAMURA

Englantia edustavat entinen MM-ottelija Nigel Short (44, 2707, 29.), jonka viimeaikaiset hyvät saavutukset ovat nostaneet hänet takaisin saarivaltakunnan ykköspaikalle. Tuota paikkaa piti pitkään hallussaan Michael Adams (37, 2698, 36.), jonka tulokset taas ovat viime aikoina olleet vaatimattomia, vaikka hän on kuulunut kauan maailman kärkikymmenikköön. Nuoren polven englantilaispelaajista paras on David Howell (18, 2597, 202.), jolle tämä kilpailu on ensimmäinen näin kovatasoinen turnaus. Mukaan on kutsuttu myös Luke McShane (25, 2615, 158.), joka on viime vuosina osallistunut turnauksiin harvoin siirryttyään aktiivishakista pankkiiriliikkeen palvelukseen.


LUKE MCSHANE

Kilpailu alkoi vauhdikkaasti ja ehkä vähän yllätyksellisestikin: ensimmäisellä kierroksella Carlsen voitti Kramnikin melkoisen helpon tuntuisesti. Venäläinen voitti kuitenkin kaksi seuraavaa peliään ja kamppailee turnausvoitosta norjalaisen kanssa. Ennen tämänpäiväistä kierrosta Carlsenilla oli perinteisellä laskutavalla puolen pisteen johto ennen Kramnikia, kisassa käytettävällä jalkapallosta tutun laskutavan mukaan taas pistetilanne neljän kierroksen jälkeen oli seuraavanlainen:

1.Carlsen 8/12
2.Kramnik 7
3.-6. Adams, Howell, McShane ja Nakamura 4
7.-8. Ni Hua ja Short 3

Perinteisen laskutavan mukaan järjestys olisi muuten sama, paitsi että McShane jakaisi peränpitäjän paikkaa Ni Huan ja Shortin kanssa. Lisää turnauksesta tänään pelien päätyttyä...

KISASIVUT