yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Olympiatunnelmaa Lontoossa

Lontoo, 8.12.2011, Antti Parkkinen

Matkan ja ajan suhde on joskus merkillinen. Junamatka Pariisista Lontooseen kesti reilut kaksi tuntia, bussimatka odotteluineen St. Pancrasin rautatieasemalta Lontoon keskustan halki Olympia -konferenssikeskukseen lähes yhtä kauan. Kilometreissä jälkimmäinen on kuitenkin useita kymmeniä kertoja lyhyempi. Mutta mitäs tuosta, samalla rahalla sai ihastella matkan varrella bussin yläkerrasta mm. Lontoon joulukoristeltuja tavarataloja Selfridgesiä ja Harrodsia, Royal Albert Hall -konserttisalia ja runsaslukuista ja kirjavaa joukkoa jalankulkijoita, alkuasukkaat ja turistit sekaisin sulassa sovussa. Bussissakin puhuttiin kännykkään lähes kymmenillä kielillä.

Aikataulun venyminen loppupäästä aiheutti kuitenkin sen, etten ehtinyt pelipaikalle kierroksen alkuun mennessä, vaan matkalla hotelliin näin sen samaisen bussin ikkunasta sekä Magnus Carlsenin että Levon Aronianin kiiruhtavan lähes juoksujalkaa kohti Olympiaa. Kello oli jo lähes kaksi paikallista aikaa, ja heillä näytti olevan enemmän kiire kuin itselläni. Minun piti kyllä viedä tavarani hotelliin, mutta heille pelipaikalta myöhästyminen olisi voinut tietää pahempaa. Nykyisinhän FIDE:n pelisääntöjen mukaan pelaajien on oltava laudan ääressä, kun tuomari laittaa pelikellot käyntiin, tai muuten tuomitaan hävinneeksi. Tällainen "kellogambiitti" ei ole viimeisimmän avausteorian mukainen, mutta sitä ovat "käyttäneet" hyvätkin pelaajat. (Toinen automaattisesti häviöön johtava "avaus" on unohtaa kännykkä päälle. Jos se sattuu soimaan, siitäkin tupsahtaa nolla turnaustaulukkoon. Irvileuat ovat ristineet tämän "pelitavan" "Nokia-gambiitiksi"!)

Carlsen ja Aronian olivat varmaankin hioneet varsinaisia avauksiaan ihan viime hetkille saakka, koska tänään heillä oli vastassaan parhaat ja pahimmat mahdolliset vastustajat eli toisensa. Aronianilla oli pelissä valkoiset. Peli alkoi mutkan kautta kuningatargambiitin slaavilaisella puolustuksella, ja armenialainen onnistui saamaan keskipelissä jonkin verran etua. Hän pääsi etenemään kuningatarsotilaallaan d5:een ja sai daamien vaihdosta huolimatta luotua asemaan taktisia komplikaatioita, jotka aluksi näyttivät riittävän jopa voittoon asti. Aronian voitti lopulta sotilaan, mutta molemminpuolisten epätarkkuuksien jälkeen asema yksinkertaistui tasapeliksi juuri ennen ajantarkistusta.


Aronian ei kuitenkaan ollut kovin onnettomalla tuulella, vaikka hänen pelinsä ei Lontoossa ole vielä kulkenutkaan ihan totutulla tavalla. Lehdistötilaisuudessa hän sanoi tekevänsä virheitä jatkuvasti, varsinkin silloin, kun hänellä on hyvä asema! Pelaajilta kysyttiin myös, ehtivätkö he omien peliensä aikana vilkaista toisten pelejä ollenkaan. Carlsen vitsaili, että ainakin silloin, kun toisten peleissä on mielenkiintoisempi asema!


LEVON ARONIAN

Lontoon turnauksessa vapaavuoroa pitävät joutuvat hekin osallistumaan kierroksen kulkuun kommentoimalla muiden osallistujien pelejä. Luke McShane kertoi, että tällainen uusi kokeilu on hänen mielestään oikein hauska kokemus. Hän sanoi myös pelaavansa mielenkiintoisten pelien vuoksi ja kenties vapautuneemmin kuin maailman kärkipelaajat, koska ei pelaa shakkia varsinaiseksi leipätyökseen. Hänellä ei ole kuitenkaan aikaa osallistua kovin moniin turnauksiin vaan joutuu jättämään ensi tammikuun Wijk aan Zeen turnauksen väliin, vaikka voittikin siellä viime vuonna B-ryhmän.


LUKE MCSHANE

Itse en tänään muuten vielä ehtinyt juuri seuraamaan pelien kulkua, koska aika vierähti rattoisasti pelipaikan ilmapiirin haistelussa, tuttujen tervehtimisessä ja valokuvattavia väijyessä. Lähipäivinä vakaa aikomus on seurata kaikki pelien jälkeiset lehdistötilaisuudet, jotka ovat loistavasti järjestetyt ja joissa pelaajat paitsi kertovat pelien kulusta, myös vastaavat yleisön kysymyksiin muistakin asioista. Ja yleensä vielä hauskasti! Näitä tilaisuuksia voi kyllä seurata myös internetin välityksellä kotikatsomosta turnauksen verkkosivulta www.londonchessclassic.com


Lehdistötilaisuuden tekniikka pelaa

Lähipäivinä on luvassa mahdollisuuksien mukaan myös pelaajahaastatteluja sekä juttua pääturnauksen oheistapahtumista ja amatööriturnauksista, joihin osallistuu satoja pelaajia. FIDE Open -turnauksessa on yli kaksisataa osanottajaa, mukana kymmenisen suurmestaria, mm. ruotsalaiset Emanuel Berg, Tiger Hillarp Persson ja Hans Tikkanen, vahvuusluvultaan korkeimpana muutaman vuoden takainen nuorten maailmanmestari Abhijeet Gupta Intiasta.


ABHIJEET GUPTA

Amatöörikilpailuissa on mukana myös paljon naispuolisia pelaajia, ja lisäksi on järjestetty erillinen kymmenen naispelaajan kutsuturnaus. Siitäkin enemmän tulevina päivinä. Kuten myös Viktor Kortshnoin simultaanista, joka järjestetään huomenna. 80-vuotias teräsvaari jaksaa edelleen, vaikka kuvassamme hän vetääkin välillä henkeä vaimonsa ja pitkäaikaisen tukihenkilönsä Petra Leeuwerikin kanssa.


Mr. and Mrs. KORTSHNOI

Pääturnauksessa tämän päivän muissa peleissä Hikaru Nakamura kukisti valkeilla David Howellin ja Vladimir Kramnik samaten valkeilla Michael Adamsin. Viimeisenä päättyi peli Nigel Shortin ja Viswanathan Anandin välillä. Siinä intialaisen painostus mustilla riitti voittoon, ja maailmanmestarikin sai pitkästä aikaa tililleen voiton.


DAVID HOWELL

Turnaustilanteen seuraaminen täällä on tavanomaista hankalampaa, koska pelaajia on pariton määrä ja koska käytettävä pistelaskutapa poikkeaa tavallisesta. Joka tapauksessa Nakamura meni voitollaan ohi Carlsenista, vaikka perinteisen pistelaskennan mukaan he jakaisivat kärkisijaa yhdessä. Heistä pikkuisen jäljessä ovat Kramnik ja McShane, jotka ovat kuitenkin kumpikin jo pitäneet vapaavuoronsa ja joilla siis on yksi peli vähemmän pelaamatta ja tilaisuus kasvattaa pistetilejään ylimääräisissä peleissään.


HIKARU NAKAMURA

London Chess Classic 2011 -turnauksen tilanne viiden kierroksen
jälkeen (suluissa pisteet perinteisen laskennan mukaan):

1) Hikaru Nakamura (USA/2758)  10/15 (3,5/5)
2) Magnus Carlsen (Norja/2826) 9/15 (3,5/5)
3-4) Vladimir Kramnik (Venäjä/2800) ja
Luke McShane (Englanti/2671) 8/12 (3/4)
5-6) Viswanathan Anand (Intia/2811) ja
Levon Aronian (Armenia/2802) 5/12 (2/4)
7) Nigel Short (Englanti/2698) 3/12 (1/4)
8-9) Michael Adams (Englanti/2734) 
ja David Howell (Englanti/2633) 2/15 (1/5)

 

KISASIVUT