yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Tasaväkistä jännitystä

Lontoo, 9.12.2011, Antti Parkkinen

London Chess Classic -turnauksessa oli tänään vuorossa kuudes kierros. Sekin osoittautui mielenkiintoiseksi ja jännittäväksi, vaikka pelit olivatkin tasaväkisempiä kuin eilisellä viidennellä kierroksella. Ainoan poikkeuksen mielenkiintoisuudesta muodosti Michael Adamsin ja Levon Aronianin peli, joka alkoi espanjalaisen avauksen berliiniläisellä puolustuksella. Tämä avaus on pitkään ollut mustilla parhaita tapoja pelata varmaa tasapeliä, mutta viime aikoina sitä on alettu pelata uudestaan aktiivisemmin myös voitto mielessä sekä valkeilla että mustilla. Adams oli kuitenkin tehnyt kolmella aiemmalla kierroksella "pitkän linnoituksen" eli saanut turnaustaulukkoon kolme peräkkäistä nollaa (0-0-0) eikä pannut pahakseen asemaan yksinkertaistamista ja melko varhaista pisteen puolittamista.


Tänään saatiin kuitenkin taas vahvistus sille shakkipelin perustavanlaatuiselle tosiseikalle, että ottelun ei tarvitse päättyä tyrmäykseen ollakseen mielenkiintoinen, vaan myös hyvin (tai ainakin kiinnostavasti) pelattu tasapeli voi olla miellyttävä katsella, jos vain nappulat liikkuvat laudalla riittävän vauhdikkaasti. Tästä parhaana todistuksena oli kahden maailmanmestarin välinen peli. Nykyinen eli Viswanathan Anand ja entinen eli Vladimir Kramnik aloittivat koitoksensa klassisella kuningatargambiitilla, josta kehkeytyi nopeasta daamien vaihdosta huolimatta eloisa kamppailu. Sen mielenkiintoisin momentti tuli mustan 24. siirron jälkeen, kun Anand päätti uhrata laadun ja sai siitä muutamassa siirrossa korvaukseksi pari sotilasta. Kramnik keksi kuitenkin 30. siirrokseen näppärän vastauhrauksen, jonka jälkeen asema pelkistyi nopeasti tasapeliksi. Pelin jälkeen mestarit analysoivat sitä yhdessä yleisön edessä, eikä kumpikaan pystynyt esittämään pelijatkoon sellaisia parannuksia, jotka olisivat vakavasti uhanneet tasatulosta.


Kierroksen alussa muuten alkusiirron pääsee tekemään jonkun osanottajan puolesta joku paikallisen koulushakkikerhon pelaaja. Tänään maailmanmestarin avustajaksi pääsi kuvassa keskellä näkyvä Lontoon nuorison edustaja.


Myös kilpailua johtavan Hikaru Nakamuran pelissä tapahtui riittävästi, jotta mielenkiinto pysyi yllä pitkälle keskipeliin, vaikka tässäkin pelissä kuningattaret vaihdettiin jo 20 siirron jälkeen. Nakamura oli pelissä itse asiassa hieman alakynnessä, mutta valkeilla pelannut Luke McShane ei hänkään onnistunut järkyttämään aseman tasapainoa, vaan rauhasta sovittiin tässäkin pelissä jo ennen ajantarkistusta.


Englantilaisten David Howellilla ja Nigel Shortilla kuningattaret pysyivät laudalla kauimmin, mutta myöskään heidän pelissään jännitys ei päässyt tiivistymään sietämättömäksi. Tasan päättyi siis tämäkin.

Magnus Carlsenilla oli tänään vapaavuoro, ja hän sai kisan kakkossijalle seurakseen Kramnikin ja McShanen. Nakamura jatkaa siis himpun verran edellä. Anand ja Aronian ovat 50-prosenttisessa tuloksessa, joten heilläkin on vielä pienenpienet mahdollisuudet päästä sekoittamaan kärkikamppailun kuvioita. Muiden pelaajien turnaus on palkintorahojen ja kunnian metsästämisen osalta käytännössä ohi.

Huomisesta lähtien tällä palstalla paljon valokuvia kisapaikalta ja Lontoosta. Alkupalaksi näkymä Viktor Kortshnoin tänään antamasta simultaaninäytöksestä harrastajapelaajia vastaan.


London Chess Classic 2011 -turnauksen tilanne kuuden kierroksen 
jälkeen (suluissa pisteet perinteisen laskennan mukaan):

1) Hikaru Nakamura (USA/2758)  11/18 (4/6)
2-4) Magnus Carlsen (Norja/2826),
Vladimir Kramnik (Venäjä/2800) ja
Luke McShane (Englanti/2671) 9/15 (3,5/5)
5-6) Viswanathan Anand (Intia/2811) ja
Levon Aronian (Armenia/2802) 6/15 (2,5/5)
7) Nigel Short (Englanti/2698) 4/15 (1,5/5)
8-9) Michael Adams (Englanti/2734) 
ja David Howell (Englanti/2633) 3/18 (1,5/6)

 

KISASIVUT