FICS: Free Internet Chess Server

FICS-opas


1. Intro

FICS, Free Internet Chess Server, on ilmainen shakkiserveri, joka löytyy osoitteesta www.freechess.org. Tämän oppaan tarkoitus olisi tutustuttaa suomalaisia pelaajia FICSin ominaisuuksiin ja tarjota apua mahdollisiin ongelmiin. Shakkitaitojaan tämän oppaan avulla ei voi kartuttaa. This is a guide to the Free Internet Chess Server, currently available only in Finnish.

Rekisteröityminen, yhteydenotto serverille

Peruskomentoja

Lisätietoa

Muuttujia, haasteiden rajoittamista

Turnaukset

Pikaopas

Muuta

2. Miten sinne pääsee?

Jos sinulla on vain ilmaisia sähköpostiosoitteita, voit kirjautua vierailijana sisään esimerkiksi Jin-appletin avulla "Login as Guest" -vaihtoehdolla. Sisään päästyäsi kirjoita showadmin ja katso, kuka on "available". Jos joku admineista on paikalla, puhu hänelle komennolla tell nimi viesti ja kerro, että tahdot rekisteröityä, vaikka sinulla ei ole sopivaa sähköpostiosoitetta. Hän kysyy tarvittavat tiedot ja hoitaa rekisteröinnin. Jos et tahdo rekisteröityä, voit kirjautua sisään millä tahansa ohjelmalla nimellä guest. Voit myös pelata valitsemallasi nimimerkillä, jos se ei ole jo käytössä, mutta vierailijoiden käyttämien nimimerkkien tiedot eivät jää palvelimelle talteen, vaan ne katoavat, kun kirjaudut ulos. Vieraat eivät voi pelata vahvuuslukuihin vaikuttavia pelejä. He eivät myöskään voi käyttää huutoja eivätkä pelata turnauksissa.
 1. Mene osoitteeseen http://www.freechess.org/Register/index.html ja klikkaa "Registration Form" -linkkiä. Saat eteesi tällaisen kaavakkeen.
 2. Täytä pyydetyt tiedot:
 3. Send registration -napilla lähetät rekisteröinnin.
Nimimerkistä ei kannata tehdä kovin pitkää, sillä sekä sinä että muut pelaajat joutuvat kirjoittamaan sen usein. Nimeen ei myöskään kannata laittaa ikää tyyliin "TwentyYrOldNerd", sillä et ole kuitenkaan koko elämääsi 20-vuotias. Myös poliittiset, uskonnolliset sekä asuinpaikkaan liittyvät nimet ovat huonoja, sillä käsitykset ja asuinpaikka saattavat muuttua. Jos kaikki oli kunnossa, lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen aktivointikoodi. Saatuasi koodin mene aktivointisivulle ja anna koodi. Saat salasanan uuden sähköpostiviestin mukanaa.

3. Ensimmäistä kertaa serverillä

Kirjaudu serverille mahdollisimman nopeasti rekisteröintivahvistuksen jälkeen, jotta voit vaihtaa salasanasi turvallisempaan. Yksinkertainen vaihtoehto on Jin-applet, jonka toimintaa on selitetty alla. FICSiin kirjauduttuasi saat näkyviin tällaisen tekstin:
      _    __   __               __   
      | |   / /__ / /________ ____ ___ ___   / /_____ 
      | | /| / / _ \/ / ___/ __ \/ __ `__ \/ _ \  / __/ __ \
      | |/ |/ / __/ / /__/ /_/ / / / / / / __/ / /_/ /_/ /
      |__/|__/\___/_/\___/\____/_/ /_/ /_/\___/  \__/\____/ 
    ^^__         _____________________         _ _ _ 
   / - \_        / ____/ _/ ____/ ___/  _      | || || |
  <|  __<       / /_  / // /  \__ \  (_)      |_______|
  <|  \        / __/ _/ // /___ ___/ / _       \__ ___ /
  <|   \       /_/  /___/\____//____/ (_)       |___|_|
  <|______\                           |_|___|
   _|____|_    ======================================    |___|_|
  (________)     freechess.org ---- 64.71.131.140     (_______)
  /________\    ======================================    /_______\ 
            (Login screen designed by Alefith)

  ****** Welcome to the Free Internet Chess Server at freechess.org ******

Webpage: http://www.freechess.org
Head admin : Chessty  Complaints to : complaints@freechess.org
Server location: freechess.org  Server version : 1.25.11

   If you are not a registered player, enter guest or a unique ID.
       (If your return key does not work, use cntrl-J)

Kirjautumisruudun jälkeen näkyviin tulevat päivän viesti, uudet uutistiedotteet ja muita vastaavia tietoja. Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa, tulee sinun vaihtaa salasanasi. Se tapahtuu komennolla password tämänhetkinen uusi, eli jos salasanasi olisi "wjtkjgrjkl5" ja tahtoisit vaihtaa uudeksi salasanaksesi "salasana" (joka on toki varsin huono vaihtoehto), tulisi sinun kirjoittaa komento password wjtkjgrjkl5 salasana. Huomaa, että sekä vanha että uusi salasana näkyvät ruudulla selkokielisinä, joten varo olan yli kurkkijoita salasanaa vaihtaessasi.

4. Jin-applet

FICSiin pääsee monella tavalla. Yksinkertaisin tapa on mennä FICSin sivuille ja valita sieltä kohta "Login now". Jin-ohjelma vaatii selaimelta Java-tuen. Latauduttuaan näkyviin tulee seuraavanlainen ikkuna:
Jin-applet

Username-kohtaan kirjoitetaan käyttäjätunnus ja Password-kohtaan salasana. Sisäänkirjautumisen jälkeinen näkymä on tällainen, pelilauta puolestaan vakioasetuksilla tällainen.

5. Muut käyttöliittymät

Valittavien käyttöliittymien listaa voit tutkailla täällä. Ensin pitää valita käyttöjärjestelmä - Linux, Windows XP, Mac OS X, iPhone jne. Painamalla nappia "Show me the interfaces" saat listan käyttöjärjestelmän käyttöliittymistä. Jokaisesta liittymästä on pieni kuvaus sekä hyvät ja huonot puolet. Minä käytän Windows XP:tä ja Thiefiä. Jos aiot pelata tandemia (FICSissä nimellä bughouse), suosittelen ehdottomasti Thiefin lataamista. Se sopii myös nopeisiin peleihin premove-ominaisuuden ansiosta. Windows-ympäristössä suosituin käyttöliittymä on BabasChess, Mac- ja Linux-ympäristöissä Jin. Jos englanninkielinen ohjelma pelottaa tai suomenkielinen kiehtoo, niin Timo Pirinen on kääntänyt Windowsissa ja Linuxissa toimivan peli- ja tietokantaohjelman Scidin suomeksi. Suosittelen tutustumaan pariin erilaiseen ohjelmaan (niissä on eroja) ja tekemään päätöksen vasta sitten, jotta omiin tarpeisiin parhaiten sopiva ohjelma löytyy. Samalla sivulla voi myös arvostella käytettävissä olevia ohjelmia kirjautumalla FICS-tunnuksillaan sivun ylälaidassa. Annettuja kommentteja voi tarkastella klikkaamalla ajatuskuplaa ja päätä ohjelmalistassa. Näytön kuvaa klikkaamalla saa näkyviin ruutukaappauksen ohjelmasta.

Takaisin alkuun

6. Peruskomennot

6.1. Keskustelu

Olet päässyt serverille sisään ja vaihtanut salasanan. Ruudulla näkyy luultavasti tekstejä kuten
whammy(1): When I downloaded iNemesis 4.04 and loaded the setup icon, it didn't do a thing! What's happening?,
--> logis(SR) JesperB! chesskim! mrundersun!,
skore(TM)(50): Hello everyone.

jne. Ensimmäiseksi onkin hyvä opetella puhumaan. Toiselle käyttäjälle voi puhua komennolla tell nimi teksti. Jos tahdot tervehtiä minua, kirjoita "tell skore Hei." Jos olen paikalla, näkyy viesti ruudulla yhdessä tekstin (told skore) kanssa. Jos en ole paikalla, tulee teksti "skore is not logged in". Huomaa, etteivät ääkköset (å,ä, ö) tai muutkaan "erikoismerkit" toimi. Kannattaa siis opetella kirjoittamaan ilman niita. Jos ä:n korvaa a:lla ja ö:n o:lla, tulee yleensä ymmärretyksi. Jos tahdot puhua vastustajallesi, voit käyttää komentoa say. Sayn yhteydessä ei käytetä vastustajan nimeä, joten "say good game" kiittäisi senhetkistä vastustajaasi hyvästä pelistä. Jos et sanomishetkellä pelaa ketään vastaan, välitetään viesti edelliselle vastustajallesi. Voit lähettää käyttäjälle viestin komennolla message käyttäjä viesti. Viesti toimitetaan perille riippumatta siitä, onko pelaaja kirjautuneena vai ei. Kirjautuessasi ilmoitetaan myös viestitilanne, esimerkiksi "You have 1 message (0 unread). Use "messages u" to view unread messages and "clearmessages *" to clear all."

Tekstit, joiden perässä on numero, kuten skore(TM)(50): Hello everyone. ovat kanavilla käytäviä keskusteluja. Kanava 1 on "Help", kanava 2 on FICSiin liittyville keskusteluille ja kanava 50 on yleinen keskustelu. Monta muutakin kanavaa on olemassa, tärkeimpinä ehkä kanava 70 (Suomi) ja kanava 49 (turnaukset). Listan kaikista kanavista näet komennolla help channel_list. Kanavalle voi puhua komennolla tell kanavannumero viesti, esimerkiksi "tell 70 Iltaa." tervehtisi kaikkia Suomi-kanavalla olevia. Kanavalle voi liittyä komennolla +ch numero ja poistua komennolla -ch numero. Jos tahdot nähdä, millä kaikilla kanavilla olet, käytä komentoa =ch. Jos olen paikalla, voit katsoa minun kanavani komennolla in skore. Piste korvaa sanat "tell viimeisinpuhuttuhenkilo" ja pilkku "tell viimeisinkanava". Jos siis kirjoitat . teksti, menee teksti sille henkilölle, jolle olet viimeksi puhunut. , teksti taas menee kanavalle, jolle olet viimeksi sanonut jotain. Näppärä keino etenkin pidempiä keskusteluja varten. Esimerkiksi
"tell skore Tervehdys."
". Mitapa kuuluu?"
tervehtisi minua ja kysyisi sen jälkeen kuulumisiani.

Tekstit, kuten --> xivarmy mistells are great :) ja bikerboys shouts: sorry i do that all the time ovat huutoja. Kirjoittamalla I welcomes newbie to FICS saisin aikaan tekstin "--> skore welcomes newbie to FICS" ja shout Welcome to FICS, newbie tuottaisi tuloksenaan "skore shouts: Welcome to FICS, newbie". t-shout-huudot koskevat turnauksia ja c-shout-huudot shakkiasioita. Huutamalla ei voi kuitenkaan floodata koko ikkunaa täyteen. Muista netiketti. Huutojen ja kanaville sanottujen asioiden tulee olla englanniksi. Poikkeuksena tietenkin jonkin tietyn maan oma kanava, kuten kanava 70, joka on varattu suomalaisille.

6.2. Pelaaminen

Komennolla sought näet senhetkisen haetut pelit. Näkyviin tulee aluksi sekavalta näyttävä numero- ja kirjainjono, esimerkiksi
5 1767 kingfish      3  0 rated  blitz        1700-2400 
. Tämä tarkoittaa sitä, että haku numero 5 on kingfish-nimisen pelaajan jättämä. Hän etsii peliä, jossa on kolme minuuttia aikaa eikä siirrosta tule lisäaikaa. Peli vaikuttaa vahvuuslukuihin (eli on "rated") ja kuuluu blitz-kategoriaan. Kategoria määräytyy automaattisesti peliajan mukaan. Kingfishin vahvuusluku on 1767 ja hän kelpuuttaa vain vastustajat, joiden luku on välillä 1700-2400. Jos tahdot tarttua haasteeseen, kirjoita play haunnumero eli tässä tapauksessa "play 5". Peli alkaa.

Jos muiden pelaajien haut eivät vaikuta sopivilta, voit etsiä peliä itse. Käytettävä komento on seek, jolle voi antaa lukuisia parametrejä. Esimerkiksi seek 3 1 r 1400-1600 m jättäisi haun kolmen minuutin pelistä, jossa joka siirrosta saa sekunnin lisää. Peli vaikuttaisi vahvuuslukuihin ja vastustajasi tulee olla väliltä 1400-1600. Jos tahdot pelata ilman vahvuuslukujen vaihtumista, korvaa r-kirjain u-kirjaimella, jolloin peli ei ole rated vaan unrated. Seekin lähettämisen jälkeen sinulle kerrotaan sen numero ja se, montako pelaajaa hakuilmoituksen näki:

   Your seek has been posted with index 4.
   (1 player(s) saw the seek.)
  
Jos tahdot ottaa pelihakemuksen pois, kirjoita unseek numero. Pelkkä unseek poistaa kaikki hakusi. Pelaajalla voi olla samaan aikaan enintään kolme hakua. M-kirjain tarkoittaa, että peli ei käynnisty automaattisesti jonkun vastatessa haasteeseen, vaan sinun pitää vielä hyväksyä haaste komennolla accept aloittaaksesi pelin. Jos et tahdo hyväksyä haastetta, kirjoita decline. Lisäksi voit ilmoittaa pelaavasi vain mustilla tai vain valkoisilla lisäämällä haasteeseen tai hakuun sanan black tai white. Haasteen yhteydessä tulevat seuraavanlaiset rivit näkyviin:
Challenge: paulbuchman (1878) skore (1709) rated blitz 3 0.
Your blitz rating will change: Win: +12, Draw: +4, Loss: -4
Your new RD will be 44.4
  
Paulbuchman haastoi minut siis kolmen minuutin peliin. (Oikeastaan hän haki peliä samoilla ehdoilla kuin minä, mutta käytännössä ne ovat sama asia.) Peli tulisi vaikuttamaan vahvuuslukuun ja aika olisi 3 0. Jos voitan, nousee lukuni 12 pisteellä. Tasapelillä lukuni nousee 4 pistettä ja tappiosta putoaa saman verran. RD:ni pelin jälkeen olisi 44.4. Komennolla accept voin hyväksyä haasteen ja aloittaa pelin, declinellä voin torjua haasteen.

Jos tahdot haastaa kaverisi pelaamaan, on syntaksi match nimi parametrit, eli minut voi haastaa kolmen minuutin unrated-peliin komennolla "match skore 3 0 u". Jos tahdot vetää haasteen pois, kirjoita withdraw.

Voit pyytää siirron takaisin ottamista komennolla takeback puolisiirtojen_määrä. Esim. takeback 4 peruuttaisi kahden siirron päähän. Jos notakeback-muuttuja onpäällä, ei tämä toimi. Vastustaja voi hyväksyä pyynnö kirjoittamalla accept ja hylätä sen kirjoittamalla decline. Pelin aikana voit antaa vastustajallesi lisää aikaa kirjoittamalla moretime aika sekunteina. Moretime 60 antaa vastustajalle minuutin lisää. Siirtojen perumiset ja ajan lisääminen eivät toimi turnauksissa.

Kaikkien pelaamiesi pelien tulokset näet komennolla oldpstat nimi nimi2. Jos annat vain yhden nimen, käytetään toisena nimenä omaasi. "Oldpstat skore" näyttäisi siis peliesi tulokset minua vastaan. Esimerkki:

Record for skore vs. ThoBjo:
              wins   losses   draws
        rated     3     38     2
       unrated     0     0     0
  
Olen voittanut ThoBjon kolme kertaa, hävinnyt hänelle 38 peliä ja pelannut kaksi tasapeliä. pstat nimi nimi 2 toimii samaan tapaan, mutta hakee tulokset vain viimeisestä 2500 pelatusta pelistä. pstat pelaaja1 pelaaja2 ja pstat pelaaja2 pelaaja1 antavat siis usein erilaisia tuloksia, koska haussa tarkastellaan ensin mainitun pelaajan viimeisimpiä pelejä.

6.2.1. Assess

Jos tahdot ennen peliä tai sen aikana nähdä, miten paljon luvut tulevat muuttumaan, voit käyttää komentoa assess vastustaja. Komento listaa nykyiset ja uudet vahvuusluvut ja RD:t jokaiselle lopputulokselle. Jos tahdot nähdä tulokset vain esimerkiksi blitz-peleistä, komento on assess vastustaja /b. Katso muiden varianttien lyhenteet tästä.

6.2.2. Keskeytys tai peruminen

Jos tahdot ehdottaa pelin keskeyttämistä, kirjoita pelin aikana adjourn. Vastustaja voi normaaliin tapaan hyväksyä tai hylätä ehdotuksen. Jos tahdot ehdottaa koko pelin perumista, on komento abort.

6.2.3. Aikakontrollit

Yleensä aikakontrollista voi suoraan päätellä pelin kuuluvan joko blitz-, lightning- tai standard-kategoriaan. Joissain tapauksissa päättely ei välttämättä ole niin helppoa. Onko esimerkiksi 4 16 -ajoin pelattava peli blitz vai standard? Selvyyden saa haastamalla jonkun tuolla ajalla tai jättämällä hakuilmoituksen, jolloin sought-komennolla näkee, mitä haasteessa lukee. Jos et tahdo esittää haastetta ennen kuin olet täysin varma sen kategoriasta, voit käyttää laskukaavaa. Kaavassa oletetaan, että peli kestää 40 siirtoa. Pelin "oletettu kesto" on (alkuaika + siirron lisäaika * 2/3). Jos oletettu aika on alle kolme minuuttia, on peli lightning. 3-15 minuutin peli on blitz ja sitä pidemmät ovat standardeja. Varianteissa kaikki aikakontrollit menevät yhden nimikkeen alle, eli vahvuusluku muuttuu saman verran minuutin ja tunnin crazyhouse-peleistä. Selvennykseksi vielä rajatapausten taulukko:

Hitain lightningNopein blitzHitain blitzNopein standard
0 40 50 220 23
1 21 31 201 21
2 12 22 192 20
 3 03 173 18
  4 164 17
  5 145 15
  6 136 14
  7 117 12
  8 108 11
  9 89 9

6.3. Pelin seuraaminen, kommentoiminen ja tutkiminen

Käynnissä olevat pelit saat näkyviin komennolla games. Huomaa, että pelejä on yleensä käynnissä ainakin kolminumeroinen luku, joten listasta saattaa muodostua hyvinkin pitkä. Onneksi tällekin komennolle voi antaa attribuutteja. games sk listaa kaikki pelit, joissa pelaajan nimi alkaa kirjaimilla sk. games /l listaa kaikki lightning-pelit ja niin edelleen. Katso lista varianttien lyhenteistä täältä. Pelit on listattu seuraavassa formaatissa:
 96 1684 mbchess   1954 reasoanble [ su 15 15] 13:17 - 12:07 (35-35) B: 18 
Pelin numero, valkoisen vahvuusluku ja nimi, mustan vahvuusluku ja nimi, pelin muoto (standard, joka ei vaikuta vahvuuslukuihin, 15 minuuttia alussa ja 15 sekuntia siirrosta lisää), valkoisen jäljellä oleva aika, mustan jäljellä oleva aika, (jäljellä olevan materiaalin vahvuus molemmilla), siirtovuorossa olevan väri ja siirron numero. Jos tahdot seurata jotain peliä, käytä komentoa observe, lyhennettynä pelkkä o, joko pelin numeron tai pelaajan nimen kanssa. Ylläolevaa peliä voisit siis seurata komennoilla o 96, o mbchess tai o reasonable. Voit seurata vahvinta käynnissä olevaa lightning-peliä komennolla ob /l. Jos tahdot lopettaa pelin seuraamisen, käytä komentoa unobserve, uno.

Komennolla allob pelinnumero näet, ketkä kaikki seuraavat kyseistä peliä. Kaikki oman pelisi seuraajat näet helpommin lyhytkomennolla ame. Komennolla whisper teksti voit kommentoida peliä muille seuraajille pelaajien kuulematta. Komennolla kibitz teksti voit puhua sekä pelaajille että seuraajille. Huomaa kuitenkin, että kibitz-komennolla ei saa tietenkään ehdottaa siirtoja kesken olevassa pelissä. Myös pelaajat voivat käyttää whisper- ja kibitz-komentoja. Kuiskaukset kuuluvat vain seuraajille, vastustaja ei niitä kuule. Kibitzin kuulevat kaikki.

Jos tahdot automaattisesti seurata jonkun tietyn käyttäjän pelejä, käytä komentoa follow nimi. Unfollow-komennolla voit lopettaa seuraamisen. Seuraaminen myös lakkaa automaattisesti, jos aloitat oman pelin. History-komento näyttää pelaajan kymmenen viimeisintä peliä.

History for Baylan:
         Opponent   Type     ECO End Date
38: - 1445 B 1757 Carl     [ lr 1  0] A02 Fla Wed Dec 31, 06:38 EET 2003
39: + 1459 W 1743 Carl     [ lr 1  0] B07 Fla Wed Dec 31, 06:40 EET 2003
40: - 1456 B 1746 Carl     [ lr 1  0] A02 Mat Wed Dec 31, 06:42 EET 2003
41: + 1469 W 1733 Carl     [ lr 1  0] B07 Fla Wed Dec 31, 06:44 EET 2003
42: - 1370 B 1510 carlosab   [ br 5  0] B53 Mat Thu Jan 1, 10:13 EET 2004
43: = 1373 B 1511 andreavb   [ br 5  0] B90 NM Thu Jan 1, 10:23 EET 2004
44: + 1374 W 952 Medrlyn    [ br 5  0] B32 Res Thu Jan 1, 10:31 EET 2004
45: - 1367 B 1416 Koyanistazi  [ br 5  0] B90 Res Thu Jan 1, 10:37 EET 2004
46: - 1360 W 1398 Bensen    [ br 5  0] B78 Res Thu Jan 1, 10:57 EET 2004
47: - 1353 B 1389 chichideltuna [ br 5  0] B08 Res Thu Jan 1, 11:11 EET 2004
  
Sarakkeissa pelin numero historiassa (sadan sykleissä, numeron 99 jälkeen tulee 0), tulos (-tappio, +voitto, =tasapeli), oma vahvuusluku pelin jälkeen, oma väri, vastustajan vahvuusluku pelin jälkeen, vastustajan nimi, pelin tyyppi, avauksen ECO-koodi, loppumisen syy (Fla = flag = aika, Mat = mate = matti, NM = No material = kummallakaan ei mattiin riittävää materiaalia, Res = resign = luovutus, Sta = stalemate = patti, Dis = disconnect = palvelimelta uloskirjautuminen kesken pelin, Adj = adjudicate = keskeytyneen pelin ratkaisu pyynnöstä ylläpidolta) ja pelin ajankohta.

6.3.1. Examine

Kymmentä viimeisintä peliä voi tutkia komennolla examine nimi numero. Numero voi olla joko vasemmanpuolimmaisen sarakkeen järjestysnumero tai juokseva numerointi, jolloin exa skore -1 avaisi viimeisen pelaamani pelin, exa skore -3 kolmanneksi viimeisimmän jne. Jos käyttöliittymässä ei ole valmiina nappeja tutkittavassa pelissä eteen- ja taaksepäin siirtymistä varten, komennolla forward saat seuraavan puolisiirron tehtyä. Komennolla back pääset puolisiirron verran taaksepäin. Voit siirtyä myös useamman siirron kerralla. Komento forward 100 siirtyisi tutkittavassa pelissä 100 puolisiirtoa eli 50 siirtoparia eteenpäin. Jos tahdot antaa jollekin peliä kanssasi tutkivalle pelaajalle oikeuden siirtää nappuloita, kirjoita mexamine nimi. Pelin tutkimisen voit lopettaa komennolla unexamine.

Voit tallentaa korkeintaan 26 peliäsi myös serverin muistiin omaan "kansioosi". Komennolla journal nimi näet pelaajan kansion. Jos et anna nimeä, näet oman kansiosi. Voit tutkia kansion pelejä komennolla exa nimi %numero. Tallentaaksesi pelejä kansioosi sinun täytyy tietää pelin numero historyssa. Jos tahdot tallentaa pelaamasi pelin, joka historyssa näkyy numerolla 45, ensimmäiseen paikkaan, kirjoita jsave %01 nimesi 45.

6.3.2. Bsetup

Voit myös asettaa itse laudalle aseman, jota tutkia. Komento on bsetup. Alkuaseman saat laudalle komennolla bsetup start. Nappuloita voi asettaa laudalle joko kirjainkoon tai värin perusteella - wk@g2 tai K@g2 asettaa valkoisen kuninkaan ruutuun g2, bn@f5 tai n@f5 taas mustan ratsun ruutuun f5. Ruudun voi tyhjentää kirjoittamalla x@g2. Koko laudan tyhjennys kerralla onnistuu komennolla bsetup clear. Myös FEN-aseman voi syöttää, esim. bsetup fen rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/3P4/PPP1PPPP/RNBQKBNR. Siirtovuoro määrätään komennolla bsetup tomove white, linnoitusoikeudet bsetup wcastle (none/kside/qside/both) bcastle (none/kside/qside/both), molemmille väreille erikseen ja luonnollisesti joko (ei oikeutta / vain k-sivusta / vain d-sivusta / molemmat). Jos kumpikin voi linnoittautua asemassa kummallekin puolelle, on komento bsetup wcastle both bcastle both. Ohestalyönnin voi säätää komennolla bsetup eppos linja, jolloin linjalla pitää luonnollisesti olla sotilas joko 4. tai 5. rivillä ja lisäksi siirtovuoron tulee olla oikealla pelaajalla. Kun asema on valmis, bsetup done tarkistaa aseman laillisuuden ja siirtää sinut examine-tilaan, jos kaikki oli kunnossa.

6.4. Keskeytyneet pelit

Aina välillä syystä tai toisesta toinen pelaajista kirjautuu ulos serveriltä kesken pelin. Syynä voi olla yhteyden katkeaminen, koneen kaatuminen, pomon yllättävä vierailu työhuoneessa tai tuskastuminen hävittyyn asemaan. Jos kummallakaan pelaajalla ei ole noescape-muuttuja (kts. muuttujat) päällä ja toinen poistuu, peli keskeytyy ja se talletetaan serverille muistiin, jos molemmat ovat tehneet yli viisi siirtoa. Tätä lyhyemmät pelit eivät jää muistiin vaan ne katoavat. Voit halutessasi lisätä noescapen myös kaavaasi, jolloin pelin keskeyttävä häviää automaattisesti. Hävityistä peleistä ei siis pääse eroon vain häipymällä paikalta vaan ne kannattaa ennemmin luovuttaa sekä urheiluhengen osoittamisen kannalta että rangaistuksilta välttymisen takia. Keskeytyneet pelit näet komennolla stored nimi. Omat keskeytyneet näkee pelkällä stored-komennolla. Listassa on lueteltu väri, jolla pelaat (B = musta, W = valkoinen), vastustajan nimi, onko vastustaja paikalla (Y = kyllä, N = ei), pelin tyyppi ja aikakontrollit, jäljellä olevien nappuloiden pistemäärä, siirtovuorossa oleva pelaaja ja monesko siirto on kyseessä, avauksen ECO-koodi sekä pelin aloittamisaika.

Jos sinulla on keskeytynyt peli jonkun kanssa, et voi aloittaa uutta peliä hänen kanssaan ennen kuin vanha on pelattu alta pois. Kun joku pelaaja, jonka kanssa sinulla on keskeytynyt peli, kirjautuu sisään, saat automaattisesti ilmoituksen siitä. Voit haastaa hänet jatkamaan peliä kirjoittamalla match nimi. Mitään parametrejä ei tarvitse antaa. Jos keskeytyneitä pelejä on useampien pelaajien kanssa, voit komennolla resume lähettää haasteen kaikille paikalla oleville kerralla. Et kuitenkaan voi pelata kuin yhden pelin kerrallaan. Jos pelaajalle kertyy 15 keskeytynyttä peliä, ei hän voi aloittaa uusia pelejä ennen kuin vanhoista on päästy eroon. Voit tutkia keskeytyneitä pelejä komennolla exa nimi1 nimi2. Jos tahdot luovuttaa jonkin keskeytyneistä peleistäsi, voit kirjoittaa resign vastustajannimi. Vastustajalle lähetetään viesti luovutuksesta. Voit myös ehdottaa tasapeliä komennolla sdraw vastustajannimi tai pelin "unohtamista", jolloin peli poistetaan eikä se vaikuta vahvuuslukuihin komennolla sabort vastustajannimi. Näissä tapauksissa vastustajalle laitetaan automaattisesti ehdotus viestinä. Jos vastustaja suostuu tasapeliin tai pelin poistamiseen, sinulle ilmoitetaan asiasta viestinä. Myös tasapeliin tai pelin unohtamiseen suostumiset tapahtuvat komennoilla sdraw nimi ja sabort nimi. Jos vastustaja kieltäytyy jatkamasta peliä, on aika ottaa kovemmat otteet käyttöön. Jos vastustaja on poistunut asemassa, jossa sinulla on pakottava matti eikä suostu jatkamaan peliä, voit ottaa yhteyttä paikalla olevaan adminiin ja pyytää häntä tuomitsemaan pelin voitoksesi saman tien.

Jos asemassa ei ole pakottavaa mattia, voit jättää pelin tuomittavaksi kirjautumalla sisään sivulla http://www.freechess.org/Adjudicate/index.html ja valitsemalla listasta pelin, josta tahdot tuomion. Pelit ilmestyvät sivulle näkyviin noin tunnin päästä keskeytymisestä. Sivulla voit valita toivomasi tuloksen ja jättää myös perustelut, miksi kyseinen tulos on oikeutettu. Lähetyksen jälkeen näet numerosi jonossa. Pelejä tuomitaan tietokoneavusteisesti ja melko nopeasti, mutta odotusaikaa saattaa silti tulla. Nykyisin tosin selviää melkein aina alle viikossa, joka oli aikaisemmin minimiaika ennen tuomion pyytämismahdollisuutta. Jos pelisi on jotain muuta kuin normaalia shakkia, esimerkiksi Fischer Randomia, pitää tuomiot pyytää edelleen viestillä tunnukselta Adjudicate.

Adjudicate-viestit toimivat kuten ennenkin: Voit jättää pelit tuomittavaksi lähettämällä adjudicate-tunnukselle viestin. Lähetä vain yksi peli viestiä kohden ja korkeintaan viisi viestiä kerrallaan. Lähetä viesti muodossa message adjudicate valkoinen musta toivottu tulos analyysit. Esimerkiksi message adjudicate skore Kangas Please adjudicate my stored game against Kangas as my win. I will play Bc4+. His only response is Kh8 and when I play Nf7+ I will win his queen. Pelit tarkastetaan ja molemmille pelaajille lähetetään viesti lopputuloksesta. Pelin voi pyytää tuomittavan myös tasapeliksi tai "abortoiduksi". Sen sijaan peliä luovutettaessa ei adjudicatelle laiteta viestiä vaan luovutus hoidetaan resign vastustaja -komennolla.

Takaisin alkuun

6.5. Finger

Komennolla finger nimi voit tutkia pelaajan vahvuuslukuja. Pelkkä finger näyttää omat tietosi. Fingerin näkymä voi olla vaikkapa seuraavanlainen:
Finger of skore:

On for: 6 mins  Idle: 0 secs

     rating   RD   win  loss  draw  total  best
Blitz   1842   43.5  3044  2153   411  5608  1967 (22-Jan-2010)
Lightning 1966   53.6  2210  2014   244  4468  2096 (14-May-2004)
Wild    1957  324.6   111   58   13   182  2188 (29-Feb-2004)
Bughouse  1611  343.3   925  1003    7  1935  1819 (11-Dec-2003)
Crazyhouse 1901  253.2  1175  1158    1  2334  2181 (17-Feb-2004)
Suicide  1521  350.0   22   44    0   66  1604 (08-Sep-2001)

Email   : xxx@xxx.com

Total time online: 124 days, 10 hrs, 17 mins
% of life online: 3.8 (since Tue Aug 21, 00:23 EET 2001)

Timeseal 1 : On
  
Ylärivillä näkyy, kauanko olen ollut linjoilla sekä idle-aikani. Jos en ole kirjautuneena, näkyy näiden tietojen kohdalla ajankohta, jolloin olen viimeksi poistunut. Esimerkki:
Finger of Kangas:

Last disconnected: Fri Jan 2, 00:32 EET 2004

     rating   RD   win  loss  draw  total  best
Blitz   1673   60.5   760   691   87  1538  1721 (11-Dec-2002)
Standard  1963   84.7   25   18    1   44  1963 (13-Dec-2003)
Lightning 1725   34.8   861   909   76  1846  1898 (19-Aug-2003)
Wild    1643  180.0    3    6    0    9
Bughouse  1416  204.4   45   51    0   96
Crazyhouse 1726  164.1   66   54    0   120  1745 (13-Mar-2002)
Suicide  1655  115.0   53   64    2   119  1655 (12-Aug-2003)
Atomic   1216  180.6    0    9    0    9
Omia tietojasi tarkastellessasi näet myös ilmoittamasi sähköpostiosoitteen, serverillä viettämäsi kokonaisajan sekä ensimmäisestä kirjautumisestasi nykyhetkeen lasketun prosenttiosuuden siitä, paljonko aikaa olet linjoilla viettänyt. Voit myös lisätä itsellesi ns. "finger noteja", jotka näkyvät tietojasi katsovalle käyttäjälle. Ne tulevat muiden tietojen alle ja niihin voi laittaa esimerkiksi yhteystietojaan. Sähköpostiosoitteesi ei näy ulkopuolisille (admineja lukuunottamatta), ellet laita sitä finger noteihisi näkyviin. Noteja voit lisätä komennolla set numero teksti, jossa numero on noten numero väliltä 1-10. Esimerkiksi "set 1 Hello. I am from Finland." näyttäisi vahvuuslukujesi jälkeen kyseisen tekstin ensimmäisessä viestipaikassa tietojasi katsovalle käyttäjälle. Jos tahdot katsoa vain pelaajan vahvuusluvut, mutta et hänen finger notejaan, kirjoita finger nimi r. Jos tahdot nähdä vain finger notet, kirjoita finger nimi n.

Finger-komennon listaamat sarakkeet ja niiden merkitys:

Luku ennen pelaamistaLuku pelaamisen jälkeenRD pelaamisen jälkeen Best Muuttuuko best?
17541780100.31760Ei.
16551650401660Ei.
1450146620.31452Kyllä.
1000100579.91002Kyllä.

6.6. Kaverilistat, sensurointi yms.

Jos tahdot ilmoituksen aina kun ystäväsi tulee linjoille tai lähtee pois, voit lisätä hänet notify-listallesi komennolla +notify nimi. Tällöin ruudulla näkyy viesti :Notification: Chessface(TM) has arrived. Jos tahdot estää jotain pelaajaa haastamasta sinua, käytä komentoa +noplay nimi. Jos et tahdo nähdä jonkun pelaajan viestejä, on käytettävä komento +censor nimi. Käänteistoiminnot ovat, vähemmän yllättäen, -censor, -notify ja -noplay. Notify-listalle mahtuu 80 nimeä. Komennolla znotify näet sillä hetkellä kirjautuneina olevat pelaajat, jotka ovat notify-listallasi ja pelaajat, joiden notify-listalla olet itse. Jos notify-listasi on täynnä, voit yrittää säästää paikkoja laittamalla notifiedby-muuttujan päälle.

Takaisin alkuun

7. Lisää tietoa

7.1. FICSin lukujen vertailu oikeisiin vahvuuslukuihin

Ei ole tarkkaa kaavaa, jolla FICSin vahvuusluvuista saisi selville FIDEn tai USCF:n vahvuusluvun.

7.2. Rangaistukset

Jos pelaaja ei käyttäydy kunnolla, saatetaan hänelle langettaa erilaisia rangaistuksia. Sopimattomasta kielenkäytöstä pelaaja voidaan vaientaa tietyillä kanavilla tai häneltä voidaan viedä mahdollisuus käyttää huutoja. Tietokoneen apuna käyttämisestä, vihjeiden vastaanottamisesta tai antamisesta tai tunnuksen toisen pelaajan käyttöön luovuttamisesta voi menettää oikeuden pelata vahvuuslukuihin vaikuttavia pelejä, tulla lisätyksi abuser- eli väärinkäyttäjälistalle tai saada porttikiellon serverille (tulla "bannatuksi"). Bannit saattaa saada myös luomalla enemmän kuin yhden tunnuksen. Yhtenä keinona voidaan käyttää myös pelaajan pelien nollaamista, jos huijaus keskittyy vaikkapa vain yhteen erikoisvarianttiin.

7.3. Käytösohjeita

Muista netiketti. Älä kiroile tai loukkaa ihmisiä julkisesti. Älä luovuta tunnustasi muiden käyttöön tai ota vastaan vihjeitä pelatessasi. Jos epäilet jotakuta väärinkäytöstä, älä huuda "Herra X on huijari, älkää pelatko häntä vastaan!" vaan laita viesti tunnukselle abuse komennolla message abuse teksti. Kerro, ketä epäilet ja miksi. Jos kyseessä on loukkaus tai muu vastaava, liitä myös loukkaavat viestit. Jokaista "You are an idiot" -viestiä ei tietenkään pidä mennä raportoimaan. Jos epäilet jonkun käyttävän tietokonetta apunaan, tallenna peli journaliisi ja laita viesti tunnukselle computerabuse. Kerro viestissä, ketä epäilet ja mistä epäilyttävät pelit löytyvät. Jos joku luovuttaa pelinsä sinua vastaan ensimmäisellä siirrolla pudottaakseen lukuaan, älä pelaa enää häntä vastaan vaan tee kuten edellä: tallenna pelit ja laita viesti abuse-tunnukselle. Kaikki keskeytyneet pelit tallentuvat palvelimen logeihin, joten jatkuvasti huonommassa asemassa kesken pelin poistuva pelaaja voi pian huomata joutuneensa kurinpitotoimenpiteiden kohteeksi.

7.4. Lyhenteitä

Pelaajan nimimerkin perässä saattaa lukea suluissa vaikka mitä. Seuraavassa lista eri lyhenteistä ja niiden merkityksistä.

Eri varianteista käytetään myös lyhenteitä, jolloin koko nimeä ei tarvitse kirjoittaa. On huomattavasti helpompaa kirjoittaa "zh" kuin "crazyhouse". Varianttien lyhenteet ovat seuraavat:
Koko nimimatch-lyhenneListalyhenne
Crazyhousezhz
SuicidesuiS
Atomicatomx
LoserslosL
BughousebugB
Wildw(numero)w
Lightning(ei lyhennettä, määräytyy automaattisesti ajan mukaan) l
Blitz(ei lyhennettä, määräytyy automaattisesti ajan mukaan) b
Standard(ei lyhennettä, määräytyy automaattisesti ajan mukaan) s

Match-lyhenne tarkoittaa lyhennettä, jonka voi kirjoittaa hakuun tai haasteeseen. Esimerkiksi match thobjo 1 0 zh haastaisi ThoBjon minuutin crazyhouse-peliin ja match skore 3 4 u sui minut 3 4 -ajoin pelattavaan unrated-syöttöön. Listalyhenteet on selitetty seuraavassa kappaleessa.

7.5. Ranking

Pelin jälkeen näkyviin tulevat seuraavanlaiset rivit:
{Game 17 (skore vs. paulbuchman) skore resigns} 0-1

Blitz rating adjustment: 1709 --> 1705
Blitz rank: 1672/10489 (down 28)
Blitz hrank: 1556/10346 (down 28)
  
Luovutin pelini paulbuchmania vastaan. Blitz-lukuni putosi neljä pistettä, mutta mitä tarkoittavat kaksi seuraavaa riviä? Rankissa ovat mukana kaikki pelaajat, joiden rd kyseissä variantissa on alle 80. Tuon pelin jälkeen olin vahvuusluvun mukaisessa järjestyksessä sijalla 1672 pudottuani 28 sijaa tappion takia. Hrank on muuten sama, mutta se sisältää vain ihmispelaajat. Crank näyttää ainoastaan tietokoneet. Olen siis tuolla hetkellä ollut 1556. paras blixtinpelaaja FICSissä luvun mukaan. Komennoilla hrank ja rank voin tutkia sijoittumistani eri varianttien listoilla. Ilman lisäattribuutteja komennot näyttävät sijoituksen blitz-, lightning- ja standard-listoilla. Komennolla hrank skore z näen sijoitukseni crazyhousea pelaavien ihmisten joukossa. Kirjoitushetkellä olen sijalla 167. Attribuutteja voi antaa useampiakin, hrank skore zbB näyttää sijoitukseni crazyhousessa, bughousessa ja blitzissä. Lyhenteet löytyvät ylläolevasta taulukosta.

(H/c/-)best listaa lueteltujen varianttien 20 parasta ihmistä, tietokonetta tai sekä että. Kuten edelläkin, c tarkoittaa vain tietokoneita, h vain ihmisiä ja pelkkä best molempia. cbest zx listaisi 20 parasta tietokonetta crazyhousessa ja atomicissa. Hbest w listaa 20 parasta ihmistä wildissä.

7.6. Tietokonetunnuksen (C) hankkiminen

Jos tahdot nähdä, kuinka vahva shakkiohjelmasi on, voit hankkia sille oman tunnuksen. Ohjelma voi olla kaupallinen ja yleisesti myynnissä oleva tai oma koodausprojektisi. Et saa laittaa konetta pelaamaan omalla tunnuksellasi. Tunnuksen voit saada laittamalla sähköpostia osoitteeseen computers@freechess.org ja kertomalla viestissäsi vaaditut asiat: Tunnusten myöntämisessä käytetään seuraavia kriteerejä: Tietokonetunnuksen omistaja ei saa pelata vahvuuslukuihin vaikuttavia pelejä konettaan vastaan. Jos tahdot testata koneesi pelitasoa, pitää testipelien tapahtua joko serverin ulkopuolella tai olla unrated. Koneen finger noteissa täytyy kertoa käytettävän ohjelman nimi, koneen tekniset tiedot (prosessori ja muisti ainakin) sekä koneen omistaja.

7.7 Variantit

Shakista on lukuisia muunnelmia. FICSissä voit pelata bughousea, crazyhousea, syöttöä, atomicia, losersia, Fischer randomia sekä muita wild-nimikkeen alla kulkevia muunnelmia.

7.7.1. Bughouse

Bughouse tunnetaan myös nimillä tandem ja siamese chess. Peliä pelataan kahdella laudalla kaksi kahta vastaan. Jos pelaajat A1 ja A2 pelaisivat pelaajia B1 ja B2 vastaan, olisi pelaajalla A1 valkeat ja pelaajalla A2 mustat. B1 pelaisi mustilla ja B2 valkoisilla. Kun A1 lyö nappulan, se siirtyy automaattisesti pelaajan A2 "käteen". A2 voi laittaa nappulan laudalle omana siirtonaan. Laudalle asetettavalla nappulalla voi tehdä suoraan matin. Sotilaita ei voi laittaa ensimmäiselle eikä viimeiselle riville. Sotilas korottuu normaalisti miksi tahansa nappulaksi, mutta kun se lyödään pois, muuttuu se toisen pelaajan käteen tullessaan taas sotilaaksi. Pelin voittaa joukkue, jonka jompikumpi osapuoli tekee matin vastustajastaan tai jonka jommaltakummalta vastustajalta loppuu aika. Molemmat pelit päättyvät, kun jommallakummalla laudalla tulee matti. Aika on tärkeä osa peliä, sillä jos A1 on yhden siirron matissa, hän voi vain olla siirtämättä ja toivoa, että A2 tekee toisella laudalla matin ennen kuin A2:n jäljellä oleva aika menee alle B1:n ajan (jolloin B-joukkue voi vain odotella A:n putoavan ajalla.). Tasapelit ovat harvinaisia. Lisää tietoa ja taktiikoita löytyy tiedostosta help bughouse

Bughousea pelataksesi sinulla tulee olla muuttuja bugopen päällä. Sen jälkeen kannattaa suunnata kanavalle 24 +ch 24 ja kysyä partneria. Huom! Kanavan 24 meno on kohtalaisen villiä eivätkä siellä päde samat säännöt kuin muualla - kielenkäyttö on kovempaa ja toisia haukutaan avoimesti. Komennolla bugwho u näet pelaajat, joilla on bugopen päällä, mutta joilla ei ole paria tällä hetkellä. Komennolla bugwho p näet parit, jotka eivät ole pelaamassa. Komento bugwho g näyttää käynnissä olevat bughouse-pelit. Voit pyytää jotain pelaajaa pariksesi komennolla partner nimi. Tämänkin pyynnön voi hyväksyä tai hylätä, accept tai decline. Kun sinulla on pari, voit haastaa jonkin toisen parin pelaamaan komennolla match nimi bug aika. Huomaa, ettei bugissa käytetä juuri koskaan siirrosta saatavaa lisäaikaa.

Thiefillä pelatessa tai seuratessa näyttää bughouse-peli samalta kuin allaolevassa kuvassa. Sorsi ja Firefly pelaavat joukkueena JKilleriä ja tanthemania vastaan. Laudan vieressä näkyvät nappulat ovat toiselta laudalta lyötyjä, joita voi laittaa siirtonaan laudalle. Thief näyttää myös kädessä olevien nappuloiden lukumäärän. Vahvuuslukuja laskettaessa lasketaan joukkueen vahvuusluvut yhteen ja luvut muuttuvat summien perusteella. Siten joukkue, jossa toisella pelaajalla on 1000 ja toisella 2000 on laskennallisesti yhtä vahva kuin joukkue, jossa pelaa kaksi 1500-vahvuista. Käytännössä tasavahva joukkue on kuitenkin parempi.

bughouse thief

7.7.2. Crazyhouse

Tavallaan yhden laudan bughouse. Kun pelaaja lyö toiselta nappulan, se muuttuu lyöjän nappuloiden väriseksi ja tulee lyöjän käteen samalla tavalla kuin bughousessa kaverin lyömät nappulat. Tässä ei voi tietenkään taktikoida ajalla samalla tavalla kuin bughousessa.

7.7.3. Syöttö

Suicide. Pelaaja, joka menettää ensin kaikki nappulansa, voittaa. Jos vastustajalta voi lyödä jonkin nappulan, tulee niin tehdä. Jos lyötäviä nappuloita on useampia, saa lyötävän nappulan valita. Sotilaan voi myös korottaa kuninkaaksi. Pelissä ei ole shakkauksia, vaan kuninkaan voi lyödä pois. Jos asemasta tulee patti, voittaa pelaaja, jolla on vähemmän materiaalia jäljellä. Jos valkea avaa 1. e4, hän häviää teoriassa pakottavasti, jos vastustaja osaa pelata oikeat siirrot.

7.7.4. Losers

Kuin syöttöä, mutta pelissä on mukana shakkaukset. Kuningasta ei voi lyödä. Jos vastustaja tekee patin tai matin, voitat pelin. Sotilasta ei voi korottaa kuninkaaksi.

7.7.5. Atomic

Nappulat liikkuvat tavallisesti. Kun nappula lyö toisen, räjähtävät sekä lyöty että lyövä nappula pois laudalta. Niin tekevät myös kaikki upseerit, jotka ovat lyödyn nappulan vieressä joko pysty- vaaka- tai vinosuunnassa. Sotilaat räjähtävät vain kun ne lyödään tai niillä lyödään. Pelin voittaa saamalla vastustajan kuninkaan räjähtämään tai uhkaamalla kuningasta siten, ettei räjähdystä seuraavassa siirrossa voi estää. Vaikka olisit räjäyttämässä vastustajan kuninkaan seuraavalla siirrolla, voi hän räjäyttää omasi vielä sitä ennen. Kuninkaat voivat olla myös vierekkäisillä ruuduilla, sillä tällöin toisen kuninkaan lyöminen johtaisi oman kuninkaan räjähtämiseen, joka on kiellettyä.

7.7.6. Wildit

FICSissä on erinäinen määrä muita variantteja. Voit listata ne komennolla help wild. Haasteen voi esittää komennolla match nimi aika wildnumero, esimerkiksi match skore 1 0 w3. Tutuin muunnelmista on luultavasti Fischer Random, jossa upseerien paikat takarivillä arvotaan siten, että lähetit ovat erivärisillä ruuduilla ja kuningas tornien välissä. Valkean ja mustan asemat ovat identtiset. Fr-peliin voi haastaa komennolla match nimi aika wild fr.

Takaisin alkuun

8. Säätöä

8.1. Muuttujat, asetukset

Komennolla vars saat näkyviisi listan eri muuttujia.
Variable settings of skore:

time=1    private=0   shout=1     pin=0      style=12 
inc=0    jprivate=0  cshout=1    notifiedby=0  flip=0
rated=1          kibitz=1    availinfo=0   highlight=0
open=1    automail=0  kiblevel=0   availmin=0   bell=0
       pgn=0     tell=1     availmax=0   width=79 
bugopen=1         ctell=1     gin=0      height=100
       mailmess=0          seek=0     ptime=0
tourney=0  messreply=0  chanoff=0    showownseek=1  tzone=EET
provshow=0         silence=0            Lang=English
autoflag=1  unobserve=1  echo=1     examine=0    
minmovetime=1       tolerance=5   noescape=1   notakeback=1

Prompt: fics% 
Interface: "Thief 1.1"

 f1: !computer && !abuser && inc = 0 && time < 4 && rated && !suicide && !atomic

Formula: f1
  
Näitä voit yleensä muuttaa komennolla set nimi arvo. Muuttujan laittaminen "päälle" tarkoittaa sitä, että sen arvoksi asetetaan esimerkiksi 1, on tai true. Pois päältä muuttujan saa vaikkapa asettamalla sen arvoksi 0, off tai false. Takaisin alkuun

8.2. Formula

Formula eli "kaava" on hyvin käyttökelpoinen, jos tahdot rajata vastustajiasi. Kaavaa voi muokata kahdella tavalla. Voit joko tehdä yhden kaavan komennolla set formula määreet tai 1-9 pienempää osasta, joita voi sitten yhdistellä mielensä mukaan komennolla set f(1-9) attribuutit. Jos tahdot pelata vain blitz-ajoilla pelattavia pelejä, voit kirjoittaa set formula blitz tai set f1 blitz ja sen jälkeen set formula f1. Kaavassa voi ja kannattaakin käyttää ns. loogisia operaattoreita. Esimerkiksi !suicide tarkoittaa, että et tahdo pelata syöttöä, inc>=10 tarkoittaa, että siirrosta on saatava vähintään 10 sekuntia lisäaikaa jne. Lista käytettävistä muuttujista, totuusarvoiset eli Boolean-muuttujat on merkitty (B):llä.: Lista käytössä olevista operaattoreista vaikutusjärjestyksessä (se, että ! on ylempänä kuin < tarkoittaa, että !:n vaikutus huomioidaan ensin. Jos vaikutus on yhtä vahva, huomioidaan operaattorit vasemmalta oikealle menevässä järjestyksessä. Jos tahdot kaavasi sallivan haasteet vain pelaajilta, jotka eivät ole tietokoneita, joiden haasteet vaikuttavat vahvuuslukuihin ja joiden ehdottamat haasteet pelataan blitz-ajoilla, mutta kuitenkin vähintään neljän minuutin miettimisajoin, kirjoita set formula !computer & rated & blitz & time >= 4. Tai vaikkapa set f1 !computer, set f2 rated, set f3 blitz, set f4 time >=4 ja set formula f1 & f2 & f3 & f4. Jälkimmäinen muoto on sikäli kätevämpi, että siinä voi muuttaa kaavasta yksittäisiä osia kun taas ensimmäisessä täytyy kaavaa muutaessa vaihtaa koko kaava. Minun kaavani on
f1: !computer && !abuser && inc = 0 && time <= 4 && rated && !suicide && !atomic
. En pelaa tietokoneita enkä abusereita vastaan, peleissä ei voi olla siirrosta saatavaa lisäaikaa, ajan on oltava 4 minuuttia tai vähemmän eikä peli saa olla syöttöä tai atomicia. Jos haaste ei täytä näitä ehtoja, saa haastaja ilmoituksen "Match request does not fit for skore's formula" ja ilmoituksen siitä, missä mättää.

8.3 Aliakset

Jonkin aikaa FICSissä oleiltuasi huomaat luultavasti käyttäväsi joitain komentoja toisia useammin. Vakiotervehdys jollekin kanavalle tai ihmiselle, hakuilmoituksen jättö tietyillä ehdoilla tai jotain vastaavaa. Joskus komennot saattava venyä hyvinkin pitkiksi, mutta onneksi niitä voi lyhentää aliasten avulla. Omissa aliaksissani on mm. "kolmenolla", jolla voin hakea etukäteen määrittämilläni ehdoilla kolmen minuutin pelejä. Aliaksia luodaan yksinkertaisesti komennolla alias nimi komento, esimerkiksi alias kolmenolla seek 3 0 1700-2000 f tai alias terve tell 70 Tervehdys. Aliaksiin voi liittää myös vaihtuvia osia - esimerkiksi alias moikkaus tell $1 Hello.. Tällaista aliasta käytetään antamalla komennon perään haluttu nimi, moikkaus 50 sanoisi Hello. kanavalle 50. Aliaksia nimetessä kannattaa olla varovainen, ettei vahingossa korvaa jo valmiiksi serverillä olevaa aliasta (t = tell jne). Käytössä olevat aliakset saa näkyviin komennolla alias. Aliaksen voi poistaa komennolla unalias poistettava.

8.4. Poissaoloviesti

Jos olet hetkisen poissa koneen äärestä, voit kirjoittaa fingerissä näkyvän poissaoloviestin komennolla busy teksti, esimerkiksi busy will be back in 10 minutes. Teksti näkyy finger-tiedossasi ja poistuu näkyvistä, kun kirjoitat minkä tahansa komennon. Sitä ei siis tarvitse poistaa erikseen. Takaisin alkuun

9. Turnaukset

9.1. Yleiskatsaus

FICSin turnaukset jaetaan kahteen pääryhmään: vakioaikoina pelattaviin ("scheduled") ja pelaajien pyynnöstä järjestettäviin. Turnausjärjestäjien nimen perässä lukee (TM) eli Tournament Manager ja paikalla olevat managerit näkee komennolla showtm. Paikalla olevat (available) voivat yleensä järjestää pyytämäsi turnauksen tai ainakin kertoa pyynnöstä eteenpäin. Turnaukset on automatisoitu aika pitkälle, turnausbottina toimii mamer. Turnauskanava on 49 ja sille voi liittyä kirjoittamalla +ch 49. Harvoja poikkeuksia lukuunottamatta turnauksissa ei ole palkintoja.

9.2. Käytösohjeita turnauksiin

Ohjetiedoston saat komennolla mam help player_guide. Sama tiivistettynä suomeksi:
 1. Älä käytä kibitz-komentoa pelien aikana. Pelit tulisi pelata hiljaisuudessa. Sama koskee kaikkia serverillä pelattavia pelejä, mutta tätä voitaneen soveltaa samassa mittakaavassa kuin "oikeissakin" peleissä - kunhan ette puutu muiden peleihin tai häiritse muita pelaajia, on puhuminen sallittavaa. Jos tahdot kommentoida käynnissä olevaa peliä, käytä komentoa whisper.
 2. Pelien häviäminen tahallaan on ehdottoman kiellettyä.
 3. Kesken turnauksen poistuminen on epäsuotavaa. Jos sinun on aivan pakko lähteä, kerro ainakin turnauksen järjestäjälle ennen poistumistasi, että olet lähdössä. Kerro myös miksi sinun pitää mennä. Turnauksiin pyritään lähes poikkeuksetta saamaan parillinen määrä pelaajia, jolloin poisjäännit aiheuttavat vapaakierroksia ja turhaa sekaannusta.
 4. Älä liity turnaukseen, jos et voi pelata sitä loppuun asti.
 5. Jos lagaat runsaasti, älä liity ainakaan nopeisiin turnauksiin. Aiheutat viivästystä turnaukselle eikä minuutin peli, joka lagin takia kestää neljä minuuttia, ole enää alkuperäisen tarkoituksensa mukainen.
 6. Asiallinen kielenkäyttö on tärkeää ja toivottavasti itsestäänselvyys.
 7. Jos liityt turnaukseen, älä pelaa muita pelejä turnauksen aikana.
 8. Liity vain yhteen turnaukseen kerrallaan.
 9. Jos sinulla on keskeytyneitä pelejä jonkun turnauksessa mukana olevan kanssa, kannattaa niistä huolehtia ennen turnauksen aloittamista. Jos sinulla on keskeytynyt peli jonkun kanssa, et voi aloittaa hänen kanssaan uutta peliä ennen vanhan päättämistä. Tämä koskee myös turnauksia.
 10. Turnauksissa ei voi ottaa siirtoja takaisin. Poikkeuksena teematurnaukset, joissa niin voidaan tehdä, mikäli avauksessa tulee virheellinen siirto.
Jos rikot sääntöjä, sinua saatetaan rangaista. Yksittäisissä tapauksissa rangaistuksena on lähinnä turnauksesta sulkeminen. Toistuvissa tapauksissa turnauksiin osallistumista voidaan rajoittaa tai se voidaan kieltää kokonaan. Jos rikot serverin sääntöjä esimerkiksi luovuttamalla pelejä ensimmäisellä siirrolla saattavat rangaistuksetkin olla koko serveriä koskevia, kuten vahvuuslukuihin vaikuttavien pelien pelaamisen estäminen.

Jos koneesi kaatuu tai yhteytesi katkeaa kesken turnauksen, tule takaisin niin pian kuin mahdollista ja kerro järjestäjälle, ettei syy ollut sinussa. Jos sinut oli jo suljettu turnauksesta, saatat välttyä rangaistukselta. Kukaan ei kuitenkaan usko, että yhteytesi katkeaa sattumalta aina hävittyäsi kolme peliä heikommille vastustajille. Tapauksista pidetään kirjaa, joten huijaus ei ole mahdollista eikä suositeltavaa.

9.3. Mamer-komennot

Kaikki turnausbotille annettavat komennot voidaan lyhentää muodosta tell mamer komento muotoon mam komento. Myös itse komentoja voidaan lyhentää.

9.4. Mamer-muuttujat

Myös mamerin kautta voi muuttaa erinäisiä asioita. Listan muuttujista saat komennolla mam vars. Useimmat muuttujat ovat totuusarvoisia, jotka voivat siis olla joko päällä tai pois päältä.

9.5. Turnauksen etsintä ja siinä pelaaminen

Kuten yllä kerrottiin, komennolla tell mamer listtourneys, lyhyemmin mam lt, saat listan sillä hetkellä muistissa olevista turnauksista. Lista voi näyttää vaikkapa tältä:
:mamer's tourney list:
:
:+----------------------------------------------------------------------------+
:| ID  | Status  | Manager      | Type        | Start Date   |
:|------|-----------|-------------------|--------------------|----------------|
:| 1  | done*  | megs       | 3 0 r atom DRR   | 2004.0104.0900 |
:| 2  | done*  | skore       | 5 0 r SS\5     | 2004.0103.1900 |
:| 3  | done*  | AGree       | 3 0 r SS\4     | 2004.0103.0500 |
:| 4  | started< | Pulga       | 15 0 r SS\3    | 2004.0104.2004 |
:| 7  | done*  | AGree       | 3 0 r SS\4     | 2004.0103.0538 |
:| 8  | done*  | AGree       | 3 0 r SS\4     | 2004.0103.0642 |
:| 9  | done*  | KingSafety    | 5 0 r SS\5     | 2004.0104.1900 |
:| 10  | done*  | AGree       | 3 0 r SS\4     | 2004.0103.0610 |
:| 11  | done*  | SuperIntellect  | 45 5 r Din\3    | 2004.0104.1115 |
:| 12  | done*  | AGree       | 3 0 r SS\5     | 2004.0103.0718 |
:| 13  | done*  | Pulga       | 5 0 r sui RR    | 2004.0103.0800 |
:| 14  | done*  | SuperIntellect  | 3 0 r los SS\3   | 2004.0104.0800 |
:| 15  | +open<  | lidden      | 90 30 r SS\7    | -------------- |
:| 19  | done*  | Pulga       | 20 5 r SS\4    | 2004.0103.0901 |
:| 20  | done*  | SuperIntellect  | 5 0 r SS\4     | 2004.0103.1300 |
:+----------------------------------------------------------------------------+
:
:>: Joined;
:+: Joinable;
:<: Running.
:*: Kept.
:
:Listed: 15 tourneys, 1 open, 1 joinable.

ID-sarakkeessa on turnauksen numero. Status voi olla done, started, open tai aborted (loppu, käynnissä oleva, avoinna tai keskeytetty). Manager-sarakkeesta näkee turnauksen managerin. Type-sarakkeesta näkee, millaisesta turnauksesta on kyse. Aikakontrollien ja mahdollisen variantin lisäksi kerrotaan turnauksen tyyppi. SS tarkoittaa Swiss System iä ja \5 viittä kierrosta. RR on Round Robin, täyskierrosturnaus. DRR tarkoittaa Double Round Robinia, jossa kaikki pelaavat toisiaan vastaan kahdesti. Myös suurempia määriä näkee, esimerkiksi 4RR olisi neljä peliä per vastustaja. Din on Dinamo, kiihdytetty sveitsiläinen, ja KO Knock-out, jossa häviäjä putoaa pois. Start Date -sarakkeesta näkee turnauksen alkamisajan. >-merkki turnauksen nimessä kertoo, että olet liittynyt turnaukseen. Plusmerkillä merkittyihin voi liittyä, <-merkillä varustetut ovat käynnissä ja asteriskilla merkityt turnaukset ovat ohi.

Komennolla mam set tourneyinfo on näet turnauskutsuja. Esimerkki:

:mamer TOURNEY INFO: Tourney #5, a 3 0 r SS, has been opened!
:Type "tell mamer JoinTourney 5" to join.
:Contact skore(TM) if you have questions/problems with this tourney.
  
Turnaus numero 5, joka pelataan kolmen minuutin ajoilla ja Swiss System -parituksella on auennut. Voit liittyä turnaukseen komennolla tell mamer jointourney 5, lyhyemmin mam j 5. Jos tahdot kysyä turnauksesta jotain tai sinulla on turnaukseen liittyviä ongelmia, voit ottaa yhteyttä turnauksen järjestäjään, tässä tapauksessa minuun. Kun turnauksessa on tarpeeksi pelaajia - tai vakioaikoina pelattavissa "scheduled"-turnauksissa turnauksen alkuaika koittaa, turnaus suljetaan eikä siihen voi enää sen jälkeen liittyä. Poikkeuksena pidemmät turnaukset, joissa voi olla mahdollisuus liittyä jälkikäteenkin. Jälkiliittymisen mahdollisuus on kerrottu mam info -komennolla saatavassa listassa kohdassa "Late-joins". Numero on kierrosmäärä, joinka aikana pitää liittyä. Esimerkiksi Late-join: 2 tarkoittaa, että pelaaja voi liittyä turnaukseen toisen kierroksen päättymiseen asti ja aloittaa pelaamisen liittymistä seuraavalta kierrokselta. Jos liityt turnaukseen toisen kierroksen jo alettua, et tietenkään voi enää pelata sillä kierroksella, sillä paritus on tehty jo valmiiksi. Kolmannelle kierrokselle pääset kuitenkin mukaan.

Kun kierros alkaa, saat näkyviin taulukon, jossa kerrotaan kaikki kierroksen parit. Saat tietää myös oman vastustajasi nimen sekä ohjeet pelin aloittamiseksi. Lyhyempikin muoto komennosta riittää, joten koko tell mamer playgame x -litaniaa ei tarvitse kirjoittaa. mam p riittää. Kierroksen jälkeen ei automaattisesti näytetä turnaustilannetta vaan seuraavan kierroksen parit laitetaan saman tien näkyviin. Jos tahdot vilkaista tilannetta, kirjoita mam standi. Kun turnaus on saatu päätökseen, tulee lopullinen pistetaulukko näkyviin ja voittajia onnitellaan.

Takaisin alkuun

10. Pikaopas

Yhteenveto peruskomennoista.

10.1. Puhuminen

Kanavalle tell numero teksti.
Toiselle pelaajalle tell nimi teksti.
Vastustajalle say teksti.
Huuto shout teksti.
Kuiskaus whisper teksti.
Pelin kommentointi kibitz teksti.
Tekstiviestin lähettäminen toiselle pelaajalle message nimi teksti.

10.2. Pelin etsintä

Omaan kaavaan sopivien hakuilmoitusten näyttö sought.
Kaikkien hakuilmoitusten näyttö sought all.
Oman ilmoituksen jättö seek aika lisäaika variantti m(anual) f(ormula).
Oman ilmoituksen poisto unseek numero, kaikkien ilmoitusten poisto unseek.
Tietyn pelaajan haastaminen match nimi aika lisäaika variantti.
Haasteen peruminen withdraw numero/nimi tai kaikkien peruminen withdraw t all.

10.3. Ystävät ja vihamiehet

Henkilön lisääminen notify-listalle +notify nimi.
Sillä hetkellä kirjautuneena olevat notify-listalaisesi ja ne, joiden listalla olet itse znotify.
Henkilön lisääminen pelaamattomuuslistalle, jolloin hän ei voi haastaa sinua +noplay nimi.
Henkilön sensurointi, jolloin et näe mitään hänestä +censor nimi.
Käänteistoiminnot -notify, -noplay, -censor.
Ilmoitus jonkun tietyn henkilön pelin alkamisesta +gnotify nimi.

10.4. Pelien tutkiminen

Henkilön viimeksi pelaaman pelin tutkiminen exa nimi -1. Toiseksi viimeinen exa nimi -2 jne, aina -10 asti.
Henkilön kansioon tallentamat pelit journal nimi.
Kansiossa olevan pelin tutkiminen exa nimi %numero.
Tutkittavassa pelissä eteenpäin siirtyminen forward (puolisiirtojen määrä).
Tutkittavassa pelissä taaksepäin siirtyminen back (puolisiirtojen määrä).
Tutkittavan pelin nappuloiden siirto-oikeuden antaminen myös muille seuraajille mexamine nimi.
Keskeytyneiden pelien listaus stored nimi.
Keskeytyneen pelin tutkiminen exa nimi1 nimi2.
Pelin tutkimisen lopettaminen unexa.
Aseman asettaminen laudalle bsetup, bsetup wk@g2, bsetup bq@f4 jne.
Nappuloiden sijoittelun päätyttyä bsetup done.

10.5. Pelin aikana käytettävät komennot

Luovuttaminen resign.
Tasapelin ehdottaminen tai vaatiminen draw.
Pelin keskeyttämisen ehdottaminen tai sen hyväksyminen adjourn.
Pelin hylkäämisen ehdottaminen tai hyväksyminen abort.
Bughouse-pelissä parille puhuminen ptell teksti.
Vastustajalle puhuminen say teksti.
Pelin kommentointi ääneen pelaajille ja seuraajille kibitz teksti.
Pelin kommentointi kuiskaamalla seuraajille whisper teksti.
Minkä tahansa ehdotuksen hyväksyminen accept.
Minkä tahansa ehdotuksen hylkääminen decline.
Vahvuuslukumuutosten tarkastaminen assess.

10.6. Keskeytyneet pelit

Pelin jatkaminen, jos vastustaja on linjoilla match nimi tai resume.
Viestin lähettäminen vastustajalle message nimi viesti.
Pelin luovuttaminen jatkamatta peliä resign nimi.
Tasapelin ehdottaminen tai sen hyväksyminen keskeytyneessä pelissä sdraw nimi.
Pelin hylkäämisen ehdottaminen tai sen hyväksyminen sabort nimi.

10.7. Bughousen pelaaminen

Pelataksesi bughousea ensin set bugopen 1.
Liittyäksesi bughouse-kanavalle +ch 24.
Pyytääksesi jotain bughouse-pariksesi partner nimi.
Puhuaksesi parillesi ptell teksti.

Takaisin alkuun

11. Kiitokset

Kiitos kaikille, jotka ovat ilmoittaneet löytämistään kirjoitus- ja asiavirheistä. Palautetta ja korjausehdotuksia otetaan luonnollisesti edelleen vastaan. Korjaus- ja parannusehdotuksista kiitos etenkin seuraaville: Jouni Matinpuro, FICS-nimimerkit heicci, Kangas, NotShee, rabella ja Sulka.

12. Linkit

FICS-aiheisia linkkejä:


Valid HTML 4.01!


Viimeksi päivitetty 16.10.2012. © 2003-2012 Niki Paajala
mailiosoite
Kaikki tiet vievät Roomaan - erinäisiä sivulle johtaneita google-hakuja.