yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Koulushakkia Englannissa

Lontoo, 12.12.2011, Antti Parkkinen

London Chess Classic -turnauksen yhtenä tarkoituksena on tehdä shakkia tunnetuksi suurelle yleisölle. Tapahtumaa rahoittaa tuntemattomana pysyttelevä yksityinen taho, joka pyrkii myös levittämään shakkiharrastusta Britannian kouluissa. Tätä varten on perustettu organisaatio nimeltä Chess in Schools and Communities (www.chessinschools.co.uk). CSC on perustettu vasta viime vuonna, mutta se on yksityisten lahjoittajien varoin käynnistänyt kokeiluluonteisen projektin, jonka avulla shakki on saatu osaksi yli sadan koulun opetusohjelmaa eri puolilla Englantia. Tavoitteena on lisätä koulujen määrä tuhanteen, kunhan vain rahoitus järjestyy.


Ikävä kyllä Britanniassakin shakin julkinen rahoitus on lähes olematonta. Koulushakkiprojektiin osallistuu taloudellisesti Englannin kaupungeista toistaiseksi vain Bristol, mutta valtion kassasta ei ole tähän tarkoitukseen vielä herunut avustusta. Tilanne voi kuitenkin muuttua piankin, koska hanketta on ryhtynyt ajamaan parlamentissa kansanedustaja Yasmin Qureshi, joka oli tänään kilpailun kutsuvieraana. Projektin aktiivisena puuhamiehenä toimii tietenkin myös London Chess Classic -turnauksen pääorganisaattori Malcolm Pein.


YASMIN QURESHI ja MALCOLM PEIN

Shakin opettelun vaikutusta lapsiin on tutkittu vuosikausia eri maissa. Tulokset ovat yhteneviä ja kiistattomia: muun muassa oppimis- ja keskittymiskyvyt kehittyvät huomattavasti. Tässä Britannian kokeilussa on havaittu myös, että moniin muihin harrastuksiin verrattuna shakilla on myös se etu puolellaan, että sitä voi alkaa harrastaa riippumatta kielellisistä valmiuksista ja kulttuurisesta taustasta. Näin varsinkin sellaisissa monikulttuurisissa kouluissa, joiden oppilaat ovat kotoisin hyvin erilaisista oloista.


Turnauksessa kävi tälläkin kertaa vierailulla koululaisryhmiä. Suomalaisin silmin katsottuna lapset olivat hämmästyttävän rauhallisia. Kiinnostus peliin oli selvästi niin suurta, että pikkuiset hassun yhtenevissä koulupuvuissaan pysyivät kiltisti aloillaan, vaikka pientä telmintää käytävillä tietysti nähtiinkin. Lapsille on kuitenkin varmasti elämys päästä paikan päälle seuraamaan tällaista tapahtumaa, johon osallistuvat maailman ykköset. Siitä jää pysyvä muisto, joka motivoi jatkamaan harrastuksen parissa. Lapsilla on elämä vielä edessä, ja on vaihteeksi mielenkiintoista vilkaista myös sitä, miltä maailma näyttää heidän näkökulmastaan.KISASIVUT