SHAKKIKERHO

Toimintakertomus 1998

(takaisin etusivulle)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOIMINTAKERTOMUS 1998


HYVÄ MENESTYS JOUKKUESARJOISSA JA -TURNAUKSISSA

Vuosi 1998 oli Joensuun Shakkikerholla vilkas toimintavuosi. Shakkikerhon ykkösjoukkue vakiinnutti paikkansa Joukkueshakin SM-liigassa. Ykkösjoukkue sijoittui pelikauden 1997-98 päätteeksi jännittävässä liigassa lopulta kuudenneksi, mikä on kerhon paras sijoitus kautta aikain. JoeSK I oli hyvän sijoituksen ohella myös mestarintekijä liigan loppuhuipennuksessa maaliskuussa pelaamalla tasan molempien kärkijoukkueiden (HSK ja TuTS) kanssa.

Kalle Kiik pelasi vaativalla ykköspöydällä todella kovan tuloksen 7/9. Myös kakkospöydän Antti Pihlajasalo (6/9) ja kolmospöydän Yrjö-Markus Jouhki (5/8) olivat pöytiensä parhaita. Erityismaininnan ansaitsee myös Timo Pääkkönen, joka suostui häviämään yhdeksästä ottelustaan vain yhden keräten hienon tuloksen 5/9. Myös ykkösjoukkueen muut pelaajat täyttivät hienosti paikkansa tasoltaan entistä kovemmassa SM-liigassa.

Pelikauden 1998-99 syyskaudella ykkösjoukkueemme ote lipsui sen verran, että sarjan kärki pääsi karkaamaan. Näin SM-liigajoukkueemme ajautui peräpään taisteluihin, jonka ratkaisut jäivät kevään 1999 peleihin.

Pelikauden 1997-98 kevätkaudella JoeSK:n kakkosjoukkue oli lähellä nousta ykkösdivisioonaan, mutta viimeisen kierroksen tiukkojen kamppailujen myötä Mikkelin ykkösjoukkue nousi rinnanmitalla kakkosjoukkueemme ohi. Kolmosjoukkue putosi tuolloin kauden päätteeksi III divisioonaan, mutta heräsi kaudelle 1998-99 uudestisyntyneenä taas kakkosdivisioonaan, koska nelosjoukkueemme oli vastaavasti voittanut III divisioonan lohkon 13 nousten kakkoseen.

Pelikauden 1998-99 syyskaudella kakkosjoukkueemme eteni vakuuttavasti II divisioonassa tähtäimessä nousu I divisioonaan. Myös kolmosjoukkueemme noukki ilahduttavasti pisteitä.

Kerhomme nelimiehinen ykkösjoukkueemme teki historiaa Imatralla elokuussa pidetyissä tunnelmaltaan hienoissa Joukkuepikashakin SM-kisoissa. JoeSK sai ensimmäisen kerran Mestaruusryhmään kaksi joukkuetta. Ykkösjoukkue saavutti hienosti kahdeksannen sijan tosi kovassa seurassa. JoeSK:n ykkös- ja kakkosjoukkueet nousivat pistetilastossa esim. kuopiolaisten vastaavien nelikoiden ohi. Shakkikerhon muut kuusi joukkuetta saivat arvokasta ja hienoa kokemusta satojen muiden shakinpelaajien suurtapahtumassa. Myös pelimatkat nostattivat kummasti joukkuehenkeä. Pikapelitapahtuma on jokaiselle shakin harrastajalle niin unohtumaton kokemus, että se pitää kerran vuodessa kokea.

MUITA TURNAUKSIA JA TAPAHTUMIA

Shakkikerho kokeili uusia turnaus- ja tapahtumamuotoja. Tammikuussa kansallisena shakin päivänä järjestettiin kerhon ensimmäinen Cup-mestaruusturnaus, jonka vei Timo Pääkkönen. Heinäkuussa kerho järjesti maassamme ainutlaatuisen shakkitapahtuman viedessään pelien kuninkaan Joensuun torille joensuulaisten silmien eteen shakkikoulun, puistoshakin mestaruusottelun ja heinäkuun pikapeliturnauksen myötä. Sateen haltija pikkuisen hätyytteli, mutta joutui luovuttamaan ennätyksellisen 48 pelaajan pikapeliturnauksen päästessä käyntiin. Turnaukseen saatiin pelaajia myös muista kerhoista. Shakkitoritapahtumasta jäi sen verran hyvä kokemus, että se saa varmasti jatkoa, jo ensi heinäkuussa.

Elokuussa shakkikerho oli taas ajan hermolla osallistumalla omalla osastollaan Joensuun Yö –tapahtumaan. Shakkikerho tavoitti tämän tempauksen myötä erityisesti uusia nuoria shakin harrastajia. Tulokset tältäkin osin ovat olleet rohkaisevia, sillä shakkikoulun syyslukukausi vietiin läpi ennätyksellisellä keskimäärin yli 17 pelaajan osanotolla joka maanantaina. Voimme uusiutua pitkällä aikavälillä shakillisesti vain nuorten kautta, minkä vuoksi shakkikoulun toimintaan panostaminen varmasti kannattaa.

Hienoja pilkahduksia kuluneen vuoden tapahtumissa oli myös Markus Turusen voitto omassa Lukkoturnauksessamme heinäkuussa, vaikka mukana oli Selo-luvultaan vahvempia pelaajia. Turuset olivat muutoinkin voittoisia, kun Markuksen isä Pekka voitti kerhon mestaruuden pitkillä miettimisajoilla kevään aikana pelatun turnauksen. Pekka Turunen voitti myös pikapelien vuosikilpailun, kun taas Markus voitti syksyllä pelatun puolituntisten turnauksen ratkaisuottelujen siirryttyä vuoden 1999 puolelle.

Vuoden aikana JoeSK koki kuitenkin kaksi suurta menetystä, kun kerhon pitkäaikaiset jäsenet Heimo Lehtinen ja Matti Virmajoki siirtyivät ajasta iäisyyteen.

Shakkikerhon talous oli – osittain kiitos hyvän menestyksen – tiukoilla koko vuoden ajan. Tästä huolimatta kerhon taloudenhoitajan Jouni Honkasen ja koko hallituksen tiukalla otteella talous pystyttiin vakaannuttamaan siten, että talous ei ole kerhon laajan toiminnan esteenä. Silti taloutta on jatkossakin pidettävä koossa tarkalla otteella, samalla kun meidän on koko ajan mietittävä uusia tulonlähteitä. Ja taloudesta puhuttaessa aina pitää muistaa Heikki Arpin ja Olavi Riikosen mahtava panos Karjalaisen Shakkipalstan toimittamisessa.

Kiitän kerhon puolesta hallituksen työskentelystä poisjääneitä Jouni Honkasta ja Heikki Kylänpäätä ansiokkaasta toiminnasta shakkikerhon hyväksi.

Kiitän kerhon pelaajia saamastani tuesta jatkaa puheenjohtajana. Toivotan kaikille shakkikerhon pelaajille menestyksekästä shakkivuotta 1999. Pyrkikäämme yhteistyöllä siihen, että JoeSK on maamme eturivin shakkikerho kaikilla mittareilla myös vuosituhannen vaihteessa.

Pekka Myllynen
puheenjohtaja


Sivun alkuun