Etusivu > Shakkikoulu > Aleksei Holmsten > Torni vastaan kaksi sotilasta

Torni vastaan kaksi sotilasta

Tässä asemassa valkean vapaasotilaat ovat lähellä korottumista, mutta mustalla on kuitenkin voittoasema. Tämä on itse asiassa viimeinen mahdollisuus saada sotilaat kiinni pelkällä tornilla, sillä jos edes toinen valkean sotilaista olisi ruudun pitemmällä, musta torni ei enää yksin pystyisi estämään korottumista. Mustasta kuninkaasta ei tässä asemassa ole apua, koska se sijaitsee aivan liian kaukana pystyäkseen jarruttamaan sotilaiden etenemistä.

 

 

1... Tb1!

Torni sijoitetaan pidemmälle edenneen sotilaan taakse. Näin sotilaiden eteneminen on estetty. Totea itse: jos kumpi tahansa sotilas liikkuu, b-sotilas on suissa!

Hirvittävä virhe olisi 1... Ta1?? 2. b7 Tb1 3. a6 Kg1 4. a7 Tb3+ 5. Kf4 Tb4+ 6. Ke5 Txb7 7. a8=D+-

2. Kf4

Koska sotilaita ei kannata siirtää, valkea yrittää tuoda kuninkaansa apuun.

2... Tb5!

Ensimmäisellä siirrollaan musta esti sotilaiden etenemisen. Seuraava vaihe on sotilaiden voittaminen. Siirrolla 2...Tb5 musta uhkaa a-sotilasta pysyen samalla pidemmälle edenneen sotilaan takana ja estäen näin koko ajan sotilaiden etenemisen.

2... Ta1?? 3. b7 Ta4+! 4. Ke3! (4. Ke5?? Txa5+ 5. Kd6 Tb5 6. Kc7=) 4... Ta3+ 5. Kd2 Ta2+ (5... Tb3 6. a6+-) 6. Kc3 Ta3+ 7. Kb2 Txa5 8. b8=D+-

3. Ke4 Txa5

Musta lyö a-sotilaan ja poistuu hetkeksi b-linjalta, mikä sallii b-sotilaan nyt edetä.

4. b7

4. Kd4 Tb5-+

4... Tb5-+

Mutta musta ehtii takaisin sotilaan taakse ennen korotusta ja syös sen pois seuraavalla siirrollaan. Valkean tilanne tietenkin paranee mikäli muutamme alkuasemaa siten, että sijoitamme valkean kuninkaan lähemmäksi sotilaita. Esimerkiksi jos alkuasemassa valkean kuningas on ruudussa g4, valkea saa jo tasapelin. Valkea voittaa, mikäli hänen kuninkaansa on alkuasemassa esimerkiksi ruudussa a7, d6 tai e2.

* [Aleksei Holmsten]