Pekka Sirkka (1954-2020) on poissa

 

Itsenäisyyspäivän aattona kaverini pysäytti minut kadulla ja kertoi yhteisen kaverimme Pekka Sirkan kuolemasta. Uutinen ei tullut yllätyksenä, mutta kylläkin pysäyttävänä tietona. Suru-uutisen tavoittaessa minut päälläni oli Pekan minulle lahjoittama talvitakki.

 

Opin tuntemaan Pekka Sirkan jo 1990-luvun lopulla. Hänestä tuli sittemmin luottoystäväni. Pekka oli tamperelaisissa boheemeissa piireissä rakastettu ja tunnettu persoona. Hän oli musiikkimiehiä nuorempana varsinkin, kova Juice-fani, taiteilija Leskisen projekteissa nuorena mukana ollut. Karjalaisia juuria omannut Pekka oli isänmaallinen ihminen. Hän oli sotilasarvoltaan luutnantti. Lystikkäästi käytimme hänen residenssistään nimeä ”Pääesikunta”. Shakkipiireissä Pekka lienee ollut aktiivinen silloin kun minä vasta aloittelin uraani kuninkaallisen pelin parissa. Pekan pelinkäsittelystä mieleeni on jäänyt ”daamigambiitin kotimuunnelma”, johon joutuminen tiesi usein vastustajalle varmaa tappiota. Pelitapa on nykyisin saanut laajaa suosiota aivan huipputasolla. Pekka liittyi vanhoina päivinään Tampereen Shakkiklubiin, jonka jäsen hän oli aiemminkin ollut. Hän suostui pyydettäessä pelaamaan yhden sarjaottelun, osoittaen siten olevansa mukana hengessä ja toiminnassa vielä aktiiviuransa lopetettuaankin.

 

Eräs yhteinen kaverimme totesi kerran, että ”Pekka on enkeli.” Viimeinen tekstiviestini Pekalle 23.11.2020: ”Huomaa, että kaikki tähtää enkelinä olemiseen. …”, saaden näin surullisiakin sävyjä.

 

6.12.2020

Jukka Taivainen, shakkimestari, kirjailija, FM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor