Etusivu > Shakkikoulu > Aleksei Holmsten > Uhkaus ja heikennys

Uhkaus ja heikennys

Tämä asema on suunnilleen tasapainossa. Kehitys on täysin tasoissa ja sotilasasema on täysin symmetrinen (eli pelaajien sotilaat sijaitsevat samoilla linjoilla - toisiaan vastassa). Mustan ratsu sijaitsee heikosti laudan reunalla, mutta toisaalta valkeankaan kevyen upseerin tilanne ei ole miellyttävä, sillä Lg2:n toimintasäde on oman e4 sotilaan rajoittama.

Uhkaus, heikennys
 

 

1. g4??

Paha asemallinen (eli strateginen) virhe, tyypillinen aloittelijalle. Valkea saa kyllä uhatuksi ratsua, mutta olisi pitänyt miettiä onko siirto hyvä myös siinä tapauksessa, että vastustaja torjuu siirron sisältämän uhkauksen. Siirrolla 1.g4?? valkea loi asemaansa pahan heikkouden, f4-ruudun, joka mustan puolelta ajateltuna on nyt vahva ruutu. Valkean ei olisi pitänyt lainkaan siirtää g-sotilasta, joka vielä g3:ssa sijaitessaan kontrolloi f4-ruutua. Heikkouden luomisen lisäksi 1.g4?? samalla ajaa mustan ratsun heti huonommasta reunasijainnista erinomaiselle f4 ruudulle.

1... Rf4

Nyt mustalla on erinomainen tukikohta ratsulleen. Ratsun asema on suojattu omalla sotilaalla, eikä mikään valkean sotilas voi enää ajaa ratsua pois. Upseeritukikohdat ovat sitä parempia mitä lähempänä vastustajaa ne ovat. Tässä f4-tukikohta on vastustajan kenttäpuoliskolla, lähellä vastustajan kuningasta ja myös lähellä keskustaa. Kysymys: Onko hyvä idea siirtää ratsu d4-tukikohtaan manööverillä Re6-d4? Vastaus: ei. D4-ei ole vahva tukikohta mustan upseereille, koska valkea voi pelaamalla c3 ottaa tukikohdan kontrolliinsa. vaikea sana: manööveri. Käsitteellä manööveri tarkoitetaan upseerin siirtämistä usean siirron avulla toiseen asemaan. Siirto Rh5-f4 ei ollut manööveri, koska siihen kului vain yksi siirto. Sen sijaan Rf4-e6-d4 olisi manööveri, koska siihen kuluisi jo useampia siirtoja. Manööveri tehdään yleensä jo valmiiksi kehitetyllä nappulalla, eli napilla joka on jo pelissä mutta halutaan viedä vielä paremmaksi arvioituun asemaan. Myös Rf4-g6-h8 olisi manööveri, mutta ilmiselvästi huono sellainen.

[Aleksei Holmsten]