yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Esittelyssä Abhijeet Gupta ja Hans Tikkanen

Lontoo, 12.12.2011, Antti Parkkinen

Abhijeet Gupta on syntynyt vuonna 1989 Rajasthanin osavaltiossa Intiassa. Hän asuu Bhilwaran kaupungissa ja on shakkisaavutustensa ohella ehtinyt suorittaa yliopistoarvosanan viestinnän alalla. Shakissa hänen parhaita saavutuksiaan ovat olleet vuoden 2008 nuorten maailmanmestaruus ja vuonna 2011 voitot Dubai Open -turnauksessa ja Intian mestaruuskilpailussa. Tuloksillaan Gupta on noussut jo Intian neljänneksi parhaaksi pelaajaksi.

Gupta kertoi suurimpana syynä Lontoon turnaukseen osallistumiseensa olleen se, että hän halusi seurata pääturnausta, jossa pelaajat Anandin lisäksi muut maailman parhaat pelaajat. Hän kehui pääturnauksen hienoja puitteita, mutta sanoi, että avoimen turnauksen järjestelyissä taasen olisi parantamisen varaa.

Intiassa shakista on tullut niin suosittua, että parhaat pelaajat saavat tukea kuluihinsa, yleensä joltakin yksityiseltä yritykseltä tai julkisyhteisöltä. Näin on myös Guptan kohdalla. Hän aikoo jatkaa shakkiammattilaisena ainakin niin kauan kuin kehittyy pelaajana, mutta kertoi voivansa tarvittaessa siirtyä opiskelemalleen alalle ja ryhtyä journalistiksi.

Guptan ja monien muiden nuorten intialaisten valmentajana toimii KvM Vishal Sareen. Nuorista intialaisista lupaavimpana pidetty on 18-vuotias Parimarjan Negi. Gupta kertoi, että hän harjoittelee silloin tällöin yhdessä Negin kanssa ja että intialaiset pelaajat ovat yleensäkin keskenään hyvissä väleissä, vaikka eivät olisikaan toistensa kanssa säännöllisesti tekemisissä.


ABHIJEET GUPTA

Hans Tikkanen on syntynyt vuonna 1985 Karlstadissa Ruotsissa. Hän valmistui Lundin yliopistosta taloustieteen alalta puolitoista vuotta sitten ja on sen jälkeen keskittynyt shakkiin ja kehittynyt nopeassa tahdissa. Vuonna 2010 hän ensin jakoi voittoa Malmön Sigeman-turnauksessa ja sitten syksyllä teki kolmessa perättäisessä turnauksessa suurmestarituloksen. Tämän vuoden puolella hän voitti ensimmäistä kertaa Ruotsin mestaruuden ja on tuoreimmalla vahvuuslukulistalla Ruotsin kolmonen.

Shakinpelaajan tulokset muistuttavat joskus kuitenkin vuoristorataa. Tikkanen kertoi, että reilun vuoden hänen tuloksensa paranivat kilpailusta toiseen, mutta nyt hänellä on ollut monen kuukauden jakso, jonka aikana vahvuusluku on tullut roimasti alaspäin. Myös Lontoon turnaus meni häneltä penkin alle. Tulos oli vaatimaton 6/9, kaukana kärkisijoista. Niin kuin Gupta, Tikkanen aikoo kuitenkin jatkaa shakinpeluuta ammattinaan niin pitkälle kuin mahdollista. Tähän mennessä hän ei ole vielä päässyt pelaamaan oikein koviin kilpailuihin, mutta on voittanut yksittäisissä peleissä pelaajia, joiden vahvuusluku on ollut 2650:n paikkeilla, kuten Sveitsin Vadim Milov.

Ja niin, Tikkanen kertoi, että sukunimestään huolimatta hän ei puhu suomea, osaa sanoa suomeksi vain "kiitos". Hänen isänsä oli kolmen vanha muuttaessaan Ruotsiin, eikä perheellä ole säilynyt juuri mitään kontakteja isän vanhaan kotimaahan.


HANS TIKKANEN

KISASIVUT