ICCF:n pelisäännöt (Suomentajan huomautukset punaisella.)
Sääntöjen lisäksi on otettava
huomioon ICCF:n sovellutusohjeet (Guidelines).
1
Peli ja seuranta
A. Peleissä noudatetaan soveltuvin osin
FIDE:n pelisääntöjä. 2
Siirtojen välitys
A. Siirrot on numeroitava ja lähetettävä 3
Vastauksen viipyminen A. Jos siirtoon ei tule vastausta 16 päivän kuluessa (keskimääräinen kahden suuntainen postinkulkuaika pois lukien), on kaikki merkinnät toistettava ja lähetettävä jäljennös toistosta turnausjohtajalle. Vastattaessa tällaiseen toistoon on jäljennös vastauksesta lähetettävä turnausjohtajalle. A. JOUKKUE: Jos siirtoon ei tule vastausta 16 päivän kuluessa (keskimääräinen kahden suuntainen postinkulkuaika pois lukien), on kaikki merkinnät toistettava ja lähetettävä kapteenin välityksellä jäljennös toistosta turnausjohtajalle. Vastattaessa tällaiseen toistoon on jäljennös vastauksesta lähetettävä kapteenin välityksellä turnausjohtajalle.
B. Peli, jossa ei ole tehty yhtään siirtoa
neljän kuukauden aikana, voidaan tuomita häviöksi pelaajalle, joka ei ole
ilmoittanut viivästyksestä turnausjohtajalle. 4 Siirrot ja ehdolliset siirtosarjat
A. JOUKKUE: Kaikki pelaajien välinen kirjeenvaihto ja pelipöytäkirjat on säilytettävä turnauksen loppuun asti ja lähetettävä kapteenille ja/tai hänen välityksellään vaadittaessa turnausjohtajalle. B. Pelaajan, joka ei vastaa turnausjohtajan tiedusteluihin 14 päivän kuluessa (lisättynä keskimääräisellä edestakaisella postinkulkuajalla ja ottamatta huomioon loma-aikoja), voidaan katsoa keskeyttäneen turnauksen. B. JOUKKUE: Pelaajan, joka ei vastaa kapteenin (ja hänen kauttaan turnausjohtajan) tiedusteluihin 14 päivän kuluessa (lisättynä keskimääräisellä edestakaisella postinkulkuajalla ja ottamatta huomioon loma-aikoja), voidaan katsoa keskeyttäneen turnauksen. Katso myös kohta 9. C. Pysyvät posti- ja sähköpostiosoitteen muutokset on ilmoitettava turnausjohtajalle ja vastapelaajille. C. JOUKKUE: Pysyvät posti- ja sähköpostiosoitteen muutokset on ilmoitettava vastapelaajille ja kapteenille, jonka tulee informoida turnausjohtajaa.
D. Turnausjohtajalle on välittömästi
ilmoitettava peliä koskevista erimielisyyksistä.
6 Sallittu miettimisaika ja rangaistukset
A. JOUKKUE: Pelaaja saa käyttää 30 päivää kuhunkin 10 siirtoon, ellei kilpailukutsussa nimenomaan toisin määrätä. Jos kohdan 2 M nojalla käytetään sähköistä siirtojen välitystä, voidaan turnausjohtajan suostumuksella, joka on hankittu kapteenien välityksellä, sopia toisenlaisesta ajantarkistuksesta.
B. Yksi ajanylitys on sallittu. D. JOUKKUE: Kuhunkin siirtoon käytetty aika on vastapelaajan siirron saapumispäivän ja vastauksen leimauspäivän erotus. Jos kohdan 2 M nojalla käytetään sähköistä siirtojen välitystä, voidaan turnausjohtajan suostumuksella, joka on hankittu kapteenien välityksellä, pelaajien kesken sopia “saapumispäivän” tulkinnasta.
Voimassa 1.1.2009 jälkeen alkaneissa turnauksissa (ICCF:n kongressin 2008 päätös): E. Jos pelaaja käyttää enemmän kuin 12 päivää miettimisaikaa yhteen siirtoon, miettimisaika lasketaan kaksinkertaisena 12 päivän jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos pelaaja käyttää miettimisaikaa 15 kalenteripäivää, hänen lasketaan käyttäneen aikaa 18 päivää. Tämä ei vaikuta muistutuksiin tai muihin sääntökohtiin kuten 3b, joka käsittelee kalenteripäiviä (loma pois lukien). Tämä vaikuttaa kuitenkin luonnollisesti ajanylitykseen.
F. Postinkulkuaikaa ei oteta lukuun.
A. JOUKKUE: Ajanylitysvaatimus on lähetettävä turnausjohtajalle kapteenin välityksellä viimeistään vastattaessa 10., 20., 30. jne. siirtoon.
B. Vaatimuksesta on samalla ilmoitettava
vastapelaajalle. C. JOUKKUE: Mahdollinen protesti on lähetettävä turnausjohtajalle kapteenin välityksellä 14 päivän kuluessa ilmoituksen saapumisesta. Muussa tapauksessa ajanylitys katsotaan tunnustetuksi, ellei vaatimus ole ilmeisen perusteeton. D. Turnausjohtajan on ilmoitettava päätöksestä kummallekin pelaajalle. D. JOUKKUE: Turnausjohtajan on ilmoitettava päätöksestä kummallekin kapteenille, ja on kapteenien vastuulla ilmoittaa pelaajille viipymättä.
E. Jos turnausjohtaja hyväksyy vaatimuksen,
aikansa ylittäneen pelaajan uusi ajanlaskenta alkaa vaatimuksen
saapumispäivästä.
B. JOUKKUE: Pelaajan on ilmoitettava lomastaan ennakolta vastapelaajilleen ja kapteenin välityksellä turnausjohtajalle. C. Turnausjohtaja voi lisäksi myöntää vuosittain lisälomaa enintään 30 päivää. Poikkeustapauksissa tällainen loma voidaan myöntää jälkikäteen ja/tai sitä voidaan jatkaa.
(Sovellutusohjeissa on tarkemmat
ohjeet tämän sääntökohdan soveltamisesta.) A. Keskeytys- tai kuolemantapauksissa turnausjohtaja päättää, mitätöidäänkö pelaajan kaikki pelit, tuomitaanko jäljellä olevat pelit vai merkitäänkö ne häviöiksi.
A. JOUKKUE:
Keskeytys- tai kuolemantapauksissa turnausjohtaja kehottaa kapteenia hankkimaan
varapelaajan kahden kuukauden kuluessa.
(Turnaussäännöt löytyvät
englanninkielisinä ICCF:n kotisivulta
http://www.iccf.com/content/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=66
) E. JOUKKUE: Keskeytystapauksissa voi joukkue korvata enintään 50 % pelaajistaan ja tehdä vain yhden korvaamisen pöytää kohden. Kuolemantapauksissa ei ole rajoitusta.
10 Tuomitseminen
A. JOUKKUE: Ellei peli ole päättynyt määräajassa tai kolmen vuoden kuluttua, mikäli päättymisaikaa ei ole asetettu, on kummankin pelaajan 30 päivän kuluessa lähetettävä turnausjohtajalle joukkueen kapteenin välityksellä loppuasema sekä pöytäkirja tehdyistä siirroista ja vaatimus voitosta tai tasapelistä. Vaatimuksen puuttuminen aiheuttaa pelin häviön, paitsi jäljempänä kohdassa 10 c tarkoitetussa tapauksessa.
B. Pelaajien tulee esittää voitto- tai
tasapelivaatimusta tukeva analyysi. Voittoa koskevaa vaatimusta ei hyväksytä
ilman vaatimusta tukevaa analyysia; tällainen vaatimus käsitellään
tasapelivaatimuksena. Analyysi ei välttämättä merkitse muunnelmia, vaan myös
yleinen suunnitelma voidaan tarvittaessa hyväksyä. Pelaajat, jotka eivät esitä
analyysia, menettävät oikeuden valittaa tuomitsijan päätöksestä.
– Kaikki arvonimiturnaukset
D. Jos kumpikin pelaaja vaatii tasapeliä,
turnausjohtaja julistaa pelin tasapeliksi. H. JOUKKUE: Turnausjohtajan tulee ilmoittaa tuomitsijan päätös kummankin joukkueen kapteenille ja ilmoittaa samalla, voiko siitä valittaa. Tuomitsijan ei tarvitse esittää perusteluja päätökselleen. Tuomitsijan nimeä ei tule paljastaa, ellei tämä ole antanut siihen etukäteen suostumustaan. I. Valitus tuomitsijan päätöksestä on lähetettävä turnausjohtajalle 14 päivän kuluessa tuomion saapumisesta. I. JOUKKUE: Valitus tuomitsijan päätöksestä on lähetettävä turnausjohtajalle joukkueen kapteenin välityksellä 14 päivän kuluessa tuomion saapumisesta. J. Valitustapauksessa turnausjohtaja hankkii tuomion toiselta tuomitsijalta ja ilmoittaa tuloksen kummallekin pelaajalle. Päätös on lopullinen eikä kummaltakaan pelaajalta hyväksytä enempiä valituksia. Valitusasteen tuomitsijan nimeä ei tule paljastaa, ellei tämä ole antanut siihen etukäteen suostumustaan. J. JOUKKUE: Valitustapauksessa turnausjohtaja hankkii tuomion toiselta tuomitsijalta ja ilmoittaa tuloksen kummankin joukkueen kapteenille. Päätös on lopullinen eikä enempiä valituksia hyväksytä. Valitusasteen tuomitsijan nimeä ei tule paljastaa, ellei tämä ole antanut siihen etukäteen suostumustaan. K. Pelaaja ei saa valituksessaan esittää uusia analyyseja.
A. JOUKKUE: Kummankin pelaajan on mahdollisimman pian pelin päätyttyä lähetettävä turnausjohtajalle kapteenin välityksellä tulos ja selvästi kirjoitettu pöytäkirja.
B. Tulos on virallinen vasta pöytäkirjan
saavuttua. C. JOUKKUE: Ellei kummaltakaan kapteenilta saada pöytäkirjaa, voidaan peli merkitä molemmille pelaajille häviöksi.
12 Päätökset ja valitukset
C. JOUKKUE:
Kapteeni voi 14 päivän kuluessa turnausjohtajan päätöksen saapumisesta
tehdä valituksen ICCF:n valituskomission puheenjohtajalle, jonka päätös on
lopullinen. (Kotimaisissa turnauksissa valitus osoitetaan Suomen Kirjeshakkiliiton hallitukselle ja lähetetään liiton toiminnanjohtajalle.)
[Nämä säännöt hyväksyttiin ICCF:n kongressissa Villa La Angosturssa vuonna 2005 ja ne tulivat voimaan 1.1.2006]
Sivua päivitetty
24.01.2009 |