Tammer-Shakki

Tervetuloa Tampereen suurimman shakkikerhon kotisivuille!

Uutisia

06.01.2017

Tervehdys tammershakkilaiset!

Kerhokyselymme sai mukavasti vastauksia, kun pikkaista vajaa 30% kerhomme jäsenistä otti kantaa vuoden lopussa lähetettyyn sähköpostikyselyyn. Ennen kuin mennään tarkemmin kyselyn tuloksiin ja johtopäätöksiin, niin tuodaan julki, ketkä voittivat kyselyn palkintona olleet arvottavat shakkimukit. Arpaonni suosi Juuso Valliusta ja Pasi Inkalaa - onnittelut voittajille!

Kerhokyselystä kävi ilmi, että torstai on ylivoimaisesti suosituin ehdokas kerhoillan päiväksi. Otamme tästä heti kiinni, ja asetamme vuoden 2017 ensimmäisen kerhoillan alkamaan torstaina 19.1. klo 18->. Ensisijaisena kerhoiltojen pitopaikkana toimii Shakkilinnan opetus- ja valmennustila (Sammonkatu 17-19) Suomen Shakkiliiton toimistolla. Tilaa on uudelleen järjestelty hieman tilavammaksi, mutta fysiikan lakien edessä joudumme kuitenkin olemaan nöyränä. Toisaalta tiivis tunnelma kasvattaa yhdessä tekemisen henkeä, jota peräänkuulutettiin myös osassa kyselyn vastauksissa. Sosiaalisista tapahtumista eniten kannatusta sai kesäjuhlat. Puheenjohtaja ja hallitus alkaakin heti tällä paikalla makustelemaan mahdollisuuksia järjestää tapahtumaa joko erikseen tai samassa yhteydessä jonkun kilpailun kanssa - esimerkiksi Tammer-Shakin mestaruuskilpailun, joka sai laajalti kannatusta toteutettuna nopean shakin kilpailuna tai pikashakkina. Toki jokainen hyvän idean päähänsä saava kerholainen voi laittaa viestiä minulle asiasta, siis missä ja miten kesäjuhlat voisi toteuttaa. Sana on vapaa.

Mitä tulee kerhoiltojen formaattiin, niin Tammer-Shakissa ollaan vuosia hämmennetty vuorotellen 5 minuutin ja 15 minuutin "peruspuuroa", jota varmasti muutkin Suomen shakkikerhoista pyörittävät kauhaa uusimatta vuodesta toiseen. Peruspuuroa tarvitsemme, se ravitsee shakillista henkeä. Siten perinteitä ei aleta kuoppaamaan, mutta pienen uudistuksen tarve tuli selvästi vastauksista ilmi. Kyselyn perusteella merkittävä osa kerholaisista haluaisi kerhoiltoihin myös vaihtuvaa ohjelmaa. Ryhdymme ideoista tekoihin, ja otamme nyt kevätkaudella 2017 ohjelmistoon joka kuukausi ns. spesiaalikerran, jolloin on luvassa tilanteen mukaan esim. JSM-pelien jälkianalyysiä, aikatasoituspikapeliä ja edustuspelaajan simultaania. Erikoiskertojen ajankohdat löytyvät kalenteristamme. Pian alkava kevätkausi antaa meille tärkeää informaatiota, onko suunta oikea vai tuleeko kesä- ja syyskaudella tehdä tarkennuksia kerhoiltojen ohjelmaan. Tärkeintä on, että ei pelätä kokeilla uusia ideoita. Vain sitä kautta toimintaa voidaan kehittää.

Jäsenistöllä oli huolena myös seloturnausten tilanne. Ei hätää, sillä Tammer-Shakki aikoo järjestää vähintään kaksi viikonlopputurnausta (toinen keväällä, toinen syksyllä). Ideana on järjestää myös Tammer-Shakin mestaruusturnaus, todennäköisesti nopean shakin turnauksena. Muitakin ideoita on vireillä, mutta niiden kohdalla muutama kysymysmerkki täytyy saada taipumaan positiiviseksi huutomerkiksi.

Kiitokset kaikille kyselyyn vastanneille!

Hyvää alkanutta shakkivuotta ja menestyksekkäitä siirtoja itse kullekin!

Mika Karttunen, Tammer-Shakin pj.

31.12.2016

Nopean shakin EM-kilpailut

Nopean Shakin Euroopan mestaruus järjestettiin 15.-16.12. Tallinnassa. Kaikkiaan 541 osallistujaa (joista 70 oli suurmestareita) saapui Paul Keresin 100-vuotisjuhlamuistokisaan paikalle. Peliaika oli varttia, jossa joka siirrosta tuli kymmenen sekunnin inkrementti. Kilpailun voitti vertailulla venäläinen suurmestari Alexander Riazantsev, 9½/11. Toisena oli maanmiehensä SM Maxim Matlakov, 9½ ja kolmantena vertailulla azeri, SM Rauf Mamedov, 9.

Tammer-Shakin latvialaissuurmestarit kamppailivat myös mukana ja parhaiten sijoittui Alexei Shirov, 8½/11, seitsemänneksi. Igor Kovalenko, 8½, oli kisan neljästoista ja 68. SM Arturs Neiksans, 7½. Parhaana suomalaisena kunnostautui hienosti 53. sijallaan fidemestari Henri Pohjala, 7½. Rankkaustaan parempi oli myös FM Jani Ahvenjärven 85. tila, 7. Mestariehdokas Pekka Kaatiala, 5, jäi 308. sijalle viimeisen kierroksen häviönsä takia.

Pikashakin EM-kilpailut

Pikashakin Euroopan mestaruus pelattiin 17.-18.12 samassa hotellissa ja kilpailijoita osallistui hiukan vähemmän eli 475; suurmestareita oli lähes 65. Peliaika oli kolmea minuuttia kahden sekunnin inkrementillä. Kultamitalin vei suvereenisti venäläinen SM Dmitry Andreikin 22/26. Hopean saavutti azerisuurmestari Rauf Mamedov, 20½. Pronssi meni vertailulla valkovenäläiselle, SM Sergei Zhigalkolle, 19½.

Latvialaisistamme oli mukana Igor Kovalenko, 18/26 ja Arturs Neiksans, 15½. Igor sijoittui viidenneksitoista ja Arturs 88. Henri Pohjala, 17, jatkoi hyvää virettään ollen paras suomalainen 41. tilallaan. KvM Mika Karttunen sai 16 pistettä, joka antoi 69. sijan. Jani Ahvenjärvi, 15, oli 127. ja Pekka Kaatiala, 12½ pisteellään 269.

Nopean shakin tulokset

Pikashakin tulokset

Kinkkuturnaus

Tammer-Shakin perinteinen kinkkuturnaus pidettiin sunnuntaina 18.12. Ratinan Stadionin kahviossa. Juhlakisa oli nimetty Suomen Shakkiliiton ex-puheenjohtajan ja Tammer-Shakin entisen varapuheenjohtajan Jaakko "Jaska" Mäntyniemen 60-vuotiskilpailuksi. Juhlapäiviään Jaska vietti jo marraskuussa. Paikalle oli kokoontunut rivipelaajien lisäksi Suomen Shakkiliiton hallintoa ja eri kerhojen johtoväkeä, jotka muistivat Jaskaa eri tavoin; Liitto myönsikin Jaskalle ansiomerkin ja kerhot antoivat viljatuotteita.

Osallistujia Jaskan vuosikausia sitten läntisestä kansankodista mukailtuun aikatasoituskisa-formaattiin saatiin 48, sillä samaan aikaan järjestettiin Räävelissä eli Tallinnassa pikashakin EM-kilpailut. Siellä oli mukana lähes parisenkymmentä perinteistä kinkkukilpailijaa. Voittajaksi taktikoi vertailulla Tammer-Shakin liigakapteeni, fidemestari Jyrki Kytöniemi, 6/7 ennen Tammerin "grand old mania", kansainvälistä mestaria Veijo Mäkeä, 6. Kolmanneksi jäi Akaan Shakin fidemestari Heikki-Pekka Innala, 5½ pistettä.

Seloryhmäpalkinnot menivät Tammer- ja Jyväs-Shakkiin, Jani-Petteri Niemi, 5/7, (1600-1899) ja Mika Pirttimäki, 4, (<1600). Nuorten palkinnon vei tammerilainen Konsta Jaakkola, 4½ pistettä. Arvonnat suosivat tammerilaisia. Joulukinkun voitti Markku Haapasalmi ja suklaashakin Olavi Särkilahti.

Tulokset

J.Kytöniemi

13.12.2016

SM-liiga

Tammerilaiset matkasivat joulukuun lauantaikierroksella Areenalle ilman yhtään latvialaisvahvistusta. Ottelu Shakki-Velhoja vastaan oli siitä huolimatta alusta alkaen kohtuullisen hyvin tamperelaisten hallussa eikä melko vaisun alkukauden pelanneilla siirtoloihtijoilla ollut pahemmin ilon aiheita taistelun tauottuakaan. Loppulukemat 1-5 kertoivat kaiken olennaisen joukkueiden välisestä erosta. Mika Karttusen englantilainen avaus onnistui erittäin hyvin Mikael Agopovin jäädessä statistin rooliin koko pelin ajaksi. Muut Tammer-Shakin maalivirtuooseina esiintyivät Pekka Köykkä, Janne Mertanen, Jarkko Penttinen ja Jyrki Kytöniemi. Sunnuntain kotiottelu Liiton toimistolla, Shakkilinnan tiloissa, sarjanousija Kulttuuri-Shakki 58:n kanssa enteili alkuverryttelyissä aatteen paloa, mutta rutinoitunut hallitseva Suomen mestari ei antanut mitään mahdollisuuksia sinänsä sympaattiselle kulttuuriväelle. Kauden toinen murskalukema oli tosiasia - 6-0 ja kaikki maalit pöydillä 1.-6., Mika Karttunen, Jani Ahvenjärvi, Henri Pohjala, Pekka Köykkä, Janne Mertanen ja Jarkko Penttinen. Viikonlopun yhteismaalimäärä oli 11-1 ja liigajohto maksimipisteillä 12, maalieron ollessa huikeat +29!

1.divisioona

Tammer-Shakki 2 pelasi matkustuksen tasaussyistä kotiottelunsa Loimaalla. Vaikealta vaikuttanut kamppailu kääntyi hienosti 3-0 -voitoksi taistelevien autokuskien Jarmo Sorvarin ja Juhani Mustelinin sekä Antero Natrin ansiosta. Lisäksi joukkueen kapteenin Jorma Kekin niukkaeleinen remipuolustus sotilasta vähemmällä torniloppupelissä ansaitsee maininnan. Joukkue tarvinnee käytännössä yhden voiton kolmesta jäljellä olevasta ottelusta säilyttääkseen sarjapaikkansa.

TammerSh 3:lla oli tähän mennessä kauden tärkein ottelu kyseessä, kun Helsingin Shakkiklubin 2-joukkue saapui Sammonkadun toimistolle. Tamperelaiset vastasivat haasteeseen hyvin voittaen tasaisen ottelun 3-1. Maalintekijöinä olivat mestariehdokkaaksi noussut Mikko Salonen, Simo Leisti ja Jani Hakala. Jani-Petteri Niemi pelasi ensimmäisen selopelinsä. Kolmosporukka omaa hyvät käytännön mahdollisuudet sarjapaikan säilyttämiseen, jos saalistaa vähintään 3/6 pistettä jäljellä olevista kolmesta ottelusta.

2.divisioona

TammerSh 4 kamppaili vieraissa sinnikkäästi lohkoaan johtanutta Akaata vastaan. Lopulta ylivoimainen vastustaja vei silti sarjapisteet luvuin 3-2. Loistavan päänahan otti kuitenkin 1.pöydän Aku Salminen fidemestari Heikki-Pekka Innalasta. Toisen pienen yllätyksen teki Simo Peltonen kaatamalla veteraanien PM-kisoissa lokakuussa hyvin pelanneen Harri Mikkosen.

3.divisioona

Jyväskyläläinen JyS 3 isännöi voitokkaasti 3-1 Tammer-Shakki 5:ta Sepänkeskuksessa. Ehkäpä talvinen pakkaskeli vei parhaimman iskun joukkueeltamme, sillä vain Ismo Syrjälä onnistui voittaa pelinsä. TammerSh 6 vieraili Mäntässä. Kokenut mänttäläisryhmä kaatoi potentiaalisen juniorijoukkueemme 3-1. Ottelun kohokohtina voidaan kuitenkin mainita Konsta Jaakkolan mainio tasapeli mestariehdokas Lauri Keskisestä ja Elias Keson voitto Mänttä-Vilppulan entisestä kulttuurijohtajasta, Pekka Sairasesta. Toinen juniorijoukkueemme oli vapaalla. Darren Reedin kipparoima TammerSh 8 teki sunnuntaivisiitin Poriin. PSY 2 piti pintansa ottelun suosikkina ja vei ottelun nimiinsä 3-0. Darren otti remin mestariehdokas Jussi Peuralalta ja vasta 6-vuotias Niklas Jaakkola pelasi remin nuoren Joonas Meuselin kanssa.

Liigakapteeni J.Kytöniemi

25.11.2016

Kari Hyötylän muistoturnaus järjestettiin 19.-20.11 Ratinan Stadionin kahviossa. Paikalle oli saapunut 28 pelaajaa, jotka jaettiin kahteen ryhmään, A-12 ja B-16. Marraskuun sateinen keli oli vaikuttanut hiukan ulkopaikkakuntalaisten osanottajamäärään, sillä peräti kolmetoista B-ryhmäläistä oli tammerilaisia ja A-ryhmän pelaajistakin puolet.

Molemmissa ryhmissä saatiin jännittävien vaiheiden jälkeen maksimivoittaja. A-ryhmässä voiton vei fidemestari Jari Järvenpää, SalSK. Hän pelasi vakuuttavasti ja oikeastaan kisan ainoa kriittinen hetki oli neljännellä kierroksella, kun hän oli pienissä vaikeuksissa ykkössijoitetun kollegansa, jyväskyläläisen Tommi Luukkosen kanssa. Jarin sitkeä puolustautuminen palkittiin kuitenkin koko pisteellä, kun Tommi ei kyennyt riittävän ajoissa varmistamaan tasapeliä. Kolmanneksi päätyi vertailulla Tammer-Shakin Mikko Salonen ennen seuratoveriaan Jarmo Sorvaria. Lisäksi ryhmän viimeiseksi rankattu Tammer-Shakin paras naispelaaja, Bakun shakkiolympialaisissakin esiintynyt, Heini Rinne, saavutti hienosti lähes häviöttömän tuloksen (yksi häviö ja neljä remiä) kovassa seurassa.

B-ryhmän shakkiorkesteria johti Tammer-Shakin juniori, yksitoistavuotias Konsta Jaakkola, joka on Shakkilinnan KvM Mika Karttusen valmennuksessa. Hän kukisti vastustajansa toisensa jälkeen melko ammattimaisesti ja nostaakin seuraavalle selolistalle huimasti vahvuuslukuaan. Toiseksi vertailulla kiri toinen TammerSh:n juniori Elias Keso ennen mänttäläistä Aki Niiveetä. Kaikkiaan tamperelaisia junioreita oli kahdeksan ja monet kamppailivat hyvän tuloksen - Shakkilinnan ja Tammer-Shakin yhteistyö tuottaa erittäin hyvää tulosta. Muut juniorit olivat Jaakko Takala, Niko Palttala, Leevi Luukkonen, Elisabet Hollmérus, Niklas Jaakkola ja Sini Jokinen.

A-ryhmä 1. Jari Järvenpää 5/5! 2. Tommi Luukkonen 3½ 3.-4. Mikko Salonen ja Jarmo Sorvari 3

B-ryhmä 1. Konsta Jaakkola 5/5! 2.-3. Elias Keso ja Aki Niivee 3½ 4.-7. Ismo Syrjälä, Jaakko Takala, Niko Palttala ja Vesa Jaakkola 3

A-ryhmän täydelliset tulokset

B-ryhmän täydelliset tulokset

Chief Arbiter J.Kytöniemi

04.11.2016

Tammer-Shakki osallistuu 6.-12.11 seurajoukkueiden Euro Cupiin Serbian Novi Sadissa. Kyseessä on Eurooppalaisten sarjojen mestareiden välinen huipputurnaukseen, jossa Tammer-Shakki oli viime vuonna 12. Joukkueen edesottamuksia on tänä vuonna mahdollista seurata Shakkilinnan kanavalle ilmestyvistä turnauspäiväkirjoista.