yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Kolmen kärki: McShane, Kramnik, Carlsen

Lontoo, 10.12.2011, Antti Parkkinen

London Chess Classic -turnaus jatkui tänään kutkuttavissa tunnelmissa. Kilpailua johtaneella Hikaru Nakamuralla oli vapaavuoro ja ehkä kaikkein jännittävin rooli: pystymättä vaikuttamaan päivän pelien kulkuun hän voi vain katsella, pääsevätkö jaetulla kakkostilalla olleet Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik ja Luke McShane hänestä ohi. Nakamuran kannalta kävi huonoimmalla mahdollisella tavalla: kaikki kolme takaa-ajajaa voittivat pelinsä. Turnaustilanne on kärjessä siis edelleen tasainen ja lupaa hyvää ja mielenkiintoista shakkia viimeisille kahdelle kierrokselle.

Etukäteen ajateltuna paljon lupaili myös peli Levon Aronianin ja Viswanathan Anandin välillä, mutta se päättyi nopeasti tasan siirtojen toistolla. Aronianin avausvalmistelut valkeilla eivät olleet tarpeeksi yllättäviä maailmanmestarille, eikä aseman tasapaino päässyt missään vaiheessa järkkymään.


Muissa peleissä sen sijaan nähtiin kovia ja vaihtelevia kamppailuja. Hurjimmin alkoi Nigel Shortin ja Luke McShanen välinen peli. Short on tunnettu epätavanomaisista avauskokeiluistaan ja tänään hän avasi pelin 1800-luvun suosikkiavauksella, romanttisella kuningasgambiitilla (1. e4 e5 2. f4). Pelitapa on riskialtis: valkea uhraa sotilaan ja yrittää saada heti pelin alusta lähtien hyökkäystä mustan kuningasta vastaan. Short, jonka peli ei ole tässä turnauksessa kulkenut alkuunkaan, ei kuitenkaan saanut avattua linjoja kuningassivustalla. McShane puolustautui tarkasti ja jo reilun viidentoista siirron jälkeen alkoi näyttää siltä, että musta korjaisi pelissä potin. Näin kävikin, vaikka jatkossa kumpikaan pelaaja ei pelannut parhaalla mahdollisella tavalla, koska olivat käyttäneet jo pelin alkuvaiheessa paljon miettimisaikaa aseman komplikaatioiden laskemiseen. McShane siis nousi turnauksen jaetulle johtosijalle. Tie break -sijoitusten suhteen hänellä on sitä paitsi etu puolellaan. Palkintorahoja ei jaeta tasapisteissä olevien pelaajien kesken, vaan tässä turnauksessa käytettävä ensisijainen kriteeri on voittojen määrä mustilla nappuloilla. McShanella niitä on kolme.


Yhden voiton mustilla on saanut Vladimir Kramnik. Tänään hän kukisti valkeilla David Howellin. Kramnik on siitä merkillinen pelaaja, että valkeilla pelatessaan hän onnistuu yleensä aina saavuttamaan sellaisen aseman, jossa hän voi pelata voittoa turvallisesti. Vaikka hänen etunsa ei olisi suurikaan, hän saa tuotua upseerinsa sellaisiin asemiin, että ne pääsevät hallitsemaan pelitapahtumia. Tänään Kramnikin siirto 12. d5 saattoi vaikuttaa ennenaikaiselta, mutta sen avulla hän sai aktiivisen pelin. Siirto 20. Lg5 oli taitava veto: väliaikaisella upseerin uhrauksella Kramnik voitti sotilaan, ja syntyneessä asemassa hänen vapaasotilaansa a-linjalla osoittautui vahvemmaksi kuin mustan b-sotilas. Tällaiset asemat Kramnik voittaa vaikka unissaankin, varsinkin kun Howell käytti lähes kaiken miettimisaikansa: hänellä oli pelikellossa enää neljä sekuntia jäljellä, kun hän luovutti juuri ennen ajantarkistusta toivottomassa asemassa.


VLADIMIR KRAMNIK

Siinä missä McShane ja Kramnik hallitsivat omia pelejään koko ajan, Magnus Carlsen oli tänään onnen poika. Onni suosii rohkeaa, sanotaan, ja shakkipelin vanhoihin viisauksiin kuuluu myös se, että hyvällä pelaajalla käy aina hyvä tuuri. Mustilla pelannut Adams teki rumannäköisen siirron 14. – Da2, joka loi uhkauksia valkean kuningatarsivustaa vastaan. Magnus on kuitenkin erityisen hyvä huonompien asemien puolustamisessa, ja hän sai asiansa järjestetyksi siihen kuntoon, että pääsi itse luomaan uhkauksia kuningassivustalla. Mustan siirron 30. – f5 jälkeen Magnus olisi voinut pelata 31. Lxf5 ja saada käyntiin uhkaavan näköisen hyökkäyksen mustan kuningasta vastaan. Magnus pelasi kuitenkin varovaisemmin ja pelijatko osoittautui onnistuneeksi valinnaksi. Adams teki aikapulassa pahan virheen 35. – Rc4 ja menetti upseerin parissa siirrossa.


Ennen kahta viimeistä kierrosta kolmen pelaajan kärkiryhmää peesaa tiukasti Nakamura. Anand ja Aronian muodostavat kahden pelaajan ryhmän turnaustaulukon puolivälissä. Shortin, Adamsin ja Howellin turnaus taas on mennyt melkoisen pieleen.

Pääturnaus jatkuu maanantaihin saakka, mutta muissa ryhmissä pelataan huomenna sunnuntaina viimeinen kierros. FIDE Openin johdossa on Intian Abhijeet Gupta tuloksella 7/8. Hänestä puolen pisteen päässä on neljä pelaajaa. Naisten turnauksen voitosta kamppailevat isäntämaan Dagne Ciuksyte ja Kazahstania edustava Guliskhan Nahbajeva. Heillä on kahdeksasta pelistä 6,5 pistettä ja kahden pisteen etumatka seuraaviin.

London Chess Classic 2011 -turnauksen tilanne seitsemän kierroksen jälkeen (suluissa pisteet perinteisen laskennan mukaan):

1-3) Magnus Carlsen (Norja/2826),
Vladimir Kramnik (Venäjä/2800) ja
Luke McShane (Englanti/2671) 12/18 (4,5/6)
4) Hikaru Nakamura (USA/2758) 11/18 (4/6)
5-6) Viswanathan Anand (Intia/2811) ja
Levon Aronian (Armenia/2802) 7/18 (3/6)
7)Nigel Short (Englanti/2698) 4/18 (1,5/6)
8-9) Michael Adams (Englanti/2734) ja
David Howell (Englanti/2633) 3/21 (1,5/7)

 

KISASIVUT