Jussi Tella
Peli mikä on jäänyt mieleeni

Penang 1996

Jussi Tella - Ronnie Lim

Hienoin mutta samalla merkillisin turnaus, johon olen osallistunut, on ehdottomasti Suomen maajoukkueen Malesian kiertue vuonna 1996. Eksoottinen maa haastoi Suomen maaotteluun, jota tukivat niin paikallinen shakkimesenaatti kuin Suomen suurlähettiläs. Kun järjestäjät olivat tätä tasoa, saivat suomalaiset pelaajat nauttia sellaisesta tähteydestä, jota shakkipiireissä harvoin näkee. Tarjolla oli loistohotelli, miljoonakaupunki, Malesian kaikki nähtävyydet, kuuma uima-allas - ja toki myös mielenkiintoisia pelejä.

Itse ottelu sujui Suomelta hyvin. Malesia vaihteli kokoonpanojaan kotijoukkueena rajusti, mutta sen nuorten pelaajien taso osoittautui riittämättömäksi kokeneempia suomalaisia vastaan. Heidän kärkipelaajansa Jimmy "Yrjölänkaataja" Liew ja Mas "Huippujuniori" Hafizulmi pelasivat suhteellisen tasaväkisesti meikäläisten kanssa, mutta muilla oli hankalampaa.

Suomalaisista Eero Raaste ja Kari Pulkkinen kunnioittivat vieraanvaraisia isäntiä, mutta Marko Manninen ja minä tykitimme pisteitä kovalla teholla. Molemmat naispelaajat, eli Johanna Paasikangas ja Heini Puuska, tekivät myös hyvän tuloksen. Omalta osaltani tykitystä selittää se, että pelasin miesjoukkueemme alhaisinta pöytää, ja jouduin siksi malesialaisten junioreiden koekaniiniksi. Ikävä kyllä kaniinikin oli tällä kertaa liikaa isännillemme.

Seuraava peli pelattiin varsinaisen maaottelun jälkeen Penangin turistisaarella järjestetyssä näytösottelussa. Tässä ottelussa malesialaiset viimein kunnostautuivat selviämällä 3-3 tasapeliin - suomalaisten pisteistä vastasi taas kerran "Winnereiden" auto (Marko, Jussi, Johanna). Itse asiassa ottelun tulos ehti olla jonkin aikaa jopa kriittinen, sillä joukkuetovereilta oli vaikea saada varauksetonta tukea julistamalleni yhdeksän siirron voittojatkolle.

Peli pelattiin iltapäivällä, helteen ja kuumuuden hiukan hellitettyä. Aamupäivä oli mennyt Penangin saaren ihmeisiin tutustuessa: kiertoajelu, ruokailu katukahvilassa jossa ruoka tarjoiltiin banaaninlehdiltä ja syötiin paljain sormin, ja erilaisia itämaisia temppeleitä. Inspiraatio peliin löytyi mitä luultavimmin Käärmetemppelistä, joka on yksi maailman kuuluisimmista buddhalaistemppeleistä. Paikka teki minuun valtavan vaikutuksen: lähes täydellinen hiljaisuus, vain hiukan rauhoittavaa musiikkia, ja mahtavat näköalat yli kuuluisan turistisaaren. Ei ole ihme että illalla shakkipelissä oli mieleenpainuva tunnelma.

1.d4 g6 2.c4 Bg7 3.Nc3 d6 4.Nf3 Nd7 5.e4 e5 6.d5 Ne7



Ehdin jo havaita, että kuningasintialainen oli suuressa huudossa Malesiassa, mutta onneksi tässä pelissä musta varioi hiukan pelaamalla ratsun epätavalliseen ruutuun normaalin siirron 6...Nf6 sijaan.

7.h4!

Valkea paljastaa agressiiviset aikeensa jo aikaisessa vaiheessa.

7...h6 8.Be3 f5 9.exf5



9...Nxf5

Shakillisessa mielessä 9...gxf5 on parempi siirto, jolloin mustan keskustan pysäyttävä 10.g3 ideana Qd2 antaa valkealle mukavan aseman.

10.Bd3 Nf6 11.Qd2 Qe7 12.Ne4 Ng4 13.O-O-O Bd7 14.Kb1 a5 15.c5 Nfxe3 16.cxd6 cxd6 17.fxe3 O-O 18.Ng3



18...Qf6

18...e4 oli aseman mukainen siirto, joka avaisi linjoja molemmille läheteille.

19.Rhe1

Musta uhkasi 19...Nxe3 20.Qxe3 e4.



19...Rfc8

Hauska huomio on myös se, että musta ei enää tämän siirron jälkeen siirrä tornejaan tässä pelissä. Luullakseni se tekee tästä siirrosta virheen.

20.Be4 Bf5 21.Bxf5 gxf5 22.e4 fxe4 23.Nxe4 Qg6 24.Qd3 Kh8



Varsin normaaleilla siirroilla valkea on saanut suuren asemallisen edun: keskustan valkeat ruudut ovat valkean hallussa, ja mustan lähetti ja keskustasotilaat ovat jääneet heikoiksi. Etua voisi kasvattaa normaaleinkin ottein, mutta seuraava sommitelma murskaa mustan välittömästi.

Tässä vaiheessa on hyvä hetki kertoa eräs sivujuonne. Ronnien isä tuli pelin aikana juttelemaan kanssani, ja hän osoittautui varsin sydämelliseksi hepuksi. Hän kertoi että he olivat löytäneet Internetistä Suomipelien tietokannan, ja sen avulla he olivat katsoneet satoja pelejäni. Kuulemma Pam-Ouh-Pum-Huh tyyliset sommitelmapelini olivat tehneet heihin niin suuren vaikutuksen, että he olivat koettaneet keksiä avauksen, jossa mihinkään sommitelmiin ei jäisi mahdollisuuksia. He tuskin aavistivat mitä oli tulossa seuraavaksi.

25.h5! Qxh5 26.Neg5



26...Nf6

26...hxg5 27.Rh1 voittaa.

27.Rh1 Qe8



Tässä kohdassa valkealla olisi normaaleja siirtoja, jotka olisivat yksinkertaisesti hyviä, esimerkiksi 28.Qf5. Seuraavaa sommitelmaa on kuitenkin vaikea vastustaa, kun sen sattuu huomaamaan. Tehtyäni seuraavan sirron lähdin kävelemään, ja kerroin joukkutovereilleni että voitan tasan yhdeksän siirron kuluttua. Osassa heistä se herätti suurta ihastusta, sen sijaan joukkueemme kapteenin mielipide ei ollut yhtä varaukseton - olihan häviötön joukkuesaldomme Malesiassa suuressa vaarassa.

28.Rxh6+! Bxh6 29.Rh1 e4 30.Rxh6+



30...Kg8

Jotta totuus tulisi ilmi, lienee syytä kertoa että em. yhdeksän siirron voittoni löytyy jatkosta 30...Kg7, jolloin esimerkiksi 31. Qd4 Kxh6 32. Qxf6+ Qg6 33. Nf7+ voittaa. Pelin siirron olin kuitannut nopeasti valkean voitoksi, mutta jälkianalyyseissä se osoittautui kriittiseksi. Mutta kuten tunnettua, onni suosii rohkeaa!

31.Qd2!

Voitto vaatii kuitenkin monta hiljaista siirtoa, joiden keksiminen ei ole vaikeaa, kun mustan kuninkaan vaarallisen aseman havaitsee.

31...exf3 32.Ne6 Nh7 33.Qd3 Qf7 34.Rg6+ Kh8



35.Qd4+

Kuriositeettina mainittakoon, että siirto täydentää valkean daamin lyhyistä mutta sitäkin tehokkaammista askelista koostuvan reitin.

35...Nf6 36.Rxf6 Qh7+ 37.Rg6+



1-0

Peli ja erityisesti merkillinen matka sen ympärillä ovat jättäneet pysyvät jäljet minuun shakinpelaajana - ja varsin merkittävästi muutenkin!