Päivitetty: 03.04.05                             ShakkiKerho X     

 

historiaa

Shakkikerho X r.y:n säännöt

Shakkikerho X r.y:n Perustamiskokous

X:n Hallitus

yleistä  sarjapelit  tuloksia  selot  linkit

 

Shakkikerho X:n syntyhistoria

Vantaalla 9.4.2002, Petteri Paronen

HOSK

Shakkikerho X ei syntynyt tyhjästä vaan sillä on takanaan kunniakas historia. Hämäläisessä osakunnassa on ollut kautta aikojen aktiivista harrastustoimintaa. Shakkikin on kuulunut ohjelmaan ja 80-luvun lopulla taisi Hämiksellä pyöriä tavallistakin enemmän shakinpelaajia - huippujakin. Monien mieleen varmaan tuli perustaa uusi kerho, mutta Tervaniemen Kimmo pani asiat viimein hoitumaan. Lähes kaikki pelurit olivat siten yliopisto-opiskelijoita. Mukaan "pyrki" ja pääsi livahtamaan muutama ulkopuolinen. Satuin muuttamaan opiskelujen jälkeen Helsinkiin ja päätin vaihtaa kerhoa. Juuri perustettu uusi kerho tuntui juuri oikealta paikalta. Ainoa ikävä puoli oli se, että kotopuolessa etunimeni vääntyi jostain syystä Petturiksi. Hämäläisen osakunnan shakkikerho eli HOSK oli täynnä hyviä pelaajia ja niinpä olisi selvää, että se nousi porras portaalta kunnes ylsi mestaruussarjaan. Karsintaottelu KS-58:iä vastaan mestaruussarjaan noususta päättyi uskomattomaan 8-0 voittoon. Upein HOSKilaisten saavutus lienee hyvästä pelaamisesta huolimatta shakkilehti Avoin Linja. Lehden kirjoituksista päävastuun kantoivat päätoimittaja Jari Pietilä ja Jouni Yrjölä. Tätä juttua naputellessani erehdyin selailemaan vanhoja numeroita ja aikaa rupesi haaskaantumaan. Lehdissä on yllättävän hyviä teoria-artikkeleita ja pelaajaesittelyitä, jotka tuntuivat nyt luettuna edelleen tuoreilta ja raikkailta jutuilta. Lehteilyn seurauksena jouduin ottamaan 6 lehteä sivuun tarkempaa tutkimista varten. Lehden mainio nimi on muuten shakkimestari Jyrki Rantalan keksimä.

Shakkikerho Ilves syntyy = Aatos + HOSK

Jossain vaiheessa HOSKin toiminta alkoi hiipui ja Aatoksen porukoilla taisi olla samoja ongelmia. Näin ollen syntyi fuusio näiden seurojen välillä. Toiminta ei siitä kuitenkaan ainakaan minun mielestäni sen kummemmin saanut ilmaa siipiensä alle. Semmoista tasaista rutiinikuviota pyöritettiin. Kerhoiltoja yritettiin pitää Shakkikodissa vaan ei niitä kiinnostuneita oikein riittänyt. Kerhoiltojen puute ei ollut suurin ongelma vaan kenties se, että yhä enemmän alkoi olla pelaajia jotka eivät pelanneet juuri ollenkaan. Joukkueiden kasaaminen vaati enenevässä määrin aikaa ja vaivaa. Lumo oli kadonnut. Megajengiin liittymisestä on päätetty vuosikokouksessa, joka pidettiin 23.4.1998. Äänestystulos : liittymistä kannatti 7 , vastusti 2 ja tyhjää äänesti 2. Äänimääristä voi päätellä, että asia ei herättänyt suuria intohimoja – vallalla oli hälläväliä mentaliteetti. Paikallehan oli vääntäytynyt vain kourallinen pelureita.

Garde = Fischer-Caissa + Gambiitti + Ilves(HOSK + Aatos)

Oli heti selvää ettei megafuusio ole minua varten. Jos hommat ei jossain seurassa kunnolla toimi niin ei se siitä parane, että lyödään yhteen samassa jamassa olevia seuroja. Jotenkin tuli sellainen fiilis, että oletetaan fuusion kautta saatavan lisää turnausjärjestäjiä ja muita puurtajia. Niin usein pelaajat haluavat vain pelata unohtaen, että seuran pyöritys vaatii jotain muutakin.

Uusi seura ?

Ensi alkuun hetken tuumailin mihin muuhun seuraan voisin liittyä. Yksi mahdollinen tuli mieleen, mutta silti ajattelin uutta seuraa tarvittavan. Olin yhteydessä Saksisen Raineriin ja Nymanin Leifiin ja heillä olikin samat aatokset. Silloin oli selvää, että uusi seura syntyy. Lopulta ilmeni, että peräti 14 Ilvesläistä ei ollut kiinnostunut megafuusiosta, joka Gardena nykyään tunnetaan. Itse asiassa tuo määrä oli noin kolmasosa Ilveksen pelaajista. Meidän porukka vain oli niin sopuisaa, ettei haluttu laittaa kapuloita fuusion rattaisiin. Muistelen äänestäneeni tyhjää, kun Ilves päätti megafuusioon menosta. Kaikki uuden seuran perustajajäsenet olivat muuten vanhoja HOSKilaisia. Sähköposti, jossa pyydettiin X:n perustamiskokoukseen olikin osuvasti otsikoitu : Back-to-Roots. Ainoa ero entiseen HOSKiin oli se, että huippupelureita ei X kiinnostanut.

Perustamiskokous 20.5.1998 – X syntyy

Perustamiskokous pidettiin 20.5.1998 Cafe Mascotissa klo. 18.30 alkaen. Ennen kokousta olin vielä vähän odottavalla kannalla – mitähän tästä mahtaa tulla. Kun huomasin, että lähes kaikki olivat vaivautuneet tulemaan paikalle epäilykseni haihtuivat – tämä homma toimii. Muistiinpanojeni mukaan paikalla oli seuraavat henkilöt:
Aho Tuomo Hella Olli
Kiili Sakari
Nurminen Tero
Nyman Leif
Pakarinen Pekka
Paronen Petteri
Pulkkanen Anssi
Saksinen Raineri
Tervaniemi Kimmo
Tähkävuori Tapani (kannatusjäsen)

Kokouksen kuumaksi perunaksi muodostui seuran nimen valinta. Keskustelu oli vilkasta ja muutama olutkin siinä otettiin asiaa pyöritellessä. Kaikki, joilla oli omia nimiehdotuksia vetosivat muita äänestämään "lapsiaan". Emerson ja X olivat Nymanin Leifin ehdotuksia. Musta hevonen Pulkkasen Anssin ehdotus. Multa oli puristautunut aivopoimuista Hasardi ja Revanssi. Rantalan Jyrki oli ehdottanut megaporukalle nimeä Tempo. Se ei ollut heille kelvannut ja niinpä nappasin sen mukaan meidän nimikisaan. Jokainen sai antaa kolmelle ehdotukselle pisteitä. Parhaalle kolme pinnaa, seuraavalle 2 ja kolmannelle 1 piste.

Lopulta äänestettiin ja mukana oli alla olevat vaihtoehdot. Suluissa ehdotusten saamat äänimäärät.
Nimivaihtoehdot :
Hasardi (2 )
Revanssi (2)
Roots (2)
Emerson (6)
Tempo (9)
Mustahevonen (10)
X (13)

Kaksi parasta nimiehdotusta meni loppukisaan.
Mustahevonen (3)
X (5)

Näin oli X tullut uuden kerhon nimeksi. Aluksi en pitänyt nimestä ollenkaan, koska tuo Tempo nimi viehätti paljon enemmän. Tällä hetkellä tuntuu nimi mitä parhaimmalta antaahan se joka pelille kunnon tavoitteen. Matti tauluun ja siihen loppuu sätkiminen. Materiaali ei ratkaise vaan toimivat nappulat, jotka saartavat vastustajan kuninkaan. No – eipä se hyökkääminen ja matinteko tässä seurassa sen helpompaa ole kuin ennenkään. Mutta saa kai sitä pieni ihminen unelmoida.

Kokouksen muut päätökset sujuivat nopeasti ilman äänestyksiä tai vastaehdokkaita. Puheenjohtajaksi huudettiin Raineri Saksinen ja varapuheenjohtajaksi Leif Nyman. He jatkavat toimissaan tälläkin hetkellä. Taloudenhoitajaksi valittiin epähuomiossa Petteri Paronen. Hänen tilalleen on onneksi saatu pätevä henkilö, kun Timo Kärnä on ottanut vastuullisen tehtävän hoitaakseen.

Tällä kombolla oli ja tuntuu edelleen olevan syyhyä pelaamiseen. On tää outoa porukkaa !

Ps.
Jutustellessani äsken Nymanin Lefan kanssa noista nimiehdotuksista niin häntä rupesi kovasti naurattamaan ja hän väitti hohotuksensa lomassa, että mulla oli noin 40 nimiehdotusta. Tuntui ihan hupijutulta, mutta kuinka ollakaan löysin paperin, jonka yläkulmaan oli merkitty 44 -> 15 . Varmaan jotain taikajuomaa olen ottanut, kun noin hulvaton määrä ehdotuksia(44) on esiin putkahtanut. Allaolevat 12 nimeä + ylläolevat 3 nimeä on siten säilynyt raapusteltuna kyseiseen paperiin. Kumma juttu – ei enää muista edes omia kohkaamisiaan. Itse perustamiskokousta en sentään onneksi sekoittanut kuin kolmella ehdotuksella.
Itsesensuroidut nimiehdotukset :
Caramba, Fakiirit, Hämäys, Koukkaus, Maximi, Pokerface, Mars, Attilan pojat, Rautanyrkki, Urhot, Musta Hevonen ja Avoin linja.