Tammer-Shakki

Tervetuloa Tampereen suurimman shakkikerhon kotisivuille!

Uutisia

18.2.2024

Nuorten Pohjoismaiden mestaruuksista pelattiin Valkeakosken Päivölässä 16.-18. helmikuuta. Kilpailu pelattiin viidessä ikäryhmässä niin, että kullakin osallistuvalla liitolla oli kussakin ikäryhmässä kaksi edustajaa.

Keskimmäisessä vuonna 2009 tai myöhemmin syntyneiden ikäsarjassa Suomea ja Tammer-Shakkia edusti Niklas Jaakkola hienosti menestyen. Turnaus alkoi tuloksellisesti verkkaisesti, kun avauspäivänä ilmeisen alirankattu islantilainen Mikael Bjarki Heidarsson veti pidemmän korren. Perjantain toisessa ottelussa tuli tasapeli ruotsalaista Lavinia Valcua vastaan. Lauantain ensimmäisessä pelissä Niklas voitti mustilla Färsaarten Petur Gardar Magnussenin, päivän jälkimmäinen päättyi tasan Norjan Teodor Tenfjord Engelseniä vastaan. Neljän pelatun kierroksen jälkeen Niklas tuloksellaan 2/4 oli vasta seitsemäntenä puolitoista pistettä kärkeä perässä. Sunnuntaina peli kulki: kaatui ensin ikäryhmän ykkössijoitettu Tanskan Vitus Bondo Medhus ja sitten kilpailua kahden päivän johtanut ja lopulta viidenneksi sijoittunut Islannin Matthias Bjorgvin Kjartansson.

Kun muilla pöydillä pelit menivät suotuisasti, päädyttiin lopulta tilanteeseen, jossa neljä pelaajaa olivat keränneet neljä pistettä kuudesta pelistään. Turnauksessa käytetty ensimmäinen vertailu (Buchholz heikoimman vastustajan vähentäen) suosi Niklasta ja näin hänet julistettiin Pohjoismaiden mestariksi. Tammer-Shakki onnittelee! Hopea ja pronssi menivät Islantiin ja Ruotsiin Niklaksen avauspäivän vastustajille. Yhtenä peliesimerkkinä, näin kaatui tanskalainen sunnuntain avauskierroksella:

Yhtä ikäsarjaa alempana vuonna 2011 tai myöhemmin syntyneissä kilpaili Tuomas Rantala. Hänen turnauksensa alkoi komeasti voitolla ryhmän ykkössijoitetusta tanskalaisesta Villads Majvang Sandmannista. Seuraavien pelien tappiot Norjan Jiabao Eivind Jille, Suomen Oliver Niemiselle ja Ruotsin Nathan Premanille kuitenkin pudottivat hänet mitalivauhdista. Päätöspäivänä turnausta kirkasti voitot Färsaarten Andrias Gothe Aslakksonista ja Sigurdur Pall Gudnyjarsonista. Tulos 3/6 riitti lopputuloksissa seitsemänteen sijaan. Peliesimerkiksi valikoitui avauskierroksen voittopeli:

Muissa ikäryhmissä Suomelle toivat menestystä B-ikäsarjan voittanut Aku Salonen ja E-ikäsarjassa hopealle sijoittunut Yiming Zhang. Kumpikin edustaa helsinkiläistä Aatosta. Tammer-Shakki onnittelee heitäkin!

Kilpailun tulokset:
A-sarja
B-sarja
C-sarja
D-sarja
E-sarja

Loput pelit ja muun muassa kuvia löytää kilpailun kotisivuilta.

Risto Eerikäinen

18.1.2024

Tammer-Shakki järjestää sunnuntaina 28. tammikuuta yksipäiväisen nopean shakin turnauksen Sarvijaakonkadulla. Kilpailussa pelataan viisi kierrosta peliajoilla 20 minuuttia + 20 sekuntia/siirto. Osanoton varmistus on klo 9.30-10.00, ensimmäinen kierros alkaa klo 10.30 ja turnaus päättyy noin klo 19. Osallistumismaksu on 20 euroa aikuisilta ja 10 euroa vuonna 2004 tai myöhemmin syntyneiltä nuorilta, ja se maksetaan käteisellä osanoton varmistuksen yhteydessä.

Tulokset menevät selolaskentaan, joten pelaajalisenssi vaaditaan kaikilta vähintään 11 selopeliä ennen turnausta pelanneilta. Jos lisenssi on päässyt vanhenemaan, käykää hankkimassa tämänvuotinen A-lisenssi osoitteesta https://info.suomisport.fi/. Hyvä investointi: kisoja järjestetään Tampereen seudulla taajaan tänäkin vuonna.

Ilmoittautuneet:

NimiSeuraSelo
Jesse SissalaCC Nokia1921
Miska MoisioTammerSh1902
Aleksi PuistoTammerSh1871
Pessi HeinoEtVaS1794
Matti HelmisolaCC Nokia1767
Eemi LappalainenTammerSh1692
Risto EerikäinenTammerSh1669
Aapo SiurolaTammerSh1609
Jyrki SillanpääCC Nokia1564
Mika HaapamäkiMoukat1548
Vilho HyytiäinenCC Nokia1501
Tuukka BergTammerSh1427
Valtteri PärssinenTammerSh1409
Juha VuorinenTammerSh1380
Leevi HuotariCC NokiaU1347
Pál SzabóTammerSh1294
Pasi IlomäkiTammerShU1265
Vellu AlisaariRampKa1256

Risto Eerikäinen

28.12.2023

Uusi shakkivuosi pyörähtää vauhtiin ensi viikolla. Tammer-Shakki ry:ssä tapahtuu puheenjohtajavaihdos, kun marraskuun syyskokouksessa valittu Riki Hakulinen ottaa tehtävän hoitaakseen. Edeltäjä Mika Karttunen jatkaa varapuheenjohtajan roolissa. Hallituksessa jatkavat myös sihteeri Eerikki Maula, Jyrki Kytöniemi, Darren Reed ja Risto Eerikäinen. Uusina hallitukseen tulevat uusi rahastonhoitaja Juho Ihalainen sekä Pasi Ilomäki.

Jäsenmaksun syyskokous piti 40 eurossa aikuisilta ja 20 eurossa alle 18-vuotiailta lapsilta ja nuorilta, opiskelijoilta, eläkeläisiltä, työttömiltä, varusmiehiltä ja siviilipalvelusta suorittavilta. Sen voi maksaa seuran tilille FI59 4510 7720 0345 37 tai sen voi maksaa kerholla käteismaksulla. Lisäksi: olittepa uusia tai vanhoja jäseniä, täyttäkää tämä lyhyt lomake https://forms.gle/A5Xqv18atXGiaP9p6, jotta saamme hieman ajastaan jääneen jäsenrekisterin ja sähköpostilistan helposti ajan tasalle. Vaihtoehtoisesti ja mikäli syystä tai toisesta välttämätöntä, voi oman täyden nimensä kaikkine etunimineen, kotikuntansa, sähköpostiosoitteensa ja puhelinnumeronsa lähettää seuran sihteerille eerikki.maula@gmail.com

Seuran kerhotoiminta jatkuu vuoden 2023 kaltaisena. Kerho on joka torstai klo 18.30 Sarvijaakonkadulla. Tänään 28.12. on poikkeuksellisesti avoimet ovet jo 15.30 alkaen. Ohjelmassa vapaata pelailua, piparia ja glögiä. Levittäkää sanaa, vinkatkaa tutuillenne. Seuran tavoitteena on saada vuonna 2024 yhä lisää nettipelaajia kiinnostumaan lähishakista. Klo 18.30 alkaa tavanomainen kerhoilta, johon on tietenkin kaikki tervetulleita kuten aina. Lisäksi internetissä pelataan pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina seuran Lichess-joukkueeseen liittyneille avoin areenaturnaus.

Jos Suomen Shakkiliiton kilpailulisenssi on vanhentumassa vuodenvaihteessa, käykää uusimassa Suomisportissa https://info.suomisport.fi/. Vuoden ensimmäinen kilpailu Pirkanmaalla on ohjelmassa jo loppiaisviikonloppuna Nokialla, jossa pelataan CC Nokian kaksipäiväinen viikonlopputurnaus. Lisätiedot siitä Nokian kerhon kotisivuilla. Alustavasti muuten Pirkanmaan lähishakkikilpailukalenteri 2024 näyttää tältä:

6.-7.1. Viikonlopputurnaus (CC Nokia)
13.-14.1. Tammikuun JSM-kierros
27.1. Nuorten nopean shakin turnaus Sastamalassa (VammSK)
28.1. Shakkilinna Young Masters -karsintakilpailu verkossa
10.-11.2. Helmikuun JSM-kierros
24.2. Shakkilinna Young Masters -karsintakilpailu verkossa
25.2. Shakkilinna Young Masters -karsintakilpailu verkossa
2.-3.3. Viikonlopputurnaus Tampereella (TammerSh)
9.-10.3. Viikonlopputurnaus Kangasalla (KSK)
16.-17.3. Maaliskuun JSM-kierros (liiga ja III-div nousukarsinta)
23.3. Shakkilinna Young Masters -karsintakilpailu verkossa
13.-14.4. Akaan Shakin viikonlopputurnaus (AkaaS)
21.4. Shakkilinna Young Masters -karsintakilpailu verkossa
27.4. SiMa-pikashakkiturnaus Tampereella (AkaaS)
28.4. Shakkilinna Young Masters -karsintakilpailu verkossa
18.5. Shakkilinna Young Masters -karsintakilpailu verkossa
25.5. Koulujoukkueiden SM (AkaaS)
26.5. Nuorten pikashakin SM ja JSM (AkaaS)
2.6. Shakkilinna Young Masters -karsintakilpailu verkossa
15.-16.6. Viikonlopputurnaus Kangasalla (KSK)
29.6. Shakkilinna Young Masters -finaaliturnaus Tampereella
10.8. XVIII Akaan turnaus (AkaaS)
7.-8.9. JSM 2024-25
21.9.-22.9. Viikonlopputurnaus Kangasalla (KSK)
5.-6.10. JSM 2024-25
19.-20.10. Viikonlopputurnaus Tampereella (TammerSh)
16.-17.11. JSM 2024-25
23.11. Pikashakkiturnaus Kangasalla (KSK)
14.12.-15.12. Viikonlopputurnaus Kangasalla (KSK)

Kevätkaudella pelataan lapsille ja nuorille tarkoitettu Shakkilinna Young Masters -turnauskokonaisuus. Siitä lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet https://www.shakkilinna.fi/…/Shakkilinna_young_masters_2024…. Tammer-Shakki täyttää kalenteria vielä nuorten selokunkkuturnauksilla, toukokuulle alustavasti suunnitellulla, tänä vuonna Tampereella pelattavalla Turku-Tampere-pikashakkiottelulla, Kinkkuturnauksella sekä myös myöhemmin päätettävillä kaikenikäisten kilpailuilla. Hyvää shakkivuotta 2024 toivottaa Tammer-Shakki ry:n hallitus.

Risto Eerikäinen

8.12.2023

Pikashakin SM-kilpailut 2023 pelattiin Helsingissä maamme 106. itsenäisyyspäivänä. Turnauksen voittajaksi selviytyi ennakkosuosikki KvM Toivo Keinänen tuloksella 26,5/28. Kahden ja puolen pisteen verran taa jäi KvM Vilka Sipilä (24/28) ja kolmanneksi tuloksella 19/28 päätyi FM Erik Rönkä.

Ainoa Tammer-Shakin edustaja 70 pelaajan joukossa oli Diana Vashchenko, joka suoriutui urakasta hienosti. Tulos 15/28 tuotti koko turnauksessa 26. sijan ja suoritusluvun 2048. Mutta mikä olennaisempaa, myös pronssisen mitalin naisten luokassa, jonka kärkisijat menivät WFM Anastasia Keinäselle ja Lilja Bederdinille, jotka päätyivät tasapisteisiin 16,5 pisteeseen. (Uusinta naisten mestaruudesta jäi pelaamatta toimitsijavirheen vuoksi ja ongelmaa ratkoo nyt Shakkiliiton toimielin.) Vashchenkon pronssin kannalta ratkaisevaa oli toiseksi viimeinen kierros, jolla hän voitti FM Johanna Paasikankaan kahdesti, molemmin värein. Paasikangas jäi neljänneksi 14 pisteellään.

Kilpailun tulokset

Risto Eerikäinen

31.10.2023

Yksi suomalaisen shakkivuoden suurimmista tapahtumista, koululaisten SM-kilpailut, pelattiin Päivölän opistolla Valkeakoskella 28.-29. lokakuuta. Osallistujia oli kaikkiaan hurjat 182.

Tammer-Shakin nuorista parhaiten menestyi kangasalalaista Ruutanan koulua edustanut Tuomas Rantala. Alle 12-vuotiaiden D-sarjassa hän saavutti hienosti viisi voittoa ja kaksi tasapeliä päätyen tasapisteisiin porilaisen Oliver Niemisen kanssa. Ratkaisua haettiin ensin pikashakkiuusinnasta, mutta tuloksetta, kun molemmat pelit päättyivät tasan. Mestaruus ratkaistiin lopulta armageddon-pelissä, jossa Rantala saavutti tasapelin mustilla nappuloilla ja kruunattiin näin koululaisten Suomen mestariksi.

14-vuotiaiden C-sarjassa Takahuhdin koulua edustanut Niklas Jaakkola johti turnausta ennen päätöskierrosta, mutta joutui tyytymään hopeaan hävittyään harmittavasti helsinkiläistä Pessi Heinoa vastaan. Viisi voittoa, tasapeli ja tappio toivat kuitenkin hopeisen mitalin, mikä on hyvä saavutus sekin! Kulta meni kuudella pisteellä turkulaiselle Eeli Asikaiselle, jonka ainoa pistemenetys turnauksessa tuli Jaakkolaa vastaan.

Muokkaus: Kilpailun yhteydessä pelattiin myös kuuden pelaajan O-sarja, jossa kilpailivat opettajat. Voiton vei puhtaalla tuloksella 5/5 Tammer-Shakin Soini Särkilahti.

Kilpailun tulokset:
A-sarja
B-sarja
C-sarja
D-sarja
E-sarja
F-sarja
O-sarja

Risto Eerikäinen

Ajankohtaista