yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Carlsen kasvatti johtoaan viidennellä kierroksella

Lontoo, 13.12. 2009, Antti Parkkinen

Magnus Carlsen on hurjassa vedossa. Lontoon Chess Classicin tämänpäiväisellä viidennellä kierroksella hän voitti mustilla Kiinan Ni Huan. Peli alkoi sisilialaisella puolustuksella, jossa Ni Hua valitsi rauhallisena pidetyn jatkon 3. Lb5, ja peli ajautui nopeasti pois kaikkein yleisimmästä avausteoriasta. Harvinainen siirto oli mustan 8. – Re7, minkä jälkeen valkea näytti saavan uhkaavan näköisen hyökkäyksen. Carlsenin 10. – Lc6 oli yllätys, eikä 11. Rxc6 olisi ollut hyvä vastauksen 11. – Db6 takia (mutta ei 11. – Rxf4 12. Rxd8 Rxh5, mikä olisi todennäköisesti johtanut valkean etuun). Valkealle ehdotettiin pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa pelijatkon sijaan jatkoa 13. b4. Tämä olisi voinut johtaa teräviin muunnelmiin, jossa valkea olisi voinut saada hyökkäystä uhraamalla jossakin vaiheessa ratsun d5-ruudussa, ja mustan olisi voinut olla vaikea puolustautua tarkasti.


NI HUA - CARLSEN

Carlsen sai kuitenkin huonolta näyttäneen asemansa kuntoon ja otti aloitteen siirrolla 20. – e5. Siitä lähtien pelattiinkin yhteen maaliin, vaikka Ni Hua olisikin voinut puolustaa paremmin. 32. Ke2 vaikutti virheeltä, koska se vei ruudun ratsulta, joka joutui väistymään huonompaan d1-ruutuun. Lopullinen virhe oli sotilaiden vaihdon salliminen 35. b3:lla, koska musta sai b3-sotilaasta hyökkäyskohteen ja lisäksi linjat aukenivat mustan upseereille. Tuloksena siis mustan voitto 42 siirrossa.


Mustat nappulat voittivat tänään myös toisen pelin. Luke McShane onnistui voittamaan Hikaru Nakamuran jännittävän kamppailun jälkeen (K-intialainen, 55 siirtoa). Materiaalitasapaino järkkyi pelissä jo varhain. Valkea voitti laadun, mutta musta sai vastapainoksi vahvan sotilaskeskustan ja mahdollisuuden vyöryttää kuningatarsivustan sotilaitaan. Peli oli kaukana virheettömästä, ja valkea näytti saavan hyökkäysmahdollisuuksia, mutta McShane pääsi vähitellen paremmalle puolelle, ja kun Nakamura katsoi paremmaksi vaihtaa daamit hieman ennen ajantarkistusta, niin valkean asema luisui pikku hiljaa mahdottomaksi puolustaa. 39. Kd1 oli ilmeisesti virhe, jonka sijaan valkean olisi pitänyt viedä torni sotilaiden taakse hidastamaan niiden etenemistä. Engelsmanni pelasi lopun tyylikkäästi ja ansaitsi voittonsa.


Päivän kaksi muuta peliä päättyivät tasan, mutta vauhdikkaiden tapahtumien jälkeen. Englannin ykköspelaajat Michael Adams ja Nigel Short pelasivat espanjalaisen puolustuksen avointa muunnelmaa, jossa mustilla pelannut Short valitsi tarkoituksella epäilyttävänä pidetyn jatkon 10. – Rxb3. Siirto antaa mustalle lähettiparin, mutta jättää daamisivustan sotilasaseman heikoksi. Shortin idea 13. – a4 antoi kuitenkin mustalle runsaasti peliä, ja pitkään näytti siltä, että Short pelasi voittoa. Mustan ote herpaantui kuitenkin lopussa, ja Adams pääsi tekemään tasapelin vaihtosommitelmalla. Short sanoi olleensa lopussa tyytyväinen tasapeliin, koska valkean 40. e6-siirron jälkeen hän ehti jo hetken pelätä joutuneensa häviöasemaan.


Vladimir Kramnik pelasi mustilla venäläistä peliä tavallista aggressiivisemmin David Howellia vastaan ja uhrasi ratsun f2:een 20. siirrossa. Hyökkäys kuivui kuitenkin pian kokoon, ja savun hälvennyttyä näytti jo siltä, että nuori englantilainen veisi voiton. Kramnik sai kuitenkin tarpeeksi nappuloita vaihdetuksi (40. – c5 oli terävä aivoitus) ja tasapeliin päädyttiin 53 siirron jälkeen.

Turnaustilanne:

1.Carlsen 11/15 (perinteisen laskutavan mukaan 4/5)
2.Kramnik 8 (3)
3.McShane 7 (2,5)
4.-5. Adams ja Howell 5 (2,5)
6.-7. Nakamura ja Short 4 (2)
8. Ni Hua 3 (1,5)

KISASIVUT