yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Nuorten shakkiharrastusta on helppo tukea

Antti Pyhälän valmennustukiyhdistys ry on tukenut suomalaisten nuorten ja naisten shakinpelaamista jo seitsemän vuotta. Olemme järjesteneet valmennustilaisuuksia ja myöntäneet vuosittain stipendejä. Olemme tavanneet huippusuurmestarin ja kuvanneet kärkipelaajiamme uudella tavalla. Nyt on aika luoda pieni katsaus yhdistyksemme tähänastiseen toimintaan.

Kaikki alkoi Antista

Antti Pyhälä oli terävästä pelityylistään tunnettu kansainvälinen mestari. Hänen tärkeimpiä saavutuksiaan olivat mm. shakin Suomen mestaruus vuosina 1984 ja 1989, pikapelin SM vuonna 1989 sekä voitot lukuisissa muissa turnauksissa. Turnausvoittoja tuli esimerkiksi Espoon kv-turnauksesta vuonna 1987 ja Heart of Finland -talviturnauksesta vuonna 1995. Olympiajoukkueessamme Antti pelasi viisi kertaa vuosina 1984-1992 ja erilaisia kv-turnauksia hän pelasi aktiivisesti varsinkin 1980-luvulla.

Pelaamisen lisäksi Antti käytti ehtymätöntä ideavarastoaan muiden hyväksi sekä turnausmatkoilla että valmentajana. Yksi jos toinenkin peli olympialaisissa on voitettu Antin oivallusten voimalla. Avausideoiden lisäksi hän jaksoi valaa joukkuetovereihinsa ja valmennettaviinsa taistelutahtoa. Siinä auttoi varmasti eniten oma esimerkki eli Antin satumaiset pelastautumiset sivustakatsojien jo hävityiksi luulemista asemista. Vuodesta 1988 alkaen Antti toimi myös naispelaajien valmentajana sekä avustajana useilla eri pelimatkoilla.

Antti kuoli syksyllä 1997. Tuolloin Antin äiti, nyt jo itsekin edesmennyt Hilkka Pyhälä, perusti muutaman Antin vanhan ystävän kanssa nuorten ja naisten shakinpelaamista tukevan yhdistyksen. Hautajaiskukkien sijasta muistorahat ohjattiin yhdistyksen tilille ja näin saatiin toiminta käyntiin.

Seitsemän toiminnan vuotta

Suurmestari Aleksander Halifman vieraili Helsingissä toukokuussa 1999. Hän esitteli juuri perustettua Pietarin Suurmestarikoulua ja luennoi Suomen kärkipelaajille. Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Antti Pyhälän valmennustukiyhdistys ja Suomen keskusshakkiliitto tuki tapahtumaa taloudellisesti. Vierailun arvoa nosti se, että muutama kuukausi myöhemmin Halifman voitti FIDE:n MM-turnauksen Las Vegasissa. Lisätietoja.

Valmennustukiyhdistys on järjestänyt Helsingin Shakkikodissa useita lähinnä junioripelaajille suunnattuja luentosarjoja. Keväällä 1999 Kalle Kiik ja Jussi Tella luennoivat shakin keskipeliteemoista. Vuonna 2000 luentosarjan aiheisiin kuului mm. pelien analysoimisen taito ja avausrepertuaarin rakentaminen, ja edellisten luennoitsijoiden lisäksi esiintyi Jouni Yrjölä. Keväällä 2002 yhdistys kokeili hiukan laajemmalle yleisölle suunnattua luentosarjaa shakin mestareista. Esiintyjinä olivat Kiik, Tella, Yrjölä ja Joose Norri, jotka kukin esittelivät yhden shakillisista esikuvistaan. Lisätietoja

Toimintamme rahoittamiseksi olemme järjestäneet säännöllisesti pikapeliturnauksia. Tähän mennessä on pelattu kuusi Antin Blixtiä, joiden osanottajamäärä on vaihdellut. Antin Blixtien kunniakkaat voittajat ovat:
1. Antin Blixti 2.5.1998: Joose Norri
2. Antin Blixti 17.10.1998: Eero Raaste
3. Antin Blixti 31.7.1999: Tapani Sammalvuo
4. Antin Blixti 2.12.2000: Jan Ristoja
5. Antin Blixti 7.2.2002: Joose Norri
6. Antin Blixti 29.11.2002: Eero Raaste.
Lisätietoja.

Yhdistyksellemme on kerätty varoja myös tekemällä shakkikalenteri vuodelle 2002 ja myymällä sitä erilaisissa kotimaan shakkitapahtumissa. Useat maamme kärkipelaajat suostuivat kuvattavaksi kalenteriin, jota myytiinkin kohtuullisesti. Kuvattavat saivat osallistumisestaan korvaukseksi hyvän mielen, ja shakkiväki sai nähtäväkseen ne tutut shakki-ihmiset hiukan erikoisimmissa vaatteissa tai asetelmissa.

Konkreettisimmin tuntuva toimintamuotomme on nuorille ja naisshakinpelaajille suunnatut stipendit, joita olemme pyrkineet jakamaan vuosittain. Yleensä stipendejä on voinut hakea loppuvuodesta. Tärkein peruste stipendin saamiselle on ollut viimeaikainen menestys suhteutettuna pelaajan ikään. Lisäksi olemme ottaneet huomioon muita tekijöitä, kuten pelaajan asuinpaikasta johtuvat erityisen suuret matkakustannukset. Jotta mahdollisimman moni olisi saanut edes pienen stipendin kannustukseksi, aiempina vuosina saadut stipendit on otettu jakopäätöstä tehtäessä huomioon. Avoin toiminta on ollut periaatteenamme alusta lähtien ja siksi stipendien saajat ja summat on julkaistu vuosittain yhdistyksen nettisivuilla. Stipendejä on jaettu 52 kappaletta vuosina 1998-2003 ja niiden yhteissumma on noin 5500 euroa.

Miten voit osallistua?

Kaikki yhdistyksen keräämät jäsenmaksut, kannatusjäsenmaksut, turnaustuotot ja muut mahdolliset tulot käytetään lyhentämättöminä nuorten ja naispelaajien tukemiseen. Helpoin tapa tukea toimintaa on maksaa suuruudeltaan vapaavalintainen kannatusjäsenmaksu yhdistyksen tilille Nordea 147030-208622. Mikäli haluat järjestää turnauksen tai muun tapahtuman, jonka tuotosta haluat ohjata osan nuorten tukemiseen, voit ottaa yhteyttä yhdistyksemme puheenjohtajaan Eero Raasteeseen tai sihteeriin Johanna Paasikangas-Tellaan. Sihteerin tavoittaa numerosta 050 567 5339 ja sähköpostiosoitteet ovat Eero.Raaste@kolumbus.fi ja Johanna Paasikangas-Tella@shakki.net. Yhdistyksen toiminnasta saat lisätietoja internet-osoitteesta http://www.shakki.net/antti/.


VII Antin Blixti 9.11.2004

Johanna Paasikangas-Tella

Lisätietoja: Yhdistyksen kotisivut.