yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Kuvia ja tunnelmia kisapaikalta

Lontoo, 15.12. 2009, Antti Parkkinen

London Chess Classic on ollut menestys niin saamansa mediahuomion kuin pelaaja- ja katsojamäärän suhteen. Tarkkoja osanottaja- ja kävijämääriä järjestäjillä ei ole ainakaan vielä tiedossa, eikä kilpailun järjestäjä ja turnausjohtaja Malcolm Pein suostu kertomaan myöskään tapahtuman kokonaisbudjettia. Turnausta ovat kuitenkin rahoittaneet ainoastaan yksityiset tahot, julkisia varoja ei tähän kilpailuun ole käytetty. Kiitos Cityn pankkiireille, jotka eivät ole viime aikoina juuri kehuja saaneet muista syistä!

Englannin suurimmat sanomalehdet ovat kirjoittaneet turnauksesta säännöllisesti, televisio sen sijaan ei ole kertonut tapahtumasta kovinkaan paljon. Mutta paikalla ovat tietenkin shakkiyleisölle tutut, verkoon shakkiuutisia ja -videoita toimittavat Mark Crowther (The Week In Chess), Peter Doggers (ChessVibes), Macauley Peterson (Internet Chess Club) ja moni muu.


MARK CROWTHER

Pääturnauksen lisäksi kuluneen viikon aikana Olympia-konferenssikeskuksessa on ollut paljon erilaisia oheistapahtumia. Kansainvälisestä avoimesta turnauksesta ja naisten kutsuturnauksesta tulee tälle palstalle oma tarinansa hieman myöhemmin. Sadat harrastajat ovat lisäksi osallistuneet erilaisiin nopealla miettimisajalla pelattuihin turnauksiin. Lisäksi shakin elävä legenda, jo 78-vuotias entinen MM-ottelija Viktor Kortshnoi antoi kahtena iltana simultaaninäytöksen pelaten samanaikaisesti 30 pelaajaa vastaan.


Yleisön viihdytykseksi on järjestetty myös pääturnauksen pelien kommentoinnin seuraaminen erillisessä tilavassa huoneessa. Hauskoja ja teräviä arvioita ja arvailuja pelien kulusta ovat esittäneet brittisuurmestarit Stephen Gordon, Julian Hodgson, Daniel King, Jonathan Rowson ja Chris Ward sekä kansainvälinen mestari Lawrence Trent. Heidän seurakseen ovat liittyneet joka päivä parhaiden päättyneiden pelien voittaja tai joskus molemmat osapuolet kertomaan, mitä ajattelivat pelin aikana.


SHAKKITOIMITTAJAT KOOLLA

Jokaisen kierroksen alussa esiintymislavalle on noussut päivän kunniavieras, julkkis tai poliitikko, tekemään alkusiirron yhden pelaajan puolesta. Yhtenä päivänä siirron kävi tekemässä Kiinan suurlähettiläs, tänään oli Maailman shakkiliiton FIDE:n rahastonhoitajan Nigel Freemanin vuoro tuupata puuta.


NIGEL FREEMAN

Turnausta katsomassa ja shakkiopetusta kuuntelemassa on käynyt myös lukuisia koululaisryhmiä. Brittiläiseen tapaan turnaussaleissa ja käytävillä on runsaasta lapsilaumasta huolimatta ollut rauhallista, ja ystävälliset turnausjärjestäjät ovat saaneet kaiken toimimaan moitteettomasti, englantilaisen huumorin ja hyvän tuulen avustuksella. Toivotaan, että kilpailu ei jää ainutkertaiseksi, vaan siitä tulee vakituinen osa vuotuista shakkikalenteria, johon Malcolm Peinin mukaan mahtuu hyvin tämänkokoinen turnaus juuri joulukuussa, kun shakkimaailmassa muuten on hiljaista. Hänen tarkoituksenaan on myös pyrkiä järjestämään vuoden 2012 MM-ottelu Lontoossa, samoihin aikoihin kuin seuraavat kesäolympialaiset.


KING,TRENT JA GORDON ANALYSOIVAT


LÄMMIN VASTAANOTTO MISS LONTOOLTA


TURNAUSSALIN TUNNELMAA


YLEISÖ KUUNTELEE


AULATUNNELMAA


STEPHEN GORDON


DANIEL KING


MALCOLM PEIN


HISTORIAA SHAKKILAUDALLA KUVATTUNA


KAHDEKSAN SHAKKISAMURAITA


KVM CROUCH ON KÄYNYT PELAAMASSA SUOMESSAKIN

KISASIVUT