Vahva nuorisovalmennusryhmä syntyy

1. Terveisiä Nuorten SM-kisoista

ja kiitoksia asiapitoisista vanhempien ja valmentajien tapaamisesta. Niissä oli mukana monia uusia ihmisiä, ja keskustelussa syntyi paljon uusia ideoita.

Peliajoista oli taas keskustelua. 10-vuotiaille selkeästi 5 tuntia on turhan pitkä peliaika, heille riittäisi 1+1 t.

Vaikutusta olisi sillä, että kerhoilloissa siirryttäisiin pitempiin aikoihin, vaikka siten että olisi yhtaikaa menossa tunnin pelejä ja vartin pelejä, pelaajien valinnan mukaan.

Alueellisia turnauksia kaivataan enemmän. Turussa on viimeksi vietetty onnistunutta koulushakkipäivää, ja idean voisi kopioida muillekin. Järjestämisvuoro voisi kiertää eri kouluilla. Yksi keino tunkea shakin jalkaa koululiikunnan sisälle olisi harrastuspäivät. Koulujenväliset kulttuurikilpailut, koulujenvälinen nettiturnaus, Suhmura vastaan muu Suomi, ystävyysottelu Suomi-Viro-Ruotsi netissä yms.

Pääkaupunkiseudulla järjestettäneen elokuussa puistoshakin nuorten SM-kisa, en vain huomannut laittaa ylös kuka tuli vastuuhenkilöksi. Ajankohta on joukkueblixtien jälkeen. Ikäraja alle 16-v.

Riitta Nybäck ilmoittautui majoittamaan nuorisovalmennettavia, mikäli he majoitusta tapaamisten yhteydessä tarvitsevat.

2. Haku juniorivalmennusryhmään käynnissä

Tiedote 12.6.2002

Nuorten SM-kisojen yhteydessä Kalajärvellä 9.6.2002 järjestettiin tiedotus- ja keskustelutilaisuus juniorivalmennusryhmän hakutilanteesta ja toimintaideoista. Keskusteluun osallistui paikalla olleita junioripelaajien vanhempia sekä joitakin valmentajia. Tässä tiedotteessa lyhyt yhteenveto keskustelun annista.

Hakemuksia on saapunut 12.6.2002 mennessä 16 junioripelaajalta, joten näyttää siltä että juniorivalmennusryhmän toiminta voidaan käynnistää. Ilahduttavaa on se, että hakijoiden joukossa on suuri osa alle 16-vuotiaiden junioreiden kärjestä eri ikäluokissa, eli ryhmän taso tulee olemaan korkea. Kesälomakauden takia hakua on pidennetty siten, että SalSK:n leiriin mennessä saapuneet hakemukset huomioidaan haussa. Ryhmään valittavat juniorit päätetään SalSK:n leirillä 12.7. pidettävässä valmennustoimikunnan kokouksessa.

SalSK:n leiri pidetään Leirisalossa Kemiön saarella 9.-12.7. Tänä vuonna SalSK:n leiri toimii junioriryhmän toiminnan avaustapahtumana. Leiriohjelma julkaistaan pian SalSK:n toimesta (kts. SalSK:n www-sivut http://www.shakki. net/kerhot/salsk/).

Valmennusviikonloppujen aikataulu päätetään ryhmän perustamisen yhteydessä. Alustavan suunnitelman mukaisesti pääosa valmennusviikonlopuista järjestetään Helsingin Shakkikodilla, mutta mikäli muita sopivia paikkoja löytyy, niin mikään ei estä järjestämästä osaa tilaisuuksista jossain muussa juniorishakkikaupungissa.

Venäjän shakkikoulun valmennusmateriaalit, jotka Juha Pessi on suomentanut, ovat tällä hetkellä jo valmennustoimikunnan hallussa ja muokattavana. Niiden jakelu järjestetään ryhmän toiminnan alkaessa, käyttäen mahdollisuuksien mukaan Internetiä jakelukanavana. Kun materiaali on saatu jakelukelpoiseen kuntoon, tiedotetaan asiasta erikseen.

Juniorivalmennusryhmän apuvalmentajaksi on ilmoittautunut edustava joukko shakki-ihmisiä eri puolilta maata. Helsingin lisäksi apuvalmentajia tai nuorten shakkikoulun vetäjiä on listalla on esimerkiksi Turusta, Joensuusta, Kotkasta ja Oulusta. Eli toivottavasti suurin osa ryhmän junioreista saa henkilökohtaisen valmentajan maantieteellisesti hyvin läheltä.

Ensimmäisen valmentajakoulutustapahtuma pidetään SalSK:n leirin yhteydessä 12.7. 2002. Tapahtumassa pyritään kokoamaan yhteen mahdollisuuksien mukaan shakkivalmentajia eri puolilta Suomea, keskustelemaan valmentajakoulutuksesta yleisesti ja uuden materiaalin käytöstä valmennusrunkona erityisesti. Iivo Nein ehdottamaan Tallinnassa järjestettävään valmentajakoulutukseen on tällä hetkellä ilmoittautunut puolenkymmentä kiinnostunutta, ja kun kymmenen kiinnostunutta on koossa, voidaan tilaisuuden yksityiskohdista päättää tarkemmin.

Lisätietoja: päävalmentaja Jussi Tella, Jussi.Tella@kolumbus.fi, p. 050-567 5339.

3. Terveisiä nuorisokurssilta

3.-5.6. Shakkikodissa. Kurssi oli onnistunut niin osanoton, ohjelman kuin taloudellisen tuloksenkin tuhteen. Toivoimme Helsingin Shakkiliitolta, että se säästäisi ylijääneen rahan pesämunaksi seuraavaan nuorisotapahtumaan.

22 kurssilaisesta peräti 16 osallistui SM-kisaan, ja mitaleita tuli aika runsaasti. Moni oli ensikertalainen SM-turnauksesssa, Ilari Kousa taas osallistui ensi kertaa seloturnaukseen I-HSK:n B-ryhmässä viikonvaihteessa.

4. Arja Räisänen lähetti hyödyllisiä linkkejä

Tässä teille tietoa Espanjassa järjestettävistä EM-kilpailuista: http://www.eurochess.org/news/peniscola.htm sisältää EM-turnauksen kutsun aikatauluineen.

Yleistä tietoa kauniista Peniscolan kaupungista löytyy linkeistä: http://www.servigroup.es/ing/3ourhotels/towns/penyiscola.htm http://guidera.homestead.com/Peniscola_Info.html http://www.lemon.onlinehome.de/azaharen.htm "

5. Hallitus kokoontuu kesä- ja elokuussa

Keskusshakkiliiton hallitus kokoontuu 18.6. ja 13.18. Todennäköisesti kesäkuun kokouksessa käsitellään mm. nuorten edustus syksyn EM- ja MM-kisoissa. Nythän ei kilpailukutsussa vielä luvattu suoraan, että ryhmien voittajat pääsisivät edustamaan.

Tavoitteena lienee, että nuorisojoukkueiden mukana olisi joku valmennusryhmän apuvalmentajista tukemassa pelaajia. Tähän asti liitto on kustantanut matkanjohtajan, nyt hänen tilallaan olisi valmentaja.

13.6.2002