Etusivu > Shakkikoulu > Aleksei Holmsten > Vaihto, kuninkaan rooli

Vaihto, kuninkaan rooli

Tässä asemassa mustan kuningas on joutunut uhanalaiseen asemaan, valkean raskaiden upseerien ristituleen. Jos kuninkaasi on vaikeuksissa, sinun kannattaa yritää vaihtaa nappuloita, jotta saisit vähennettyä hyökkääjien määrää. Tässä musta onkin viimeksi pelannut ...Df8 ideanaan vaihtaa pois hyökkääjistä kaikkein vahvin eli daami.

 

 

1. Dxf8??

Tämä vaihto on paha asemallinen virhe, tyypillinen aloittelijalle.

Valkealla oli tilaisuus hyödyntää mustan kuninkaan heikkous: välittömän taktisen ratkaisun olisi tuonut 1. T1c6+! Txc6 2. Txc6+ ja valkea voittaa väkisin daamin ja pelin.

1... Txf8

Daamien vaihduttua valkealle ei jää enää riittävästi tulivoimaa mustan kuninkaan ahdisteluun. Aina kun siirrytään loppupeliin ja suuri osa upseereista on vaihdettu pois, kuningas muuttuu suojaa tarvitsevasta ressukasta aktiiviseksi voimatekijäksi. Tällöin kuningas on syytä tuoda mukaan pelitapahtumiin, ja tässä mustan kuningas sijaitseekin hyvin, lähellä keskustaa. Huomaa, että siirtoa aikaisemmin musta kuningas sijaitsi surkeasti. Daamien vaihto käänsi tilanteen hetkessä päälaelleen. Nappuloita vaihdettaessa on oltava tarkkana, sillä usein vaihto on jommalle kummalle edullinen. Vaihtaminen on kuin kaupankäyntiä, jossa sinun on tarkasti katsottava ettet vaihda hevostasi aasiin etkä myy autoasi liian halvalla. Peli voisi jatkua nyt

2. Txh7 d4

ja mustalla on voittoasema pitkälle edenneen vapaasotilasparin ansiosta. Kysymys: Olisiko mustan kannattanut siirron 2...d4 sijaan syödä ilmainen sotilas siirrolla 2...Ta2? Vastaus: ei. Siirto 2...Ta2?? olisi ollut välittömän katastrofin aiheuttava taktinen virhe.

[Aleksei Holmsten]