yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Avoin ja naisten turnaus: voittajat haastattelussa

Lontoo, 15.12. 2009, Antti Parkkinen

Lontoon Chess Classic -kisan pääturnauksen ohessa järjestettiin useita muita kilpailuja. Yhdeksänkierroksiseen avoimeen kansainväliseen turnaukseen osallistui 125 pelaajaa, joista kahdeksalla on suurmestarin arvo. Turnauksen voitti vakuuttavasti 19-vuotias norjalainen Jon Ludvig Hammer, jolla oli varaa tehdä lyhyt tasapeli vastapelaajansa Simon Williamsin kanssa. Mustilla pelannut englantilainen ei itse asiassa edes yrittänyt pelata voittoa, vaan antoi norjalaiselle turnausvoiton ilman kamppailua.


VOITTAJAN HYMY

Hammer vastasi iloisesti muutamaan kysymykseeni ja kertoi tulostensa olleen viimeisen vuoden aikana erinomaisia. Ensin hän saavutti suurmestarin arvon viime uuden vuoden vaihteessa pelatussa Gjøvikin turnauksessa. Syksyllä hän voitti henkilökohtaisen hopeamitalin Euroopan joukkuemestaruuskilpailun ykköspöydällä, mikä on hänen tähän mennessä paras saavutuksensa, ja nyt tuli heti perään Lontoon avoimen kisan voitto.

Hammer kertoi myös, että Magnus Carlsenin saavutukset ovat tuoneet shakille paljon huomiota ja arvostusta Norjassa. Toistaiseksi siitä ei ole kuitenkaan ollut käytännön taloudellisia tai muita seurauksia muille pelaajille, eivätkä tiedotusvälineetkään tunnu olevan juuri kiinnostuneita muista pelaajista kuin Magnuksesta. Silti shakin saama palstatila koituu Hammerin mukaan varmasti pelin hyödyksi ennemmin tai myöhemmin.

Siitä huolimatta, että Carlsen on Norjassa nykyisin suuri tähti, muut norjalaispelaajat ovat pysyneet hänen kanssaan hyvissä väleissä. Hammer itse pitää Carlsenia ystävänä eikä kilpailijana eikä yritä verrata itseään Magnukseen. Itsensä jatkuva vertaileminen maailman ykköspelaajaan voisikin olla liian masentavaa… Magnus ja Jon Ludvig muuten kävivät kolme vuotta yhdessä koulua Norjan huippu-urheilijalupauksia varten perustetussa urheilulukiossa, missä heidän valmentajanaan toimi Simen Agdestein, ainoa shakkisuurmestari, joka on pelannut maansa jalkapallomaajoukkueessa.

Hammerin viimeaikaiset saavutukset ovat saaneet hänetkin harkitsemaan ammattiuraa shakissa, mutta tähän asti hän on pysynyt amatöörinä ja jatkaa taloustieteen opiskelua Oslon yliopistossa.

Avoimen kilpailun kärkipään järjestys: 
1.   SM Jon Ludvig Hammer (Norja) 8/9
2.-4.SM Simon Williams (Englanti), SM Mark Hebden (Englanti)
    ja KvM Jovanka Houska (Englanti) 7,
5.-9.SM Peter Wells (Englanti),SM Alexander Cherniaev(Venäjä)
    SM Keith Arkell (Englanti), SM Neil McDonald (Englanti) 
    ja KvM Pavol Pcola (Slovakia)…


AVOIMEN KISAN VIIMEINEN KIERROS


JOVANKA HOUSKA

Naisten kilpailu ei ollut kovin korkeatasoinen, sen päätarkoituksena taisikin olla kokemuksen antaminen nuorille osanottajille. Ennakkosuosikki KvM Susan Lalic epäonnistui ja jäi toiseksi, kaksi pistettä voittajasta jäljessä. Voiton vei ylivoimaisesti ja itsensäkin suureksi yllätykseksi Arianne Caoili. Hän kertoi nimittäin pelanneensa viime vuosina hyvin vähän ja lopettaneensa aktiivisen kilpailupeluun jo 14-vuotiaana saavutettuaan sitä ennen mm. voiton alle 12-vuotiaiden tyttöjen MM-kilpailussa.


SUSAN LALIC

Caoili on syntynyt Filippiineillä, mutta edustaa Australiaa, missä on asunut puolet elämästään. Tällä hetkellä hän asuu ja opiskelee Frankfurtissa eikä suunnittele aloittavansa aktiivipelaamista uudestaan turnausvoitosta huolimatta.


ARIANNE CAOILI

Caoili muuten tunnetaan shakkimaailmassa parhaiten Levon Aronianin tyttöystävänä. Hän kertoi kuitenkin, ettei ole saanut kumppaniltaan shakkiopetusta ja ettei pariskunta koskaan keskustele yhdessä shakista!

Naisten kilpailun tulokset:

1.Arianne Caoili (Australia) 8/9
2.Susan Lalic (Englanti) 6
3.Arlette van Weersel (Hollanti) 5,5
4.Maria Ikonomopoulou (Kreikka) 5
5.Camille de Seroux (Sveitsi) 4,5
6.Elena Winkelmann (Saksa) 4
7.Maria Yurenok (Englanti) 3,5
8.-9.Sabrina Chevannes (Englanti) ja Olivia Smith (Wales) 3
10.Denise Frick (Etelä-Afrikka) 2,5
 KISASIVUT