yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Carlsen-Adams tasan, Kramnik voitti Shortin

Lontoo, 14.12. 2009, Antti Parkkinen

Magnus Carlsen jatkaa Lontoon Chess Classic -turnauksen johdossa, mutta tämänpäiväisellä kuudennella kierroksella hän joutui vaikeuksiin pelissään Michael Adamsia vastaan. Peli alkoi nimzointialaisella puolustuksella, jossa Carlsen valitsi harvinaisen ja rauhallisen muunnelman, joka ei välttämättä lupaa valkealle suurta avausetua. Norjalainen pyrki kuitenkin hyökkäykseen kuningassivustan sotilaillaan, vaikka omat upseerit eivät olleet vielä kunnolla kehitettyjä. 12. g4 olikin liian kunnianhimoinen suunnitelma, eikä Carlsen ollut pelin jälkeen tyytyväinen myöskään siirtoonsa 15. f4, jonka tilalle hän suositteli mahdollisiksi parannuksiksi siirtoa 15. h4 tai jatkoa 15. Dc2 Tc8 16. Df2. Pelijatkoa enemmän mahdollisuuksia valkealle olisi voinut antaa myös lyönti e4:ään toisella ratsulla, jatkona esim. 18. Rgxe4 dxe4 19. Db3 c4 20. Db5 g6 21. h4. Kahdennenkymmenennen siirron paikkeilla valkea olisi voinut myös tuoda kuningatterensa jossakin vaiheessa f3:een uhkaamaan tempolla f7-sotilasta ennen kuin musta pääsi toteuttamaan ensin omia uhkauksiaan. Adamsilla ei kuitenkaan ollut kovin paljon miettimisaikaa jäljellä, ja hän ei huomannut siirtoa 25. – dxe3, mikä paikalla olleiden suurmestareiden mukaan olisi johtanut mustan voittoon. Pelijatkossa mustalle jäi lopulta sotilas enemmän, mutta asema ei tarjonnut voitonmahdollisuuksia, koska osapuolilla oli erivärisillä ruuduilla kulkevat lähetiti. Tasapelistä sovittiin 61 siirron jälkeen.


Carlsenin puolittainen taka-askel antoi Vladimir Kramnikille mahdollisuuden yrittää vielä saada norjalainen kiinni. Hän saikin kunigatargambiitilla alkaneessa pelissä jo heti avauksesta lähtien aktiivisen aseman, eikä hänen pelikumppanillaan Nigel Shortilla näyttänyt olevan mahdollisuuksia vastapeliin oikeastaan koko pelin aikana. Englantilainen luovuttikin 40. Siirrollaan Kramnikin h-sotilaan päästessä vääjäämättä korottumaan.


Englannin nuori lupaus David Howell pelasi tänään maanmiehensä Adamsin lailla jo kuudennen perättäisen tasapelinsä tässä turnauksessa. Ei yhtään voittoa, muttei yhtään tappiotakaan. Tänään Howellilla oli valkeat Hikaru Nakamuraa vastaan, mutta ranskalaisella puolustuksella alkanut peli ei tarjonnut kovin mielenkiintoista katsottavaa, ja tasapeli tuli heti aikatarkistuksen ja 41 siirron jälkeen. Pelin jälkeen sympaattinen Howell kertoi olevansa erittäin tyytyväinen tuloksiinsa turnauksessa, hieman yllättynytkin siitä, että on pärjännyt niin hyvin näin kovassa seurassa. Jo pääsy mukaan turnaukseen oli mukava yllätys nuorelle miehelle, mutta järjestäjät eivät varmastikaan kadu päätöstään Howellin kutsumisesta.


DAVID HOWELL

Howellin lisäksi onnistuin tänään vaihtamaan muutaman sanan Magnus Carlsenin isän Henrikin kanssa. Hän seuraa yhä poikaansa moniin turnauksiin, vaikka nyt kun Magnuksesta on tullut tähti, hän pärjää kyllä omillaankin niin shakkilaudan ääressä kuin muutenkin. Magnuksen menestys on kuitenkin ollut niin hänen itsensä kuin taustajoukkojenkin määrätietoisen työn takana, eikä isäpapalle mikään suuri yllätys. Taustajoukkoihinhan kuuluu nykyisin myös itse Garri Kasparov, joka ei ole kuitenkaan läsnä Lontoossa.


HENRIK CARLSEN

Pääturnauksen peleistä kauimmin kesti tänään Luke McShanen ja Ni Huan välinen kamppailu, joka sekin alkoi ranskalaisella puolustuksella. Siinä päädyttiin keskipelin sekavien vaiheiden jälkeen loppupeliin, jossa valkealla ei ollut a-vapaasotilaastaan mitään hyötyä mustan päästyä estämään tehokkaasti sen etenemisen. Mustan ratsu oli asemassa selvästi vahvempi kuin valkean lähetti, ja mustan päästyä avaamaan tornilleen h-linjan Ni Huan voitto oli vain ajan kysymys. McShane sinnitteli kuitenkin 80 siirtoon saakka, ja yleisö sai pääsylipuilleen vastinetta koko rahan edestä.


Ni Hualle voitto tarkoitti sitä, että hän nousi pois peränpitäjän paikalta. Tulokset ja parit ennen viimeistä kierrosta:

1.Carlsen 12/18 (4,5/6 normaalin pistelaskutavan mukaan)
2.Kramnik 11 (4)
3.McShane 7 (2,5)
4.-6.Adams, Howell ja Ni Hua 6 
  (Adamsilla ja Howellilla 3, Ni Hualla 2,5)
7.Nakamura 5 (2,5)
8.Short 4 (2)

Huominen 7. kierros:
Short-Carlsen,Nakamura-Kramnik,Adams-McShane,Ni Hua-Howell

Turnauksen avointa ryhmää johtaa ennen huomista yhdeksättä ja viimeistä kierrosta myöskin norjalainen pelaaja, Carlsenin kanssa samanikäinen eli 19-vuotias Jon Ludvig Hammer tuloksella 7,5/8. Toista sijaa jakavat englantilaiset suurmestarit Mark Hebden ja Simon Williams pistemäärällä 6,5.

Naisten sarjan voiton on jo varmistanut Australian Arianne Caoili, jonka tulos ennen viimeistä peliä on 7/8.


JON LUDVIG HAMMER


MARK HEBDEN


SIMON WILLIAMS

KISASIVUT