Matkaohjeita

OHJEITA NUORTEN ARVOTURNAUKSIIN LÄHTIJÖILLE

Koonnut: Arja Räisänen

1. Valmentajan (matkanjohtajan) tehtävät nuorten ulkomaisissa arvoturnauksissa

Ennen matkaa

Valmentaja (matkanjohtaja) on yhteydessä SKSL:n toiminnanjohtajaan ja varmistaa, että ilmoittautumiset, matkavaraukset ja tarvittavat maksut on hoidettu. Olisi myös hyvä, että matkanjohtajalla olisi mukana kuitit kaikista suoritetuista maksuista.

Matkanjohtaja on yhteydessä arvoturnaukseen lähtijään tai hänen vanhempaansa ja sopii tapaamisajan lentokentällä. Passien mukanaolo tarkistetaan. Kentällä hän luovuttaa lähtijöille matkaliput ja huolehtii ryhmän kirjautumisesta lennoille. Jos on useita välilaskuja, kaikki meno- tai paluumatkojen lentoliput annetaan kerralla tiskille koneeseen kirjautumista varten. Ryhmä matkustaa yhdessä koko matkan ajan aina hotelliin asti!

Shakillisia asioita tehtäväksi innostuksen mukaan: valmentaja voi käydä läpi matkalle lähtevien junioreiden pelejä, tai ainakin ottaa niitä mukaan (tietokonemuodossa/printattuna) peleihin valmistautumista varten. Valmentajan johdolla voidaan sopia, mitä shakkivarusteita (laudat, nappulat) ja mitä kirjoja kukin ottaa mukaan. Myös kannettavista tietokoneista ja niiden käytöstä valmistautumiseen kannattaa sopia kotimaassa.

Valmentajan johdolla matkalle lähtijät voivat kokoontua sopimaan erilaisista käytännön järjestelyistä, ja nostattamaan kisatunnelmaa valmennustilaisuuden muodossa. Päävalmentaja on käytettävissä tällaisiin tilaisuuksiin luennoitsijana tai omien matkakokemusten kertaajana.

Matkan aikana

Kohdemaan lentokentällä matkanjohtaja katsoo, että kaikki ovat saaneet matkatavaransa ulos ruumasta ja selvittää, mistä bussikuljetus lähtee hotelliin. Matkanjohtaja ohjaa ryhmän bussiin.

Hotellissa matkanjohtaja valvoo huonejaot ja katsoo, että tiskillä maksettavat maksut suoraan hotellille (huom. huoltajat ja lisämatkustajat) hoidetaan. Hän kirjaa pelaajien huonenumerot ylös mahdollisia tapaamisaikoja varten.

Matkanjohtaja selvittää, voiko paikallista vesijohtovettä juoda vai onko käytettävä pullotettua vettä. Hän selvittää myös paikallisen hygienia- ja turvallisuustason.

Matkanjohtaja selvittää, missä pelit pelataan, ruokailujen pitopaikan sekä ruokailuajat.

Luonnollisesti mukana olevat vanhemmat voivat auttaa matkanjohtajaa näissä käytännön asioissa tarpeen mukaan. Shakillisena osuutena valmentaja sopii päiväaikataulun: herääminen, (yhteinen) aamupala, valmennustuokio noin puoli tuntia kunkin pelaajan kanssa, ja ennen pelejä yhteispalaveri (lounas) ja matka pelipaikalle mieluiten yhdessä joukkueena.

Pelaajia ja huoltajia informoidaan kisajärjestäjien matkanjohtajien palaverissa annetusta informaatiosta, esimerkiksi:

 • yleinen käyttäytyminen pelisalissa
 • vanhempien oleskelulupa ja käyttäytyminen pelisalissa
 • peliaika ja pöytäkirjan pitäminen
 • pelipöytäkirja pidetään pelin loppuun asti, alkuperäinen luovutetaan toimitsijalle
 • miten sovitaan tasapeli (draw)
 • oma vesipullo tai juomapullo mukaan jokaiselle kierrokselle
 • miten pyydetään lupa vessassa käyntiin ja missä kilpailijoiden vessat sijaitsevat
 • onko kilpailusalista poistuttava heti oman pelin jälkeen.

Pelien jälkeen valmentaja analysoi kunkin pelaajan kanssa hänen pelinsä. Matkalla olisi syytä olla mukana kannettava mikro. Pelaajan olisi hyvä tehdä merkintöjä analysoinnista omaan pöytäkirjaansa. Mahdollinen ohjeistus annetaan seuraavaa peliä varten.

Ennen peliä valmentaja valmistelee avauksen yhdessä pelaajan kanssa. Mikäli päivän vastustajasta ei ole ennakkotietoa tai peliesimerkkejä, kannattaa keskittyä omien avausten kertaamiseen.

Pelien jälkeen valmentaja ja pelaaja(t) käy(vät) yhdessä läpi kaikki joukkueen päivän pelit. Erilaisten pelaajien ja erityisesti mestaritason valmentajan kommentit ovat arvokkaita kaikille pelaajille, ja niistä kannattaa oppia. Kommentteja ja analyysin tuloksia kannattaa ehdottomasti kirjata muistiin, joko tietokoneella pelin talteen syöttämisen yhteydessä tai ainakin pöytäkirjan kulmaan tai muistivihkoon.

Matkanjohtaja hakee päivittäin bulletiinin ja jakaa jokaiselle pelaajalle yhden kappaleen joltakin päivältä muistoksi.

Matkanjohtaja selvittää paluukuljetuksen ajankohdan lentokentälle, huolehtii puuttuvista maksuista järjestäjien kanssa (jos niitä ilmenee) sekä varmistaa viimeisenä päivänä, että kaikki ovat tyhjentäneet huoneensa matkatavaroistaan. Passien ja lentolippujen mukanaolo tarkistetaan hyvissä ajoin ennen lentokentälle lähtöä.

Matkan jälkeen

Matkanjohtaja raportoi nuorisoshakin päävalmentajalle kilpailuista. Raportti voi olla vapaamuotoinen, mutta erityisen arvokkaita näin uuden valmennussysteemin alkuvaiheessa ovat kaikki kritiikki ja kehitysideat jatkoa varten. Lisäksi matkanjohtaja voi kirjoittaa matkasta artikkelin Suomen Shakki -lehteen, mutta tämä on täysin vapaaehtoista. Myös analysoidut pelit ovat tervetulleita niin valmentajille kuin esim. artikkeliin tai nuorisoshakin www-sivuille.

2. Ohjeita pelaajille nuorten ulkomaisissa arvoturnauksissa

Yleinen käyttäytyminen pelisalissa ja pelien aikana

Pelin alussa vastustajaa tervehditään kädestä. Kun pelit ovat alkaneet, pelisalissa ei puhuta ja turha liikkuminen salissa on minimoitava. Erityisesti oman maan pelaajien kanssa puhuminen muille tuntemattomalla kielellä on harkittava tarkkaan, sillä arvoturnauksissa se voidaan hyvin helposti tulkita peliasemasta keskusteluksi ja neuvomiseksi. Jos on jotain ehdottoman tärkeää asiaa esim. matkanjohtajalle, aina voi viitata tuomarin paikalle ja puhua hänen läsnä ollessaan asian.

Pöytäkirjan pitäminen

Pelipöytäkirja pidetään pelin loppuun asti, alkuperäinen luovutetaan toimitsijalle, kopio jää itselle. Itse asiassa pelaaja saa kyllä pitää alkuperäisen itsellään, mutta tästä asiasta on turha tapella järjestäjien kanssa.

Miten sovitaan tasapeli (draw) (huom. nuorimmat osanottajat)

Jos vastustaja ei ymmärrä sanaa "draw", voidaan laittaa sormet ristikkäin tai kirjoittaa esim. pöytäkirjan taakse 1/2-1/2 ja näyttää sitä vastustajalle.

Kilpailuvarustus

 • oma vesipullo tai juomapullo mukaan jokaiselle kierrokselle pelipöydälle
 • hyvä kynä pöytäkirjan pitämistä varten, ja varakynä varmuuden vuoksi mukaan.

Pelin jälkeen on poistuttava kilpailusalista.

3. Matkailijan muistilista

Tee itsellesi pysyvä matkatavaraluettelo, jota täydennät kohdemaan ja vuodenajan tarpeiden mukaan.

Ennen matkaa

Tarkista riittävän ajoissa, että passisi on voimassa. Ota passin kuvasivusta kopio mukaasi, jos passi häviää matkan aikana. Säilytä se eri paikassa kuin passi. Ota passi mukaan matkalle!

Vakuutus

Ota matkakohtainen matkavakuutus (matkustajavakuus sekä matkatavara ja matkavastuu-vakuutus), ellei sinulla ole ns. jatkuvaa vakuutusta. Ota matkalle mukaan matkavakuutuskirja, se kopio tai mahdollinen matkavakuutuskortti, koska jonkun näistä esittämällä voit yleisimmissä lomakohteissa saada lääkäripalvelut käyttämättä omaa rahaa lainkaan. Kannattaa ehdottomasti muuten harkita jatkuvasti voimassaolevaa matkavakuutusta esim. koko perheen kotivakuutuksen yhteyteen, sillä tällainen vakuutus korvaa esim. kotimaan matkoilla tapahtuneita haavereita ulkomaanmatkojen lisäksi.

Terveysasiat

Tarkista matkakohteen terveysmääräykset esim. kotipaikkakuntasi terveyskeskuksesta tai rokotuspoliklinikalta. Hanki tarvittavat rokotukset ja rokotustodistukset. Myös tässä kannattaa harkita pitkäaikaisia rokotuksia, esim. Havrix.

Varaa mukaasi tarvitsemasi peruslääkitys. Perusvarustuksena on aina hyvä olla mukana ainakin lääke matkapahoinvointiin, särky- ja kuumelääkettä sekä kuumemittari, pintanaarmuja ja haavoja varten puhdistusainetta sekä laastaria, ripuli- ja ummetuslääkettä, voidetta auringonpolttamiin sekä hyttysvoidetta. Pakkaa sekä lääkkeet että välttämättä tarvitsemasi hoitotarvikkeet käsimatkatavaroihin mm. lentojen viivästymisen tai matkalaukun katoamisen varalta. Lääkkeiden on hyvä olla alkuperäispakkauksissaan, jos tarkastuksessa tulee ongelmia.

Muita valmistautumisohjeita

Käytä vain lukittavia matkalaukkuja. Kovan matkalaukun ympärille on syytä laittaa remmi. Kiinnitä laukkuihin nimi- ja osoitelaput, mahdollisen irtoamisen varalta myös sisäpuolelle. Pakkaa tahraavat esineet ja nestettä sisältävät pullot suojaavasti esim. muovipussin sisälle erikseen muista matkatavaroista.

Itse asiassa tästä on varmaan paljon mielipiteitä, mutta älkää ottako pelimatkoille mukaan kovia matkalaukkuja. Yleensä tavaraa ei ole kauhean paljon mukana, joten vahva kangaskassi on riittävä, ja sitä on paljon mukavampi kantaa lentokentillä ja bussissa. Osa matkatavaroista, esim. tietokoneet ja muut tärkeät esineet, kannattaa ottaa käsimatkatavarana lentokoneeseen. Amerikan mantereelle matkustettaessa kaikki tavarat kannattaa säilyttää käsimatkatavaroina.

Tiukentuneiden turvatarkastusten johdosta lentoasemien turvatarkastuksessa poistetaan kaikki matkustajien mukana tai heidän käsimatkatavaroissaan olevat terävät tai leikkaavat esineet. Tällaisia ovat muun muassa veitset, sakset, korkkiruuvit, puikot, pinsetit ja kynsiviilat. Ilmailulaitos kehottaa matkustajia pakkaamaan tällaiset esineet lentokoneen ruumaan menevään matkalaukkuun.

Matkaturvapakkaukseen on suositeltavaa ottaa mukaa taskulamppu (esimerkiksi mukana kannettava kynälamppu).

Matkan aikana

Säilytä rahat, passi, paluuliput ja arvoesineet hotellihuoneen tai hotellin kassakaapissa. Älä ota paljon rahaa mukaan liikkuessasi kaupungilla. Vältä ihmismassoja; taskuvarkaat iskevät yleensä ihmispaljoudessa. Erityisen suositeltava on paidan alle riippumaan laitettava pussi, johon saa passin ja rahaa piiloon paidan alle. Sopii erityisen hyvin myös hellemaihin, joissa tulee käytetyksi shortseja, joissa ei aina ole kunnon taskuja.

Pese kädet usein ja aina ennen ruokailua mahdollisen vatsataudin ehkäisemiseksi. Lämpimässä menetät paljon nestettä, joten juo päivittäin vähintään 2-3 litraa nestettä.

Harkitse mitä syöt ja juot

Erityisen lämpimissä maissa on syytä noudattaa seuraavia ohjeita:

 • pese kädet aina ennen ruokailua
 • tavanomaisia ripulin aiheuttajia ovat maito, jäätelö, majoneesia sisältävät ruoat ja vesijohtovesi. Turvallisinta juotavaa ovat pullotetut juomat.
 • vältä kylmiä tai huonosti kypsennettyjä ruokia
 • pese aina vihannekset ja kuori hedelmät

Kaikki kommentit tästä ohjeesta ovat tervetulleita kokoajalle tai näiden nuorisosivujen ylläpitäjille.

4.2.2003