Joukkue SM-kilpailu 2010/11

Koko SM-kilpailumääräykset

4. Seurajoukkueiden SM-kilpailu

4.1. Yleistä


SM-kilpailu seurajoukkueille pelataan vuosittain. Kilpailun yksityiskohtaiset määräykset ja kilpailumääräykset vahvistetaan kutakin sarjakautta varten.
SM-kilpailu 8-pelaajaisille (II ja III divisioonassa 5-pelaajaisille) seurajoukkueille järjestetään neljällä tasolla seuraavasti:
· Suomen mestaruudesta pelataan SM-liigassa.
· paikoista seuraavassa SM-liigassa pelataan I divisioonassa
· paikoista seuraavassa I divisioonassa pelataan II divisioonassa
· paikoista seuraavassa II divisioonassa pelataan III divisioonassa
Kolmen ylimmän sarjan joukkueet määräytyvät edellisen kauden perusteella. III divisioonaan seura saa ilmoittaa haluamansa määrän joukkueita.

4.2 Pelioikeus

Joukkueen on pelattava vahvuuslukunsa mukaisessa tai muuten perusteltavissa olevassa vahvuusjärjestyksessä. Seura voi esittää muutoksia joukkueen kokoonpanon tai järjestyksen muutoksia kullakin kaudella erikseen päätettävään aikarajaan saakka.
JSM-kilpailutoimikunta päättää muutosten hyväksymisestä.
· Sama pelaaja voi pelata vain yhden seuran joukkueessa tai joukkueissa saman sarjakauden aikana. Varapelaajina ei saa käyttää vahvempia pelaajia kuin vakiokokoonpanossa.
· Pelaaja (ei kuitenkaan jäljempänä määritelty ulkomainen pelaaja) saa pelata seuransa ylemmässä joukkueessa, mikäli vahvuusjärjestystä ei rikota.
· Samalla kierroksella pelaaja saa pelata vain yhdessä joukkueessa. Samalla kierroksella tarkoitetaan otteluohjelmassa samaksi päiväksi määrättyjä otteluja.
· Väärässä pöytäjärjestyksessä tai muuten yllä olevia sääntöjä rikkovasta pelaamisesta tuomitaan kyseinen peli, ja sitä alemmat pelit, häviöiksi.
· Saman seuran joukkueet on numeroitava vahvuusjärjestyksessä.
· Kaikilla pelaajilla on oltava pelihetkellä voimassa oleva pelaajalisenssi.
· Joukkueeseen saa nimetä korkeintaan kaksi sellaista pelaajaa (5-pelaajaisessa joukkueessa korkeintaan yhden pelaajan), jotka eivät ole Suomen kansalaisia tai joilla ei ole suomalaista Kela-korttia. Varapelaajat mukaan lukien joukkueessa saa pelata kauden aikana vain kaksi näin määriteltyä ulkomaalaista. JSM-kilpailutoimikunnalla on kuitenkin yksimielisellä päätöksellä oikeus antaa yksittäiselle pelaajalle kotimaisuusstatus, vaikka hän ei olisi Suomen kansalainen eikä hänellä olisi suomalaista Kela-korttia.
Karsintaotteluissa voivat pelata vain sellaiset joukkueen vakiokokoonpanoon nimetyt pelaajat, jotka ovat kauden aikana pelanneet joukkueessa vähintään yhden pelin ja heitä heikommat varapelaajat.

4.3. Kapteeni ja joukkueen yhdyshenkilö

Joukkueelle on nimettävä kapteeni, ja hänelle varahenkilö(t), hoitamaan säännöissä ja määräyksissä kapteenille asetettuja velvollisuuksia. Ellei kapteenia ole nimetty, on kapteenina ykköspöydän pelaaja ja varalla muut pelaajat pöytäjärjestyksessä.
Kullekin joukkueelle on nimettävä yhdyshenkilö, joka hoitaa määräyksissä yhdyshenkilölle asetetut velvollisuudet.

4.4. Kilpailujärjestelmä

SM-liigassa pelaa 10-12 joukkuetta, I divisioonassa 16-24 joukkuetta 6-8 joukkueen lohkoissa ja II divisioonassa 36-48 joukkuetta pääsääntöisesti kuuden joukkueen lohkoissa. III divisioona pelataan 4-6 joukkueen lohkoissa.
Seuraamukset:
Näitä voidaan vuosittain tarkistaa JSM-kilpailutoimikunnan päätöksellä esimerkiksi luopumisten sattuessa.
SM-liigan kaksi viimeistä joukkuetta joko putoaa suoraan I divisioonaan tai joutuu karsimaan SM-liigan paikasta.
I divisioonan lohkovoittajat nousevat suoraan SM-liigaan tai pelaavat karsinnan SM-liigan paikoista SM-liigan viimeiseksi jääneiden kanssa. I divisioonan lohkojen viimeisiksi sijoittuneet putoavat II divisioonaan.
II divisioonan lohkovoittajat nousevat I divisioonaan. II divisioonan lohkojen viimeiset putoavat III divisioonaan.
JSM-kilpailutoimikunta päättää nousujärjestelmästä ja karsinnoista ennen kilpailun alkua.

4.5. Karsintaottelut

Mahdolliset karsintaottelut, SM-liigaa lukuun ottamatta, määritellään tai arvotaan lähinnä maantieteellisin perustein.
Mikäli karsintaottelu päättyy tasan, ratkaistaan voitto vertailulla siten, että 1. pöydällä voitosta saa 8 pistettä ja tasapelistä 4 pistettä, 2. pöydällä 7 ja 3,5 pistettä jne. Mikäli vertailu on tasan, ratkaisee voitto ylemmällä pöydällä.
Jos kaikki pelit ovat päättyneet tasan, ratkaistaan voittaja uusintaottelulla nopeammin ajoin.

4.6. Kilpailun aikataulu

SKSL:n hallitus vahvistaa kilpailun aikataulun. Ottelun pelaaminen ohjelmasta poikkeavana ajankohtana on mahdollista kilpailutoimikunnan päätöksellä.

4.7. Arvonta ja lohkojako

JSM-kilpailutoimikunta päättää lohkojaoista ja sarjaohjelmista.

4.8. Sijoitusten määrääminen

Suomen mestaruuden saavuttaa SM-liigan voittaja. Sijoitukset kaikissa sarjoissa määräytyvät seuraavasti:
· joukkuepisteet (joukkuevoitosta 2, joukkuetasapelistä 1 piste)
· pelipisteet (voitettujen ja hävittyjen pelien erotus, jos se on tasan, ratkaisee voitettujen pelien määrä)
· joukkuevoitot
· keskinäinen ottelu
· vertailu keskinäisessä ottelussa kohdan 4.5 mukaan
· voitto ylemmällä pöydällä keskinäisessä ottelussa
· Sonneborn-Berger -joukkuevertailu
· uusintaottelu nopeammin peliajoin
Mahdolliset rahapalkinnot jaetaan sijoitusten mukaan.

4.9. Peliaika

Kilpailun peliajan tulee täyttää normaalikertoimisen selolaskennan ja kansainvälisen vahvuuslukulaskennan minimivaatimukset.

4.10. Toimihenkilöt

SM-joukkuekilpailun järjestelyistä vastaa SKSLH:n asettama JSM-kilpailutoimikunta, johon kuuluu vähintään kolme jäsentä.
Kilpailutoimikunnan keskuudestaan nimeämä kilpailun johtaja huolehtii kaikesta kilpailun vaatimasta käytännön toiminnasta.

4.11. Tuomarit

SKSLH nimeää kilpailulle tuomarin ja hänelle varahenkilön. SKSL voi nimetä SM-liigan otteluihin tuomarin tai tuomarin, joka on saatavilla pelipäivänä puhelimitse. SKSL vastaa kustannuksista.


Sivu päivitetty 18.08.2009 klo 21:45