Tammer-Shakki

Tervetuloa Tampereen suurimman shakkikerhon kotisivuille!

Uutisia

28.02.2017

SM-liiga

Tammer-Shakki isännöi Aatosta lauantaina Ratinassa ja otti melkein alusta lähtien homman haltuun isännän elkein saavuttaen lopulta hallitun 4-2 -voiton. Maalintekijöinä tuulettivat Mika Karttunen, Henri Pohjala, Pekka Köykkä ja Samuli Nieminen - kaikki olivat taktisesti valppaina, mutta Köykän benoni-taiturointi oli lisäksi esteettistä. Sunnuntaina oteltiin TammerSh-EtVaS Sammonkadun toimistolla. Tiukka ja vähämaalinen kamppailu kääntyi niukasti vierailijoille aikapulavaiheissa, tulos 1-2. Ainoan voiton toi toistamiseen benonilla Köykkä.

1.divisioona

A-lohkossa pelattiin sarja loppuun pohjoisten hiihtolomien takia. Lauantaina TammerSh 2 kohtasi liigapaikkaa tähyilevän HSK:n ja sunnuntaina lähes yhtä hyvin pelanneen SSK:n Areenalla. 2-joukkue oli selvä altavastaaja alapöydillä, mutta oli silti lähellä viedä joukkuepisteen Klubilta. Antero Natri koulutti valkeilla entistä maajoukkuepelaajaa KvM Joose Norria. Lisäksi muista hyvistä suorituksista voi mainita Juhani Mustelinin ja Risto Karttisen remissit shakkimestareista. Aku Salmisen aggressiivinen pelinvienti oli lähellä tuoda koko pisteen Klubin puheenjohtajasta. Mikko Salonen joutui kieltäytymään remissistä ja yrittämään tasoitusta heikoin tuloksin, joten HSK voitti 3-1. Sunnuntaina TammerSh 2 joutui antamaan pelaajapulassaan yhden luovutusvoiton. Muutenkin motivaatio oli hiukan kadoksissa ja joukkue jäi maalittomaan tulokseen 4-0 -häviöllä.

B-lohkossa TammerSh 3 taisteli ns. neljän pisteen ottelussa helsinkiläisen Käpylän Shakkikerhon kanssa Ratinassa. Ottelu oli tasainen ja monimaalinen, mutta lopulta tammerilaisittain epäonninen - valitettavasti tulokseksi kirjattiin 3-4 -tappio. Voittajina olivat Markku Iivonen, Tommi Lindholm ja Jani Hakala. Häviöstä huolimatta T3:lla on vielä joitain mahdollisuuksia sarjapaikan säilymiseen.

2.divisioona

Lohko 3:ssa 4-joukkue kohtasi selkeästi vahvistuneen TaSK:n Ratinassa. Kamppailu oli yhtä vaikea kuin ennakkoon odotettiinkin. 0-4 -häviö ei selittelyjä kaipaa. Viimeisellä kierroksella tarvitaan pieniä urotekoja sarjapaikan uusimiseen.

3.divisioona

TammerSh 5 matkusti Mänttään yhden luovutetun pöydän kera. Ottelu oli silti tasaväkinen ja häviö kirjattiin vain 3-2 -lukemin. Ismo Syrjälä ja Juha Vuorinen takoivat maalin mieheen. TammerSh 7 kukisti vierailija JyS 3:n myös 3-2 lukemin. Tärkeät pisteet toivat juniorit Niko Palttala, Roope Kantell ja Samu Kärki.

Liigakapteeni J.Kytöniemi

22.01.2017

1.divisioona

A-lohkossa 2-joukkueemme matkusti sarjapaikan kannalta tärkeään otteluun Turkuun TuTS 2:ta vastaan. Vahva ryhmämme otti selkeän 0-4 -voiton eikä edes viereisen kuvan muuttuneet huolto-olosuhteet taipaleelta häirinneet työtämme. Valkeilla maalin tekivät Jarkko Penttinen, Samuli Nieminen ja Antero Natri sekä ottelun viimeisessä pelissä mustilla Jarmo Sorvari.

B-lohkossa TammerSh 3 isännöi Lahden Shakkia Ratinassa ja vaikka lahtelaiset pelasivat ilman ykköstykkiään, shakkimestari Jyrki Kilttiä, niin 1-4 -tappio oli harmittava tosiasia. Toki 1.pöydällä oli nytkin joukkueeseen joulukuussa nimetty mestaritasoinen venäläinen, Daniil Gorlov. Ainoan voiton Tammer-Shakille otti viidennen pöydän Tommi Lindholm. Toinenkin piste oli liki Jani-Petteri Niemellä, mutta tehtäväniekkana tunnettu mestariehdokas Jorma Pitkänen pelastautui niukasti remiansalla.

2.divisioona

Lohko 3:ssa oli 4-joukkueellamme ns. neljän pisteen vierasottelu paikallisvihulaisten Moukkien kanssa Hatanpäällä. Tällä kertaa mikään ei onnistunut pelaajiltamme, jotka olivat selvä suosikki kamppailussa. Voitto olisi lähes varmasti taannut sarjapaikan seuraavalle kaudelle, mutta tammerilaisten oli kuin olikin tyytyminen 4-1 -häviöön - vain koko kauden loistavasti pelannut Jani Hakala kaatoi miniatyyrillä viidennen pöydän Moukan. Sarjapaikan säilyttäminen on vielä mahdollista, mutta se vaatii viime kauden tapaan urotekoja.

3.divisioona

Kaikki kotiottelut pelattiin Ratinan stadionin kahviossa Pasi Inkalan ja Jorma Kekin toimiessa seremoniamestareina. TammerSh 5 sai huomata toisen juniorijoukkueemme, TammerSh 7:n, tason nousseen entisestään, kun voitto kirjattiin vähäisin 2-0 -lukemin. Valkeilla vauhdissa olivat Ismo Syrjälä ja Juha Vuorinen. Eritoten huomion ansaitsi juniori Niko Palttala remissillään I-luokan pelaaja Jarmo Terhosta. TammerSh 6:n junioritiimi kamppaili parhaansa saaden 1½ pistettä selvästi vahvemmasta Jyväs-Shakin 3:sta. Maalintekijänä oli Elias Keso. Reedin luotsaama naisjoukkueemme, TammerSh 8, taisteli tiukasti sarjapisteistä Hämeenlinnan kakkosjoukkueen kanssa. Tuloksena oli harmittavan niukka 2-3 -häviö. Voitot toivat Darren Reed ja Kristiina Kronholm

Liigakapteeni J.Kytöniemi

06.01.2017

Tervehdys tammershakkilaiset!

Kerhokyselymme sai mukavasti vastauksia, kun pikkaista vajaa 30% kerhomme jäsenistä otti kantaa vuoden lopussa lähetettyyn sähköpostikyselyyn. Ennen kuin mennään tarkemmin kyselyn tuloksiin ja johtopäätöksiin, niin tuodaan julki, ketkä voittivat kyselyn palkintona olleet arvottavat shakkimukit. Arpaonni suosi Juuso Valliusta ja Pasi Inkalaa - onnittelut voittajille!

Kerhokyselystä kävi ilmi, että torstai on ylivoimaisesti suosituin ehdokas kerhoillan päiväksi. Otamme tästä heti kiinni, ja asetamme vuoden 2017 ensimmäisen kerhoillan alkamaan torstaina 19.1. klo 18->. Ensisijaisena kerhoiltojen pitopaikkana toimii Shakkilinnan opetus- ja valmennustila (Sammonkatu 17-19) Suomen Shakkiliiton toimistolla. Tilaa on uudelleen järjestelty hieman tilavammaksi, mutta fysiikan lakien edessä joudumme kuitenkin olemaan nöyränä. Toisaalta tiivis tunnelma kasvattaa yhdessä tekemisen henkeä, jota peräänkuulutettiin myös osassa kyselyn vastauksissa. Sosiaalisista tapahtumista eniten kannatusta sai kesäjuhlat. Puheenjohtaja ja hallitus alkaakin heti tällä paikalla makustelemaan mahdollisuuksia järjestää tapahtumaa joko erikseen tai samassa yhteydessä jonkun kilpailun kanssa - esimerkiksi Tammer-Shakin mestaruuskilpailun, joka sai laajalti kannatusta toteutettuna nopean shakin kilpailuna tai pikashakkina. Toki jokainen hyvän idean päähänsä saava kerholainen voi laittaa viestiä minulle asiasta, siis missä ja miten kesäjuhlat voisi toteuttaa. Sana on vapaa.

Mitä tulee kerhoiltojen formaattiin, niin Tammer-Shakissa ollaan vuosia hämmennetty vuorotellen 5 minuutin ja 15 minuutin "peruspuuroa", jota varmasti muutkin Suomen shakkikerhoista pyörittävät kauhaa uusimatta vuodesta toiseen. Peruspuuroa tarvitsemme, se ravitsee shakillista henkeä. Siten perinteitä ei aleta kuoppaamaan, mutta pienen uudistuksen tarve tuli selvästi vastauksista ilmi. Kyselyn perusteella merkittävä osa kerholaisista haluaisi kerhoiltoihin myös vaihtuvaa ohjelmaa. Ryhdymme ideoista tekoihin, ja otamme nyt kevätkaudella 2017 ohjelmistoon joka kuukausi ns. spesiaalikerran, jolloin on luvassa tilanteen mukaan esim. JSM-pelien jälkianalyysiä, aikatasoituspikapeliä ja edustuspelaajan simultaania. Erikoiskertojen ajankohdat löytyvät kalenteristamme. Pian alkava kevätkausi antaa meille tärkeää informaatiota, onko suunta oikea vai tuleeko kesä- ja syyskaudella tehdä tarkennuksia kerhoiltojen ohjelmaan. Tärkeintä on, että ei pelätä kokeilla uusia ideoita. Vain sitä kautta toimintaa voidaan kehittää.

Jäsenistöllä oli huolena myös seloturnausten tilanne. Ei hätää, sillä Tammer-Shakki aikoo järjestää vähintään kaksi viikonlopputurnausta (toinen keväällä, toinen syksyllä). Ideana on järjestää myös Tammer-Shakin mestaruusturnaus, todennäköisesti nopean shakin turnauksena. Muitakin ideoita on vireillä, mutta niiden kohdalla muutama kysymysmerkki täytyy saada taipumaan positiiviseksi huutomerkiksi.

Kiitokset kaikille kyselyyn vastanneille!

Hyvää alkanutta shakkivuotta ja menestyksekkäitä siirtoja itse kullekin!

Mika Karttunen, Tammer-Shakin pj.

31.12.2016

Nopean shakin EM-kilpailut

Nopean Shakin Euroopan mestaruus järjestettiin 15.-16.12. Tallinnassa. Kaikkiaan 541 osallistujaa (joista 70 oli suurmestareita) saapui Paul Keresin 100-vuotisjuhlamuistokisaan paikalle. Peliaika oli varttia, jossa joka siirrosta tuli kymmenen sekunnin inkrementti. Kilpailun voitti vertailulla venäläinen suurmestari Alexander Riazantsev, 9½/11. Toisena oli maanmiehensä SM Maxim Matlakov, 9½ ja kolmantena vertailulla azeri, SM Rauf Mamedov, 9.

Tammer-Shakin latvialaissuurmestarit kamppailivat myös mukana ja parhaiten sijoittui Alexei Shirov, 8½/11, seitsemänneksi. Igor Kovalenko, 8½, oli kisan neljästoista ja 68. SM Arturs Neiksans, 7½. Parhaana suomalaisena kunnostautui hienosti 53. sijallaan fidemestari Henri Pohjala, 7½. Rankkaustaan parempi oli myös FM Jani Ahvenjärven 85. tila, 7. Mestariehdokas Pekka Kaatiala, 5, jäi 308. sijalle viimeisen kierroksen häviönsä takia.

Pikashakin EM-kilpailut

Pikashakin Euroopan mestaruus pelattiin 17.-18.12 samassa hotellissa ja kilpailijoita osallistui hiukan vähemmän eli 475; suurmestareita oli lähes 65. Peliaika oli kolmea minuuttia kahden sekunnin inkrementillä. Kultamitalin vei suvereenisti venäläinen SM Dmitry Andreikin 22/26. Hopean saavutti azerisuurmestari Rauf Mamedov, 20½. Pronssi meni vertailulla valkovenäläiselle, SM Sergei Zhigalkolle, 19½.

Latvialaisistamme oli mukana Igor Kovalenko, 18/26 ja Arturs Neiksans, 15½. Igor sijoittui viidenneksitoista ja Arturs 88. Henri Pohjala, 17, jatkoi hyvää virettään ollen paras suomalainen 41. tilallaan. KvM Mika Karttunen sai 16 pistettä, joka antoi 69. sijan. Jani Ahvenjärvi, 15, oli 127. ja Pekka Kaatiala, 12½ pisteellään 269.

Nopean shakin tulokset

Pikashakin tulokset

Kinkkuturnaus

Tammer-Shakin perinteinen kinkkuturnaus pidettiin sunnuntaina 18.12. Ratinan Stadionin kahviossa. Juhlakisa oli nimetty Suomen Shakkiliiton ex-puheenjohtajan ja Tammer-Shakin entisen varapuheenjohtajan Jaakko "Jaska" Mäntyniemen 60-vuotiskilpailuksi. Juhlapäiviään Jaska vietti jo marraskuussa. Paikalle oli kokoontunut rivipelaajien lisäksi Suomen Shakkiliiton hallintoa ja eri kerhojen johtoväkeä, jotka muistivat Jaskaa eri tavoin; Liitto myönsikin Jaskalle ansiomerkin ja kerhot antoivat viljatuotteita.

Osallistujia Jaskan vuosikausia sitten läntisestä kansankodista mukailtuun aikatasoituskisa-formaattiin saatiin 48, sillä samaan aikaan järjestettiin Räävelissä eli Tallinnassa pikashakin EM-kilpailut. Siellä oli mukana lähes parisenkymmentä perinteistä kinkkukilpailijaa. Voittajaksi taktikoi vertailulla Tammer-Shakin liigakapteeni, fidemestari Jyrki Kytöniemi, 6/7 ennen Tammerin "grand old mania", kansainvälistä mestaria Veijo Mäkeä, 6. Kolmanneksi jäi Akaan Shakin fidemestari Heikki-Pekka Innala, 5½ pistettä.

Seloryhmäpalkinnot menivät Tammer- ja Jyväs-Shakkiin, Jani-Petteri Niemi, 5/7, (1600-1899) ja Mika Pirttimäki, 4, (<1600). Nuorten palkinnon vei tammerilainen Konsta Jaakkola, 4½ pistettä. Arvonnat suosivat tammerilaisia. Joulukinkun voitti Markku Haapasalmi ja suklaashakin Olavi Särkilahti.

Tulokset

J.Kytöniemi

13.12.2016

SM-liiga

Tammerilaiset matkasivat joulukuun lauantaikierroksella Areenalle ilman yhtään latvialaisvahvistusta. Ottelu Shakki-Velhoja vastaan oli siitä huolimatta alusta alkaen kohtuullisen hyvin tamperelaisten hallussa eikä melko vaisun alkukauden pelanneilla siirtoloihtijoilla ollut pahemmin ilon aiheita taistelun tauottuakaan. Loppulukemat 1-5 kertoivat kaiken olennaisen joukkueiden välisestä erosta. Mika Karttusen englantilainen avaus onnistui erittäin hyvin Mikael Agopovin jäädessä statistin rooliin koko pelin ajaksi. Muut Tammer-Shakin maalivirtuooseina esiintyivät Pekka Köykkä, Janne Mertanen, Jarkko Penttinen ja Jyrki Kytöniemi. Sunnuntain kotiottelu Liiton toimistolla, Shakkilinnan tiloissa, sarjanousija Kulttuuri-Shakki 58:n kanssa enteili alkuverryttelyissä aatteen paloa, mutta rutinoitunut hallitseva Suomen mestari ei antanut mitään mahdollisuuksia sinänsä sympaattiselle kulttuuriväelle. Kauden toinen murskalukema oli tosiasia - 6-0 ja kaikki maalit pöydillä 1.-6., Mika Karttunen, Jani Ahvenjärvi, Henri Pohjala, Pekka Köykkä, Janne Mertanen ja Jarkko Penttinen. Viikonlopun yhteismaalimäärä oli 11-1 ja liigajohto maksimipisteillä 12, maalieron ollessa huikeat +29!

1.divisioona

Tammer-Shakki 2 pelasi matkustuksen tasaussyistä kotiottelunsa Loimaalla. Vaikealta vaikuttanut kamppailu kääntyi hienosti 3-0 -voitoksi taistelevien autokuskien Jarmo Sorvarin ja Juhani Mustelinin sekä Antero Natrin ansiosta. Lisäksi joukkueen kapteenin Jorma Kekin niukkaeleinen remipuolustus sotilasta vähemmällä torniloppupelissä ansaitsee maininnan. Joukkue tarvinnee käytännössä yhden voiton kolmesta jäljellä olevasta ottelusta säilyttääkseen sarjapaikkansa.

TammerSh 3:lla oli tähän mennessä kauden tärkein ottelu kyseessä, kun Helsingin Shakkiklubin 2-joukkue saapui Sammonkadun toimistolle. Tamperelaiset vastasivat haasteeseen hyvin voittaen tasaisen ottelun 3-1. Maalintekijöinä olivat mestariehdokkaaksi noussut Mikko Salonen, Simo Leisti ja Jani Hakala. Jani-Petteri Niemi pelasi ensimmäisen selopelinsä. Kolmosporukka omaa hyvät käytännön mahdollisuudet sarjapaikan säilyttämiseen, jos saalistaa vähintään 3/6 pistettä jäljellä olevista kolmesta ottelusta.

2.divisioona

TammerSh 4 kamppaili vieraissa sinnikkäästi lohkoaan johtanutta Akaata vastaan. Lopulta ylivoimainen vastustaja vei silti sarjapisteet luvuin 3-2. Loistavan päänahan otti kuitenkin 1.pöydän Aku Salminen fidemestari Heikki-Pekka Innalasta. Toisen pienen yllätyksen teki Simo Peltonen kaatamalla veteraanien PM-kisoissa lokakuussa hyvin pelanneen Harri Mikkosen.

3.divisioona

Jyväskyläläinen JyS 3 isännöi voitokkaasti 3-1 Tammer-Shakki 5:ta Sepänkeskuksessa. Ehkäpä talvinen pakkaskeli vei parhaimman iskun joukkueeltamme, sillä vain Ismo Syrjälä onnistui voittaa pelinsä. TammerSh 6 vieraili Mäntässä. Kokenut mänttäläisryhmä kaatoi potentiaalisen juniorijoukkueemme 3-1. Ottelun kohokohtina voidaan kuitenkin mainita Konsta Jaakkolan mainio tasapeli mestariehdokas Lauri Keskisestä ja Elias Keson voitto Mänttä-Vilppulan entisestä kulttuurijohtajasta, Pekka Sairasesta. Toinen juniorijoukkueemme oli vapaalla. Darren Reedin kipparoima TammerSh 8 teki sunnuntaivisiitin Poriin. PSY 2 piti pintansa ottelun suosikkina ja vei ottelun nimiinsä 3-0. Darren otti remin mestariehdokas Jussi Peuralalta ja vasta 6-vuotias Niklas Jaakkola pelasi remin nuoren Joonas Meuselin kanssa.

Liigakapteeni J.Kytöniemi