yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelit/maailmaltakulma_yla
Mikko Kivistö:

Terveisiä Singaporesta!

Töihin ulkomaille

Siitä on nyt neljä vuotta kun muutin Singaporeen. Työni Nokian Aasian tietohallinnossa on ehtinyt muuttua moneen kertaan, mutta koko neljän vuoden ajan olen viihtynyt erinomaisesti Singaporessa ja Aasiassa yleensäkin. Niinpä päätin viime vuonna hakea pysyvää oleskelulupaa ja jatkaa Nokialla paikallisella sopimuksella.

Tietoa Singaporesta

Singapore on pieni trooppinen saarivaltakunta Malesian niemimaan eteläkärjessä. Kantaväestö koostuu pääosin kiinalaisista, malaijeista ja intialaisista. Heidän lisäkseen Singaporessa on jatkuvasti suuri joukko erilaisia vierailijoita: rakennusalan siirtotyöläisiä, kotiapulaisia ja monikansallisten yritysten palveluksessa olevia eri alojen ammattilaisia.

Monikulttuurisuutta ja -rotuisuutta todistaa sekin että Singaporessa on neljä virallista kieltä: pääkielen englannin lisäksi puhutaan mandariinikiinaa, bahasa malesiaa ja tamilia. Singaporelaisia on vähän alle kolme miljoonaa ja vierastyöläiset mukaanlukien asukkaita on kaiken kaikkiaan noin kolme ja puoli miljoonaa ihmistä.

Oma shakkiura

Shakkiaktiivisuuteni Singaporessa on ollut yhtä vähäistä kuin loppuvuosina Suomessa. Jotain olen kuitenkin saanut aikaiseksi. Olen pelannut muutaman joukketurnauksen, joista tililläni on kaksi Singaporen joukkuemestaruutta sekä yksi hopea (pelejä vuoden 1999 mestaruusturnauksesta löytyy kotisivuiltani). Tämän lisäksi pelasin kerran maan pikashakkimestaruudesta ja tulin toiseksi. Lisäksi osallistuin Singaporen joukkueeseen maailman kirjeshakkiliiton sähköpostijoukkuemestaruuskilpailuun. Singapore pääsi hienosti finaaliin, jääden siinä tosin viimeiseksi (kts. tulokset).