yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

FIDE Open ja naisten turnaus

Lontoo, 12.12.2011, Antti Parkkinen

London Chess Classic -turnauksen yhteydessä järjestettiin tänä vuonna lukuisia muita kilpailuja tavallisille shakinharrastajille. Kaikkiaan niihin osallistui laskujeni mukaan yli 800 pelaajaa. Lisäksi jokaisena iltana yleisöllä oli tilaisuus osallistua pikapeliturnauksiin. Niissä kisaili yleensä muutama kymmen puuntuuppaajaa.

FIDE Open -kilpailuun osallistui liuta suurmestareita ja kansainvälisiä mestareita, joten se oli kärjen osalta vahva. Suuri osa turnauksen kärkipelaajista oli englantilaisia, mutta mukana oli myös Ruotsin parhaita pelaajia. Kilpailusta tuli kuitenkin nuorten intialaisten juhla. Sitä hallitsi alusta lähtien Abhijeet Gupta, joka teki häviöttömän tuloksen, pelasi vain kaksi tasapeliä ja voitti loput pelinsä. Viimeisellä kierroksella hänelle olisi riittänyt turnausvoittoon tasapelikin, mutta pelissään mustilla Englannin Keith Arkellia vastaan hän hivutti moitteettomalla tekniikallaan voiton hitaasti, mutta varmasti. 22-vuotias Gupta tienasi reilun viikon urakastaan 2500 puntaa ja ehti myös vastaamaan muutamaan kysymykseen. Tämä pieni haastattelu on mukana Lontoon turnauksen juttusarjassa erillisenä.


ARKELL-GUPTA

Intiassa shakista on tullut maailmanmestari Anandin saavutusten seurauksena suosittu urheilulaji, ja uusia lupaavia nuoria pelaajia tuntuu ilmestyvän tämän tästä. Toiseksi avoimessa turnauksessa tuli toinen intialainen, vasta 16-vuotias Sahaj Grover ja kolmannen sijan jakaneidenkin joukossa oli intialainen Arghyadip Das. Vertailulla kolmanneksi tuli Englannin huippupelaajiin kuuluva Gawain Jones ja neljänneksi Ruotsin Tiger Hillarp-Persson.


SAHAJ GROVER


GAWAIN JONES


TIGER HILLARP-PERSSON

Naisten kutsuturnaus ei ollut tällä kertaa tasoltaan kovin vahva, vaan se oli tarkoitettu lähinnä harjoitukseksi Englannin parhaille naispelaajille, joita kirittämään oli kutsuttu nuoria pelaajia eri maista. Voiton vei ykköseksi sijoitettu 34-vuotias Dagne Ciuksyte, joka on syntyisin Liettuasta, mutta asunut Englannissa jo kuusi vuotta ja edustaa Englantia. Samaan pistemäärään 7,5/9 pääsi Kazakstanin Guliskhan Nahbajeva, jonka vertailu oli kuitenkin heikompi. Kolmanneksi tullut Liettuan Deimante Daulyte jäi kärkikaksikosta kauaksi, kahden pisteen päähän.


DAGNE CIUKSYTE


GULISKHAN NAHBAJEVA


DEIMANTE DAULYTE

Kilpailun paras naispelaaja oli silti Englannin Jovanka Houska, joka pelasi avoimen turnauksen kärkipöydillä koko kisan ajan. Viimeisellä kierroksella hänelle olisi riittänyt tasapeli suurmestaritulokseen, mutta sitkeästä puolustautumisesta huolimatta hän hävisi pelinsä Intian Dasia vastaan. Tulos 6,5/9 oli silti erinomainen. Houska pelasi mm. neljää suurmestaria vastaan ja sai näistä peleistään yhden voiton ja kolme tasapeliä.


JOVANKA HOUSKA

KISASIVUT