JSM-kilpailumääräykset on jaettu kahteen osaan.  Pysyvän osan muodostaa Shakin SM-kilpailujen määräysten 4 luku.

 

Kilpailun erikoismääräykset muodostavat toiden osan. Se osa on tarkoitettu vuosittain tarkastettavaksi. 

 

Tässä esitetään määräysten molemmat osat voimassaolevassa muodossaan. Painettu sääntökirja on tältä osin vanhentunut.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

4. Seurajoukkueiden SM-kilpailu 

 

4.1. Yleistä

 

SM-kilpailu seurajoukkueille pelataan vuosittain. Kilpailun yksityiskohtaiset määräykset ja kilpailumääräykset vahvistetaan kutakin  sarjakautta varten.

SM-kilpailu 8-pelaajaisille (II ja III divisioonassa 5-pelaajaisille) seurajoukkueille järjestetään neljällä tasolla seuraavasti:

· Suomen mestaruudesta pelataan SM-liigassa.

· paikoista seuraavassa SM-liigassa pelataan I divisioonassa

· paikoista seuraavassa I divisioonassa pelataan II divisioonassa

· paikoista seuraavassa II divisioonassa pelataan III divisioonassa

Kolmen ylimmän sarjan joukkueet määräytyvät edellisen kauden perusteella. III divisioonaan seura saa ilmoittaa haluamansa määrän joukkueita.

 

4.2 Pelioikeus

 

Joukkueen on pelattava vahvuuslukunsa mukaisessa tai muuten perusteltavissa olevassa vahvuusjärjestyksessä. Seura voi esittää muutoksia joukkueen kokoonpanon tai järjestyksen muutoksia kullakin kaudella erikseen päätettävään aikarajaan saakka. Kilpailutoimikunta päättää muutosten hyväksymisestä.

 

Sama pelaaja voi pelata vain yhden seuran joukkueessa tai joukkueissa saman sarjakauden aikana. Varapelaajina ei saa käyttää vahvempia pelaajia kuin vakiokokoonpanossa.

Pelaaja (ei kuitenkaan jäljempänä määritelty ulkomainen pelaaja) saa pelata seuransa ylemmässä joukkueessa, mikäli vahvuusjärjestystä ei rikota.

Samalla kierroksella pelaaja saa pelata vain yhdessä joukkueessa. Samalla kierroksella tarkoitetaan otteluohjelmassa samaksi päiväksi määrättyjä otteluja.

Väärässä pöytäjärjestyksessä tai muuten yllä olevia sääntöjä rikkovasta pelaamisesta tuomitaan kyseinen peli, ja sitä alemmat pelit, häviöiksi.

Saman seuran joukkueet on numeroitava vahvuusjärjestyksessä.

Kaikilla pelaajilla on oltava pelihetkellä voimassa oleva pelaajalisenssi.

Joukkueeseen saa nimetä korkeintaan kaksi sellaista pelaajaa (5-pelaajaisessa joukkueessa korkeintaan yhden pelaajan), jolla ei FIDEn määräysten mukaan ole oikeutta edustaa Suomea FIDEn kilpailuissa.

Karsintaotteluissa voivat pelata vain sellaiset joukkueen vakiokokoonpanoon nimetyt pelaajat, jotka ovat kauden aikana pelanneet joukkueessa vähintään yhden pelin ja heitä heikommat varapelaajat.

 

4.3. Kapteeni ja joukkueen yhdyshenkilö

 

Joukkueelle on nimettävä kapteeni, ja hänelle varamies tai varamiehet, hoitamaan säännöissä ja määräyksissä kapteenille asetettuja velvollisuuksia. Ellei kapteenia ole nimetty, on kapteenina ykköspöydän pelaaja ja varamiehinä muut pelaajat pöytäjärjestyksessä.

Kullekin joukkueelle on nimettävä yhdyshenkilö, joka hoitaa määräyksissä yhdyshenkilölle asetetut velvollisuudet.

 

4.4. Kilpailujärjestelmä

 

SM-liigassa pelaa 10 joukkuetta, I divisioonassa 24-32 joukkuetta 6-8 joukkueen lohkoissa ja II divisioonassa enintään 54 joukkuetta pääsääntöisesti kuuden joukkueen lohkoissa. III divisioona pelataan 4-6 joukkueen lohkoissa.

 

Seuraamukset:

SM-liigan kaksi viimeistä joukkuetta joko putoaa suoraan I divisioonaan tai joutuu karsimaan SM-liigan paikasta.

I divisioonan lohkovoittajat nousevat suoraan SM-liigaan tai pelaavat karsinnan SM-liigan paikoista SM-liigan viimeiseksi jääneiden kanssa. I divisioonan lohkojen viimeisiksi sijoittuneet putoavat II divisioonaan.

II divisioonan lohkovoittajat nousevat I divisioonaan. II divisioonan lohkojen viimeiset putoavat III divisioonaan.

 

Kilpailutoimikunta päättää nousujärjestelmästä ja karsinnoista ennen kilpailun alkua.

 

4.5. Karsintaottelut

 

Mikäli karsintaottelu päättyy tasan, ratkaistaan voitto vertailulla siten, että 1. pöydällä voitosta saa 8 pistettä ja tasapelistä 4 pistettä, 2. pöydällä 7 ja 3,5 pistettä jne. Mikäli vertailu on tasan, ratkaisee voitto ylemmällä pöydällä.

Jos kaikki pelit ovat päättyneet tasan, ratkaistaan voittaja uusintaottelulla nopeammin ajoin.

 

4.6. Kilpailun aikataulu

 

SKSL:n hallitus vahvistaa kilpailun aikataulun. Ottelun pelaaminen ennen ohjelmassa mainittua aikaa on mahdollista kilpailutoimikunnan päätöksellä.

 

4.7. Arvonta ja lohkojako

 

Kilpailutoimikunta päättää lohkojaoista ja sarjaohjelmista.

 

4.8. Sijoitusten määrääminen

 

Suomen mestaruuden saavuttaa SM-liigan voittaja. Sijoitukset kaikissa sarjoissa määräytyvät seuraavasti:

· joukkuepisteet (joukkuevoitosta 2, joukkuetasapelistä 1 piste)

· pelipisteet (voitettujen ja hävittyjen pelien erotus, jos se on tasan, ratkaisee voitettujen pelien määrä)

· joukkuevoitot

· keskinäinen ottelu

· vertailu keskinäisessä ottelussa kohdan 4.5 mukaan

· voitto ylemmällä pöydällä keskinäisessä ottelussa

· Sonneborn-Berger -joukkuevertailu

· uusintaottelu nopeammin peliajoin

Mahdolliset rahapalkinnot jaetaan sijoitusten mukaan.

 

4.9. Peliaika

 

Kilpailun peliajan tulee täyttää normaalikertoimisen selolaskennan ja kansainvälisen vahvuuslukulaskennan minimivaatimukset.

 

4.10. Toimihenkilöt

 

SM-joukkuekilpailun järjestelyistä vastaa SKSLH:n asettama kilpailutoimikunta, johon kuuluu vähintään kolme jäsentä.

Kilpailutoimikunnan keskuudestaan nimeämä kilpailun johtaja huolehtii kaikesta kilpailun vaatimasta käytännön toiminnasta.

 

4.11. Tuomarit

 

SKSLH nimeää kilpailulle tuomarin ja hänelle varamiehen. SKSL voi nimetä SM-liigan otteluihin tuomarin tai tuomarin, joka on saatavilla pelipäivänä puhelimitse. SKSL vastaa kustannuksista.


 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Kilpailun erikoismääräykset kaudelle 2007-2008  

 

1.       Joukkueen kokoonpanot, luovutukset ym.

 

Joukkueen vakiokokoonpanoon voidaan anoa muutoksia kilpailutoimikunnalta 30.11.2007 mennessä. Seurasiirron tai ulkomaisen pelaajan kyseessä ollen anomus käsitellään vasta, kun pelaajan lisenssi on hoidettu kuntoon. Pelaaja ei kuitenkaan voi edustaa kahta seuraa saman kauden aikana.

 

Ulkomaalaisten pelaajien käyttömahdollisuus on esitetty SM-kilpailumääräysten kohdassa 4.2. Asiasta on päätetty Kerhojen kokouksessa 15.4.2007. Ko. kokouksen pöytäkirja mm. täsmentää ”ulkomaalainen” (=FIDEn määräysten mukaan ei oikeutta edustaa Suomea)  -käsitteen sisältöä.

 

Mikäli joukkue ilmoittaa viimeistään ottelua edeltävänä päivänä klo 20 mennessä vastustajansa yhdyshenkilölle ja kilpailun johtajalle pelaavansa vajaalukuisena, ei sakkomaksua määrätä, mikäli pelaajien lukumäärä on ilmoitettu. Tällöin luovutukset annetaan alimmilla pöydillä. Mikäli joukkueesta puuttuu enemmän kuin kolme pelaajaa 8-pelaajaisessa joukkueessa tai enemmän kuin kaksi pelaajaa 5-pelaajaisessa joukkueessa, joukkueen katsotaan luovuttaneen

ottelun.

 

Jos joukkue luovuttaa ottelunsa, tai sen katsotaan luovuttaneen ottelun, joutuu seura suorittamaan 2 x osanottomaksun suuruisen sakon. Joukkueen  pelaamat ottelut poistetaan sarjataulukosta

ja joukkue suljetaan ko. kaudeksi sarjasta sekä putoaa seuraavaksi kaudeksi sarjaporrasta alemmaksi.

 

Viimeistään viisi minuuttia ennen ottelun alkua on kummankin joukkueen ilmoitettava kokoonpanonsa. Mikäli kokoonpanoon ilmoitettu pelaaja myöhästyy vähintään tunnin, suorittaa kyseisen pelaajan seura SKSL:lle ko sarjan osanottomaksun suuruisen sakon. Sakko  on kuitenkin puolet osanottomaksusta jos myöhästyminen tapahtuu alimmalla pöydällä. Lisäksi vähintään tunnin myöhästyneen pelaajan vastustaja voi vaatia ko. pelin voittoa.

 

Kotijoukkueella on mustat nappulat parittomilla pöydillä.

 

2.       Kilpailujärjestelmä, seuraamukset ja karsinnat

 

Kaikissa sarjoissa ja lohkoissa pelataan täydellinen turnaus. Kilpailutoimikunnan päätöksellä tästä voidaan poiketa erittäin paljon matkustamista edellyttävässä lohkossa. Kilpailutoimikunta päättää kilpailuohjelman ja nousukarsintamenettelyn.

 

Seuraamukset:

SM-liigan viimeinen joukkue putoaa I divisioonaan. Viimeistä edellinen pelaa karsintaottelun sarjapaikasta.

I divisioonan lohkovoittajat sekä SM-liigan viimeistä edellinen joukkue pelaavat karsinnan kahdesta

SM-liigapaikasta. Lohkojen kaksi viimeistä joukkuetta putoaa II divisioonaan.

II divisioonan lohkovoittajat tai lohkovoittajien välisten karsintaottelujen voittajat nousevat I divisioonaan. II divisioonan lohkojen viimeiset putoavat III divisioonaan. Kilpailutoimikunta päättää nousujärjestelmästä ilmoittautumisajan päätyttyä.

 

SM-liigan karsinnat: Sarjan päätyttyä lasketaan karsintaan osallistuvien joukkueiden kahdeksan parhaan karsintaotteluun hyväksyttävän pelaajan selojen keskiarvo ja joukkueet asetetaan keskiarvon mukaiseen järjestykseen. Karsinnassa kohtaavat 1-4 ja 2-3. Selokeskiarvoltaan paremmalla joukkueella on kotiottelu.

Ottelujen voittajat pelaavat seuraavalla kaudella SM-liigassa.

 

Karsintaottelut 1 divisioonaan noususta: Koska lohkoissa on eri määrä joukkueita, niin joukkuepisteiden vertailussa käytetään saavutettujen pisteiden suhdetta maksimipisteisiin. Mahdollisessa tasatilanteessa vertailua jatketaan SM-kilpailumääräysten kohdan 4.8 mukaan alkaen pelipisteistä. Vertailun kolme parasta lohkovoittajaa nousee I divisioonaan ilman karsintaa. Kuudesta jäljelle jääneestä joukkueesta muodostetaan kolme karsintaotteluparia, niiden voittajat nousevat I divisioonaan. Karsintaparit muodostetaan lähinnä maantieteellisin perustein.

 

Karsintaottelut II divisioonaan noususta: Karsinnat suoritetaan lohkovoittajien kesken edellä olevien periaatteiden mukaan. Niiden soveltamisesta päättää kilpailutoimikunta lohkojen lopullisen määrän on varmistuttua.

 

Vertailut karsintaotteluissa: Mikäli karsintaottelu päättyy tasan, ratkaistaan voitto vertailulla siten, että 1. pöydällä voitosta saa 8 pistettä ja tasapelistä 4 pistettä, 2. pöydällä 7 ja 3,5 pistettä jne. Mikäli vertailu on tasan, ratkaisee voitto ylemmällä pöydällä. Jos kaikki pelit ovat päättyneet tasan, ratkaistaan voittaja uusintaottelulla nopeammin ajoin. Joukkueet voivat päättää peliajan, mikäli yhteistä päätöstä ei synny niin kilpailutoimikunta ratkaisee asian.

 

3.       Kotijoukkueen yhdyshenkilön velvollisuudet

 

Kotijoukkueen yhdyshenkilön on vähintään viikkoa ennen ottelua otettava yhteyttä vierasjoukkueen yhdyshenkilöön ja varmistettava, että pelipaikka on tiedossa.

 

Kotijoukkueen yhdyshenkilö ilmoittaa välittömästi ottelun päätyttyä tulokset (SM-liigassa ja I divisioonassa myös yksityistulokset) kilpailun johtajalle ja lisäksi hänen on viimeistään seuraavana arkipäivänä lähetettävä ottelun virallinen tuloslomake täytettynä sekä SM-liigassa myös pelipöytäkirjat kilpailun johtajalle tai hänen nimeämälleen.

Muissa sarjoissa kotijoukkueen on säilytettävä pöytäkirjat kilpailun päättymiseen saakka. Mikäli tuloksia ei ilmoiteta, joukkuetta rangaistaan osanottomaksun suuruisella sakolla.

Jos kotijoukkueen yhdyshenkilö on estynyt hoitamasta tehtäviään, on hänen tilalleen nimettävä varamies.

 

4.       Kilpailun aikataulu

 

SM-liiga          I divisioona Muut divisioonat

15.09. 2007               1. kierros        1. kierros        1. kierros

16.09. 2007               2. kierros

20.10. 2007               3. kierros        2. kierros        2. kierros

17.11. 2007               4. kierros        3. kierros        3. kierros

18.11. 2007               5. kierros        4. kierros

12.01. 2008                                    5. kierros        4. kierros

09.02. 2008               6. kierros        6. kierros        5. kierros

10.02. 2008               7. kierros

08.03. 2008               8. kierros        7. kierros        Karsintaottelut

09.03. 2008               9. kierros

29.03. 2008               SM-liigan karsintaottelut

 

Kaikki ottelut alkavat klo 12.00. Kuitenkin joukkueiden keskinäisellä sopimuksella ja kilpailun johtajan luvalla on mahdollista muuttaa alkamisajankohtaa. II ja III divisioonassa ottelun voi siirtää myös pelipäivää seuraavaan sunnuntaihin, jos joukkueet niin keskenään sopivat ja ilmoittavat siitä etukäteen kilpailun johtajalle.

Ottelun pelaaminen ennen ohjelmassa mainittua aikaa on mahdollista kilpailutoimikunnan päätöksellä. Viimeisen kierroksen pelit on pelattava määrättynä ajankohtana.

Joissakin lohkoissa voi olla poikkeuksia yllämainittuun aikatauluun.

 

5.       Peliaika

 

Peliaika on 5 tuntia ja pelaajan on tehtävä 40 siirtoa 2 tunnissa. Tämän jälkeen molemmille pelaajille annetaan 30 minuuttia lisäaikaa ja näin saatujen aikojen kuluessa pelataan peli loppuun. Lisäaika asetetaan siirtämällä kelloja 30 minuuttia eteenpäin.

Käytettäessä digitaalikelloja aikalisäys- (inkrementti-) tavalla peliaika on 90 minuuttia (1h30min) + 40 siirron jälkeen 15 minuuttia lisää kummallekin, ja lisäksi 30 sekuntia siirtoa kohti pelin alusta. Inkrementtiajan käyttäminen edellyttää, että siitä sovitaan ottelukohtaisesti ko. joukkueiden kesken.

 

Kapteeni tai joukkueen muut pelaajat eivät saa huomauttaa ajanylityksestä eikä muutenkaan puuttua pelin kulkuun. Tätä sääntöä rikkovaa joukkuetta voidaan rangaista shakkisäännöissä mainituin rangaistuksin.

Pelaajan on pidettävä pöytäkirjaa kunnes hänellä itsellään on aikaa jäljellä vähemmän kuin viisi minuuttia. Jos pelaaja ei aikapulassa pysty pitämään pöytäkirjaa, voi kapteeni tai hänen määräämänsä henkilö pitää pöytäkirjaa pelaajan puolesta. Tätä pöytäkirjaa on pidettävä niin, ettei pelaajalla ole mahdollisuutta nähdä pöytäkirjaa ennen kun hän on pysäyttänyt kellonsa vaatimuksen vuoksi. Pöytäkirjaa pitävä ei saa toimia aktiivisesti, ts. hän ei saa kertoa pelaajalle 50 siirron täyttymisestä tai aseman kolmannesta esiintymisestä, eikä tietenkään huomauttaa vastustajan

ajanylityksestä. Vasta kun pelaaja itse tekee päätöksen vaatia tasapeliä 50 siirron säännön tai aseman kolmannen esiintymisen vuoksi ja kun kellot on pysäytetetty, ko. pöytäkirjaa voidaan käyttää apuna asian selvittämisessä. Jos käytetään ensin mainittua peliaikaa, niin pelin loppuvaiheessa 40 siirron tultua tehdyksi noudatetaan seuraavia erikoissääntöjä:

Peli on tasapeli FIDEn shakkisääntöjen mukaisesti, tasapelivaatimus saman aseman kolmannen esiintymisen tai 50 siirron säännön perusteella on pystyttävä näyttämään toteen pöytäkirjan (joko pelaajan itsensä pitämän tai edellä kuvatulla tavalla jonkun muun pitämän pöytäkirjan) avulla.

Peli on myös tasapeli, jos molemmat merkkiliput ovat alhaalla (molemmilta pelaajilta on aika loppunut), vaikka digitaalikelloista voikin olla nähtävillä se, kumman aika loppui ensin, tai jos toisen pelaajan merkkilippu on alhaalla, eikä toisella pelaajlla ole keinoa voittaa peliä.

 

Pelaaja, jolla on vielä aikaa jäljellä, voi vaatia tasapeliä:

- Jos vastustajalla ei ole mahdollisuutta voittaa, jos pelaajalla on selkeä materiaalietu, tai asema on sellainen, että vastustajalla ei ole mahdollisuutta voittaa peliä shakillisin keinoin.

- Jos peli on ilmeinen tasapeli, eikä vastustaja yritä pelata aktiivisesti, vaan pyrkii ainoastaan aikavoittoon.

- Jos pelaaja on tappiolla materiaalissa, mutta pystyy selvästi osoittamaan osaavansa pitää tasapelin.

 

SKSL nimeää SM-liigan otteluihin joko pelipaikalla olevan tai puhelimitse tavoitetavissa olevan tuomarin. SKSL vastaa paikalla olevan tuomarin kustannuksista. Pelipaikalla olevan tuomarin puuttuessa tasapelivaatimuksista syntyneet kiistat esitetään puhelintuomarille. Kapteenit voivat kysyä puhelintuomarin mielipidettä myös muista peliiin liittyvistä asioista. Mikäli puhelintuomari ei ole tavoitettavissa, tai hän katsoo tilanteen edellyttävän perusteellisempaa käsittelyä, niin tilanne lähetetään kilpailun varsinaiselle tuomarille. Tällöin mukaan on liitettävä vaatijan kirjoittama vaatimus ja sen lyhyt perustelu, molempien allekirjoittama selostus tilanteesta sisältäen peliaseman ja käytettävissä olevat peliajat sekä molemmat pöytäkirjat. Jos ratkaisu siirtyy kilpailun tuomarille ja tuomari hylkää tasapelivaatimuksen, niin vaatija häviää pelinsä.

 

6.       Protestit

 

Oikeus tehdä vastalause pelin tapahtumista tai virheellisestä kokoonpanosta on ainoastaan vastajoukkueella tai saman lohkon joukkueella. Vastajoukkueen kokoonpanoa koskeva vastalause on ilmoitettava kilpailutoimikunnalle 2 vrk kuluessa ottelun päättymisestä.

Pelin tapahtumista vastalause on ilmoitettava pelipäivänä kilpailun johtajalle ja varsinainen perusteltu vastalause on tehtävä kahden päivän kuluessa kirjallisesti kilpailun tuomarille. Muista asioista vastalause (esim. saman lohkon väärästä kokoonpanosta) on tehtävä kilpailun johtajalle kahden päivän kuluessa siitä, kun tulokset ovat saatavilla.

Kilpailun johtaja esittelee asian kilpailutoimikunnalle, joka tekee asiasta päätöksen. Kilpailutoimikunnan päätöksestä voi valittaa kilpailun tuomarille. Tuomarin on tehtävä ratkaisunsa 7 päivän kuluessa protestin saapumisesta.

Kaikista kilpailun johtajan kautta kilpailutoimikunnalle tai tuomarille tehdyistä protesteista ja vastaprotesteista on jätettävä osanottomaksun suuruinen vetoraha. Vetoraha palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Vetoraha voidaan palauttaa myös kielteisessä tapauksessa toimikunnan harkinnan mukaan.

 

7.       Toimihenkilöt

 

SM-joukkuekilpailun järjestelyistä vastaa SKSL:n asettama kilpailutoimikunta, johon kuuluvat liiton toiminnanjohtaja Esko Nuutilainen, Tuomo Halmeenmäki, Markku Kokkila, Jyrki Kytöniemi, Pekka Palamaa ja Veikko Valo. Kilpailun johtajana toimii  Markku Kokkila, hän  huolehtii kaikesta kilpailun vaatimasta käytännön toiminnasta.

 

8.       Tuomarit

 

Kilpailun tuomarina toimii Pekka Pietinen, varalla Leo Lahdenmäki.

Puhelintuomarina toimii Mikko Markkula. Hän on tavoitettavissa puhelimitse (040 5245304) ottelujen aikana. Mikäli asia ei ole ratkaistavissa ottelun aikana, niin vastalause on tehtävä kilpailun tuomarille kohdan 8 mukaisesti.