yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

London Chess Classic 2011 alkanut

5.12. 2011, Antti Parkkinen

Lontoossa lauantaina alkanut London Chess Classic -turnaus on järjestyksessä jo kolmas laatuaan. Siitä on siis tulossa hyvää vauhtia perinne, ja kilpailu on siinäkin mielessä erikoinen, että joka kerralla mukana ovat olleet lähes samat pelaajat. Tämän vuoden turnaukseen on kutsuttu täsmälleen samat osanottajat kuin viime vuonna, ja lisäksi vielä Levon Aronian. Kilpailu onkin vahvuuslukujen keskiarvoltaan vahvin koskaan Englannissa pelatuista ja samalla yksi tämän vuoden vahvimmista koko maailmassa. Pelaajina ovat maailmanlistan neljä parasta Carlsen, Anand, Aronian ja Kramnik, USA:n ykkönen Nakamura ja Englannin kärkipelaajat Adams, Short, McShane ja Howell.

ShakkiNet on mukana ensi torstaista 8.12. alkaen kilpailun loppuun eli maanantaihin 12.12. saakka. Tältä verkkosivulta voi siis jälleen kerran seurata huippushakkiturnauksen tunnelmia paikan päältä: reportaaseja, haastatteluja ja paljon valokuvia.

Kilpailussa on tätä kirjoitettaessa pelattu kolme kierrosta. Elo-listan ykkönen Magnus Carlsen, joka puolustaa viimevuotista voittoaan, on aloittanut vahvimmin. Hän on saanut kaksi voittoa valkeilla, ensimmäisellä kierroksella David Howellista ja tänään Hikaru Nakamurasta. Carlsenilla on kyllä ollut onneakin matkassa, sillä toisella kierroksella hän oli mustilla pitkään alakynnessä Luke McShanea vastaan.


MAGNUS CARLSEN

Toinen ennakkosuosikki Aronian, jota yleensä onnistaa, taas on ollut vaihteeksi epäonninen. Hänellä oli kahden ensimmäisen kierroksen peleissään etua, mutta ensin tuli valkeilla vain tasapeli McShanen kanssa, sitten mustilla aikapulan seurauksena tappio Nakamuralle. Tänään hän sentään sai jauhettua melko helponlaisen voiton Nigel Shortista.


LEVON ARONIAN

Maailmanmestari Viswanathan Anand on ollut sovinnollisella tuulella jo pitkään. Viime kuussa Moskovassa pelatussa Mihail Talin muistoturnauksessa hän pelasi tasan kaikki pelinsä ja nyt Lontoossakin tuloksena on toistaiseksi ollut kaksi tasapeliä, kaiken kaikkiaan siis jo yksitoista remissiä peräjälkeen. Taitaa olla Anandin henkilökohtainen ennätys.


VISWANATHAN ANAND

Ex-MM Vladimir Kramnik taas näyttää olevan hyvässä kunnossa. Saaliina toistaiseksi tasapeli Nakamuraa vastaan ja helppo voitto mustilla Shortista. Tänään Kramnikilla oli vapaavuoro, turnauksessahan on pariton määrä osanottajia, mutta kokonaan toimettomana hän ei saanut olla, vaan tässä kisassa lepokierrosta pitävä pelaajakin joutuu "töihin" eli kommentoimaan paikallisten suurmestareiden kanssa kierroksen pelejä.


VLADIMIR KRAMNIK

Nakamurakin voi olla suoritukseensa toistaiseksi tyytyväinen. 50-prosenttinen tulos maailman neljästä kärkipelaajasta kolmea vastaan on hyvä tulos.


HIKARU NAKAMURA

Englantilaisista on ehkä yllättäen ollut parhaassa iskussa McShane, joka ei edes pelaa shakkia ammatikseen, vaan oli pitkään kokonaan poissa aktiivipeluusta. Mutta hän näyttää viihtyvän tässä Lontoon kilpailussa, jossa oli viime vuonnakin lähellä viedä turnausvoiton. Hän on pelannut erinomaisesti ja voitti tänään mustilla maanmiehensä Michael Adamsin. Muista englantilaisista David Howell on pelannut kohtalaisesti, mutta Shortin tulos ja pelien taso on ollut toistaiseksi katastrofaalisen kehno, kaksi tappiota surkeiden peliesitysten jälkeen.


LUKE MCSHANE

Kisan kotisivu www.londonchessclassic.com on tyylikäs, mutta ilmeisesti niin suosittu, että ainakin minulla on ollut vaikeuksia seurata pelejä livenä sen välityksellä. Onneksi ne välitetään myös monilla muilla shakkisivuilla, joista kannattaa tässä ehkä mainita www.chessdom.com, jossa pelejä myös kommentoidaan ja siirtoja seuraa välittömästi tietokoneen antama arvio asemasta.

Lontoon turnauksessa käytetään muuten jalkapallon pistelaskutapaa. Sen mukainen tilanne kilpailussa kolmen kierroksen jälkeen:

1) Magnus Carlsen (Norja/2826) 7/9
2) Luke McShane (Englanti/2671) 5/9
3) Vladimir Kramnik (Venäjä/2800) 4/6
4-5) Levon Aronian (Armenia/2802) 
ja Hikaru Nakamura (USA/2758) 4/9
6) Viswanathan Anand (Intia/2811) 2/6
7-8) Michael Adams (Englanti/2734) 
ja David Howell (Englanti/2633) 2/9
9) Nigel Short (Englanti/2698) 0/6

 


PELIPAIKKA

KISASIVUT