yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Kramnik säilytti johtonsa

Lontoo, 12.12.2011, Antti Parkkinen

Kolmas London Chess Classic -turnaus oli taas upeasti järjestetty ja tunnelma oli hieno sekä kommentaarihuoneessa että amatööriturnausten puolella. Pelaajien fiilingit tietysti riippuvat eniten siitä, miten pelit ovat sujuneet. Pääturnauksessa taisi olla tällä kertaa enemmän sellaisia, joita kilpailu ei tehnyt kovin onnelliseksi. Ennakkosuosikeista Viswanathan Anand ja Levon Aronian pelasivat selvästi alle kykyjensä. Anandin kohdalla tähän on jo totuttu, semminkin kun hän pelaa ensi vuonna uuden MM-ottelun Boris Gelfandia vastaan eikä arvattavasti halua paljastaa avausvalmistelujaan tässä vaiheessa. Aronian taas on viime aikoina menestynyt kilpailuissa huomattavasti paremmin, mutta tällä kertaa hän ei selvästikään ollut parhaassa iskussa. Myös Magnus Carlsen lienee tyytymätön tulokseensa, hänhän voitti kaksi ensimmäistä London Chess Classic -turnausta ja muutenkin hallinnut viime aikojen kilpailuja. Kenelle tahansa muulle kolmas sija tässä seurassa olisi ollut loistava saavutus, mutta ei maailman ykköselle.


Turnauksen voiton vei Vladimir Kramnik, joka teki tasaisen varman suorituksen. Hän voitti kaikki englantilaispelaajat ja pelasi muiden kanssa tasan. Tänään hänen ei tarvinnut tehdä muuta kuin varmistella ykköstilaansa pelissään Aroniania vastaan valkeilla. Kilpailusääntöjen mukaan tasapelin tarjoaminen on kiellettyä, mutta sääntöä voi helposti kiertää siirtämällä nappuloita edestakaisin ja tekemällä tasapeli siirtojen toistolla. Näin päättyi tänään myös peli Luke McShanen ja Anandin välillä. McShane ei eilisen tappionsa jälkeen enää jaksanut yrittää voittoa, vaan tämäkin tulos riitti varmasti tekemään miehen tyytyväiseksi. Hän voitti kaikki muut englantilaispelaajat eikä hävinnyt kuin yhden pelin. Tämä riitti neljänteen sijaan, ja hieman paremmalla tuurilla menestys olisi voinut olla vieläkin parempi.


Turnaustilanteen kannalta jännitys kilpailussa siis hieman lässähti Kramnikin tehtyä tasapelin. Varsinkin kun Nigel Shortin ja Carlsenin italialaisella puolustuksella alkanut peli johti ensin lähes symmetriseen asemaan, jossa oli vaikea keksiä aktiivista suunnitelmaa kummallekaan pelaajalle. Carlsenin olisi ollut voitettava peli päästäkseen tasapisteisiin Kramnikin kanssa. Hän yritti saada keskipelin alussa jonkinlaista aktiviteettia laudan keskustassa ja kuningatarsivustalla, mutta peli pysyi tasaisena ja jos jollakulla oli pelissä yhtään etua, niin pikemminkin Shortilla. Shortin mielialaa varmaankin paransi hyvä lopetus huonosti sujuneen kilpailun jälkeen.


Turnauksen onnekkain oli kuitenkin Hikaru Nakamura, joka jo aiemmin voitti huonommista asemista Aronianin ja Anandin ja oli tänään hätää kärsimässä Michael Adamsia vastaan. Nakamura on Shortin lisäksi yksi niistä pelaajista, joilta voi odottaa avauksessa minkälaista tahansa yllätystä ja tänään hän pelasi kuningasgambiittia. Avausvalinta ei ollut mikään suuri suksee, ja pelin jälkeen Nakamura sanoi, että hänen taitaisi olla parempi olla vähän aikaan käyttämättä "Shortin avauksia". Päivän pelissä syntyi monimutkainen ja sotkuinen keskipeli jossa mustan asema näytti koko ajan vähän paremmalta. Adamsin siirron 32. – Lf3! jälkeen peli näytti jo lähes selvältä. Nakamura itsekin sanoi olleensa tässä vaiheessa vakuuttunut häviöstään, mutta niin vain kävi, että aikapulaan joutunut Adams onnistui pilaamaan pelinsä. Siirron 36. – Lxe3? sijasta 36. – Db6! olisi voittanut välittömästi (37. Lxc5 Txc5 38. Dd4 T5xc6! lyöden valkoisen vaarallisen vapaasotilaan ja suojaten oman aseman kaikki heikot kohdat). Pelijatko johti Nakamuran voittoon muutamassa siirrossa, ja hän meni pistetaulukossa Carlsenin ohi kilpailun kakkoseksi.TURNAUSVOITTAJA VLADIMIR KRAMNIK

London Chess Classic 2011 -turnauksen lopputulokset (suluissa pisteet perinteisen laskennan mukaan):

1) Vladimir Kramnik (Venäjä/2800)  16/24 (6/8) 
2) Hikaru Nakamura (USA/2758) 15 (5,5) 
3) Magnus Carlsen (Norja/2826) 14 (5,5)
4) Luke McShane (Englanti/2671) 13 (5)
5) Viswanathan Anand (Intia/2811) 9 (4) 
6) Levon Aronian (Armenia/2802) 9 (4) 
7) Nigel Short (Englanti/2698) 6 (2,5)
8) David Howell (Englanti/2633) 4 (2)
9) Michael Adams (Englanti/2734) 3 (1,5)

KAIKKI PELIT

KISASIVUT