Tammer-Shakki

Tervetuloa Tampereen suurimman shakkikerhon kotisivuille!

Uutisia

19.8.2023

Perinteikäs vuonna 1923 perustettu Tampereen Shakkiklubi täytti keväällä sata vuotta. Tammer-Shakki onnittelee!

Tammer-Shakki toimitsija- ja välineresursseineen tarjoutui taannoin kantamaan päävastuun kisajärjestelyistä. Turnaus pelataan 7.-8. lokakuuta. Kilpailukutsu julkaistiin Shakkiliiton sivuilla tällä viikolla. Pelipaikaksi saatiin jälleen kevään suuresta ELO-kelpoisesta viikonloppukisastakin tuttu Tammerkosken koulutalon ruokala. Turnauksessa pelataan tällä kertaa viisi kierrosta niin, että ensimmäinen kierros pelataan nopean shakin miettimisajoilla ja neljä muuta FIDE:n laskennan vaatimukset täyttävällä pitkän pelin miettimisajoilla.

Pelipaikka sijaitsee osoitteessa Rautatienkatu 3-5. Se on korkea punatiilinen rakennus Rautatienkadun oikealla puolen, kun suuntaa rautatieasemalta noin 600 metriä pohjoiseen. Se on keskeisellä paikalla ja hyvin saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä siis. Mutta yksityisautoilijoille vinkkinä: Armonkallion alueen katujen varsilla muutaman sadan metrin päässä pelipaikalta on lauantaisin vapaa pysäköinti. Sunnuntaisin pysäköinti on vapaata pelipaikan läheisyydessäkin.

Kilpailu on kaikille avoin ja pelataan enintään 32 pelaajan ryhmissä vajaakierroskilpailuna. Osallistumismaksu on 40 euroa aikuisilta ja 20 euroa vuonna 2003 tai myöhemmin syntyneiltä nuorilta. Pelaajalisenssi vaaditaan normaalin käytännön mukaisesti pelaajilta, jotka ovat pelanneet vähintään 11 selopeliä, joista viimeisimmät vuonna 2020 tai myöhemmin. Turnauksen palkintopottiin on saatu 1 300 euroa, ja siihen lisätään noin 40 prosenttia osallistumismaksuista. A-ryhmän voittajan palkinnoksi luvataan minimissään 500 euroa. Tarkemmat yksityiskohdat julkaistaan pelipaikalla, kun pelaajamäärä ja ryhmien määrä on selvillä.

Kilpailuun ilmoittaudutaan jo ylläkin linkitetystä kilpailukutsusta löytyvällä lomakkeella. Luetteloa ilmoittautuneista päivitetään tähän uutiseen kilpailun lähestyessä.

Risto Eerikäinen

13.8.2023

Tänä viikonloppuna oli jaossa nopean shakin Suomen mestaruudet Akaan Toijalassa. Lauantaina pelattiin henkilökohtaisesta mestaruudesta ja sunnuntaina ohjelmassa oli joukkuekisa. Kumpikin pelattiin 15 minuutin ajoilla ja viiden sekunnin siirtolisällä.

Lauantain henkilökohtaiseen kisaan oli saapunut 78 pelaajaa, joista peräti 17 edusti Tammer-Shakkia. Yhdeksän kierroksen jälkeen Tammer-Shakin FM Jani Ahvenjärvi oli päätynyt 7,5 pisteeseen yhdessä KvM Vilka Sipilän ja FM Jari Järvenpään kanssa. Kilpailumääräysten mukaisesti pelattiin tasapisteissä olleiden kesken uusinta pikapeliajoin, jossa Ahvenjärvi vei pisimmän korren ja näin kruunattiin nopean shakin Suomen mestariksi. Tammer-Shakki onnittelee!

Sunnuntain joukkuekisassa oli myös vahva edustus seurallamme, kun paikalle saapuneista 17 nelihenkisestä joukkueesta kolme oli meidän joukkueitamme. Ykkösjoukkue Mika Karttunen, Pekka Köykkä, Jani Ahvenjärvi, Olli Sisättö ja Jyrki Kytöniemi onnistui voittamaan kuusi ottelua ja pelasi yhden tasan. Se riitti Suomen mestaruuteen yhden joukkuepisteen erolla HSC:n joukkueeseen. Joukkueen pistehai oli 6,5 pistettä seitsemästä kerännyt Ahvenjärvi, joka voitti jo hurjan kolmannen Suomen mestaruutensa viikon sisään, oltuaan osa myös joukkuepikashakin mestarijoukkuetta Seinäjoella.

Henkilökohtaisen kisan tulokset
Joukkuekisan tulokset

Risto Eerikäinen

7.8.2023

Joukkuepikashakin Suomen mestaruudesta pelattiin Seinäjoella viikonloppuna. Paikalle oli saapunut 134 nelihenkistä joukkuetta eri puolilta Suomea ja itse asiassa yksi kansainvälinen vierasjoukkue Tshekistäkin. Kisatunnelman aisti Seinäjoen kaduilla, kun vastaan tuli lähinnä tuttuja shakinpelaajia ja shakinpelaajan näköisistä ihmisistä koostuvia ryhmiä. Pelit käynnistyivät klo 14. Avauspäivänä pelattiin kuusi alkuryhmää, joista kussakin oli 22-23 joukkuetta.

Tammer-Shakin pelaajista oli koottu kuusi joukkuetta. Ne suoriutuivat lauantaina aika lailla tilastollisten odotusten mukaisesti. Ykkös-, kakkos- ja kolmosjoukkueet selviytyivät omissa alkuryhmissään neljän parhaan joukkoon ja pääsivät siten sunnuntaina pelattuun mestaruusryhmään. Tammer-Shakki oli ainoa seura, joka sai mestaruusryhmään kolme joukkuetta. Nelos- ja vitosjoukkueet päätyivät toiseen sijoitusryhmään eli kolmanneksi korkeimpaan ryhmään. Kutosjoukkue jäi viidenteen eli alimpaan sijoitusryhmään.

Sunnuntaiaamuna jatkettiin kilpailua. Lauantaina oli vastus ollut hyvin kaikentasoista. Sijoitusryhmissä oli vastapainoksi tarjolla paljon tasaisia pelejä ja marginaalit olivat pienet. Kutosjoukkue sijoittui 16:nneksi omassa ryhmässään ja loppusijoitukseksi tuli siten 130./134. Nelosjoukkue (62./134) veti vitosjoukkuetta (68./134) niukasti pidemmän korren 2. sijoitusryhmässä, vaikka niiden keskinäiset pelit menivät sopuisasti 2-2.

Mestaruusryhmän puolella kolmosjoukkueella oli mestarillista vastusta. Heidän loppusijoituksekseen tuli kahdeskymmenesneljäs. Kakkosjoukkue selviytyi hienosti yhdeksännelle sijalle. Ykkösjoukkue kävi hurjan mestaruuskamppailun erityisesti Vammalan Shakkikerhon joukkuetta vastaan. Päätöskierrokselle joukkueet lähtivät tasapisteissä. Kun kaikki tamperelaiset voittivat omat pelinsä ja HSC 2:n Miikka Mäki-Uuro onnistui ottamaan puolikkaan Vammalan Henri Torkkolalta, ykkösjoukkue pääsi juhlimaan mestaruutta pienimmällä mahdollisella piste-erolla. Tammer-Shakki on joukkuepikashakin Suomen mestari kahdeksan vuoden tauon jälkeen! Onnittelut hienosta saavutuksesta Aleksander Volodinille, Mika Karttuselle, Pekka Köykälle ja Jani Ahvenjärvelle!

Tulospalvelulinkit:
Alkuryhmä A (Tammer-Shakki 1)
Alkuryhmä B (Tammer-Shakki 4)
Alkuryhmä C (Tammer-Shakki 3)
Alkuryhmä D (Tammer-Shakki 6)
Alkuryhmä E (Tammer-Shakki 5)
Alkuryhmä F (Tammer-Shakki 2)
M sijoitusryhmä (Tammer-Shakki 1, 2 ja 3)
1. sijoitusryhmä
2. sijoitusryhmä (Tammer-Shakki 4 ja 5)
3. sijoitusryhmä
4. sijoitusryhmä
5. sijoitusryhmä (Tammer-Shakki 6)

Pelipaikalla julkistettiin sunnuntaiaamuna, että ensi vuonna pelataan näillä näkymin Helsingissä.

Risto Eerikäinen

23.7.2023

31. Heart of Finland -turnaus pelattiin Jyväskylässä tämän viikon maanantaista sunnuntaihin 17.-23. heinäkuuta. Turnauksen voitti vertailujen jälkeen Tammer-Shakin Pekka Köykkä tuloksella 8/9. Köykkä suoriutui turnauksesta ilman tappioita voittaen seitsemän peliä ja pelaten tasan toiseksi tullutta KvM Keinästä sekä KvM Nyystiä vastaan. Tammer-Shakki onnittelee hienosta saavutuksesta!

Muista Tammer-Shakin pelaajista Niklas Jaakkola oli hienosti seitsemäs tuloksella 6/9. Toni Pönniö oli 18:s tuloksella 5,5/9, Tuomas Rantala 72:s tuloksella 3,5/9 ja Aleksi Kaitila 78:s tuloksella 3/9.

Turnauksen lopputulokset voi katsoa Chess-Resultsista.

Risto Eerikäinen

22.7.2023

Nopean shakin henkilökohtaisesta Suomen mestaruudesta pelataan Akaassa 12. lauantaina elokuuta (kilpailukutsu) ja joukkuemestaruudesta (kilpailukutsu) nelihenkisin joukkuein sunnuntaina 13. elokuuta. Henkilökohtaiseen kilpailuun voi kukin ilmoittaa itsensä, mutta joukkuekisaan minä kasaan joukkueet taas. Lomake kysyy välttämättömien henkilötietojen ohella toiveita joukkuekavereiksi. Jos niitä ei ihmisillä ole, muodostetaan pelitasoa mukailevat joukkueet, samaan tapaan kuin Seinäjoen joukkueblixteihin muodostettiin.

Kyytejä molemmille päiville voin fasilitoida niin tarvittaessa. Kannattaa tietenkin huomioida myös Tampereen ja Toijalan välinen erinomainen junayhteys. Matkaa pelipaikalle on Toijalan asemalta reilu kilometri.

Tammer-Shakin joukkueisiin voi ilmoittautua oheisella lomakkeella perjantaihin 4. elokuuta mennessä: Google Forms -lomake

Risto Eerikäinen

Ajankohtaista