yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Vain yksi voitto kahdeksannella kierroksella

Lontoo, 11.12.2011, Antti Parkkinen

Lontoon turnaus lähestyy loppuaan. Tänään pelatulla kahdeksannella kierroksella saatiin jännitystä ja vaihtelevia, jopa hermoja raastavia pelitilanteita useamman punnan edestä. Turnausta johtaneista kolmesta pelaajasta ensimmäisenä päätti pelinsä Magnus Carlsen, joka teki mustilla tasapelin Viswanathan Anandin kanssa. Tässä pelissä ei oikeastaan tapahtunut sen kummempia. Missään vaiheessa ei näyttänyt siltä, että kumpikaan pelaaja olisi voinut saavuttaa etua.


Tasaväkisissä merkeissä sujui myös peli David Howellin ja Levon Aronianin välillä. Armenialainen valitsi avauksekseen mustilla jugoslavialaisen puolustuksen, joka ei takaa nopeata tasoitusta, mutta joka usein johtaa teräviin asemiin, joissa kummallakin puolella on mahdollisuutensa. Aronian on pelannut tässä turnauksessa suhteellisen vaatimattomasti ja varmaankin toivoi voivansa kasvattaa pistesaalistaan kilpailun heittopusseihin kuuluvan Howellin kustannuksella. Keskipelissä syntyikin mielenkiintoinen asema, jossa avoimista linjoista ja keskustan tärkeistä ruuduista kamppailivat molempien nappulat. Aronian pääsi voittamaan sotilaan, mutta jäljelle jäi liian vähän nappuloita pelin voittamiseen. Tasapeli.


Tasan päättyi myös Hikaru Nakamuran ja Nigel Shortin välinen peli. Se kesti peräti 90 siirtoa, mutta olisi saanut yleisöltä haukotuspalkinnon, jos sellaisia jaettaisiin. Rauhallisen avauksen jälkeen sotilasasema lukkiutui lähes täysin ja ainoa vaihtoehto saada peliä oli vaihtaa sotilaat laidassa. Nakamura olisi voinut pyrkiä tähän kuningatarsivustalla, mutta Short ehti ensin laudan vastakkaisella puolella. Yhden linjan avaaminen ei kuitenkaan johtanut kuin tornien vaihtoon. Loppuasemassa kummallakin oli jäljellä vielä seitsemän sotilasta kuningattarien ja kolmen kevyen upseerin lisäksi, mutta pelitilanne ei tarjonnut enää kummallekaan mahdollisuutta yrittää läpimurtoa.


Kierroksen jännitysnäytelmän tarjosi peli Luke McShane-Vladimir Kramnik. McShane lähti avauksessa omille teilleen jo neljännessä siirrossa kieltäytymällä berliiniläisen puolustuksen pääjatkoista. Parinkymmenen siirron jälkeen hän avasi aseman kuningassivustalla laadunuhrauksella (22. f4 gxf4 23. gxf4 Rxf4 24. Txf4!) ja sai voimakkaan hyökkäyksen. Aikapulassa hän ei kuitenkaan pelannut parhaalla tavalla, vaan teki pieniä virheitä, joista Kramnik olisi voinut rangaista ja lopettaa pelin siirtämällä 39. – f2! Pelijatkossa Kramnik löysi useita oikeita siirtoja, joista varsinkin 41. – f5+! oli loistava. Jo tässä vaiheessa tietokoneanalyysit ennustivat mustalle selvää voittoa, mutta McShane jatkoi puolustautumista vaikka oli tornin häviöllä ja keksi valkealle jatkuvasti vastamahdollisuuksia. Hänen kuninkaansa ja vapaasotilaansa keskellä lautaa estivät pitkään mustaa realisoimasta materiaaliylivoimaansa, mutta hyvässä pelikunnossa oleva Kramnik ei antanut yllättää itseään eikä langennut valkean ansoihin. Viimein 69 siirron jälkeen McShane joutui luovuttamaan.


Turnaustilanteeseen päivän tulokset vaikuttivat siten, että Kramnik meni yksin johtoon. Huomenna hänelle riittää koko kisan voittoon tasapeli valkeilla Aroniania vastaan. Jos näin käy, Carlsenilla on mahdollisuus nousta tasapisteisiin, mutta Kramnikilla on parempi vertailu. ( Hän on voittanut enemmän pelejä mustilla.) Muista palkintosijoista kamppailevat vielä McShane ja Nakamura.


Avoimen turnauksen voitti ykkössijoitettu Abhijeet Gupta (Intia) tuloksella 8/9. Naisten kilpailun voittoa jakoivat Dagne Ciuksyte (Englanti) ja Guliskhan Nahbajeva (Kazahstan) pistemäärällä 7,5/9. Näistä kilpailuista pienet selostukset huomenna.

London Chess Classic 2011 -turnauksen tilanne kahdeksan kierroksen jälkeen (suluissa pisteet perinteisen laskennan mukaan):

1) Vladimir Kramnik (Venäjä/2800)  15/21 (5,5/7)
2) Magnus Carlsen (Norja/2826) 13/21 (5/7)
3-4) Luke McShane (Englanti/2671) ja
Hikaru Nakamura (USA/2758) 12/21 (4,5/7)
5-6) Viswanathan Anand (Intia/2811) ja
Levon Aronian (Armenia/2802) 8/21 (3,5/7)
7) Nigel Short (Englanti/2698) 5/21 (2/7)
8) David Howell (Englanti/2633) 4/24 (2/8)
9) Michael Adams (Englanti/2734) 3/21  (1,5/7)

KISASIVUT